NY OSLO-BORGER: Marit Bjørgen med sønnen Marius i Holmenkollen. Det er seks uker siden sønnen kom til verden og kanskje omtrent seks uker til at mamma gjør comeback. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Slik er Marit Bjørgens nye liv

På ski bare 11 dager etter fødselen

Pressetreff etter to timers morgentrening

Kan gjøre comeback allerede i mars

Lundberg blir «dagmamma» fra mai

HOLMENKOLLEN (VG)  Her vender hun tilbake til offentligheten. Tross nattevåk og amming: Det går mot et lynraskt comeback for Marit Bjørgen (35)

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg var full av adrenalin. Det var en fantastisk følelse som er vanskelig å beskrive. Det er helt utrolig at man har klart å lage noe sånn. Og da man får det lagt på brystkassa så er det jo mange følelser som kommer.

Marit Bjørgen: – Jeg gikk rett inn i morsrollen

Bak fire mikrofoner og 18 flasker med sponsordrikke snakker Marit Bjørgen i 18 minutter om det største øyeblikket i livet. Stunden 20 OL- og VM-gull aldri kan konkurrere med. Den 41 dager gamle sønnen Marius veksler mellom lett gråt og søvn i barnevognen et par meter til venstre.

– Han gikk rett inn i morsfølelsen, beskriver hun.

Selv går Marit Bjørgen rett inn i comebacket.

18 MINUTTER: Med barnevognen på den ene siden og en fotograferende NRK-ekspert Torgeir Bjørn på den andre, snakket Marit Bjørgen 18 minutter med pressen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Etter å ha gått noen turer med Marius i vognen rundt nyttår var hun allerede 6. januar tilbake på skiene. I de siste ukene har hun også kjørt en del styrkeøkter og trår allerede til med to daglige økter når hun føler for det.

Hun kom fredag til møtet med den norske og svenske skipressen med et stort smil. Allerede klokken åtte om morgenen hadde mor vært ute på en totimersøkt i Holmenkollen.

Lest denne? Her er idrettsmammaenes råd til Bjørgen

– Hun var i normal langturfart. Så få vi se hvordan det går når hun virkelig skal dra på i maksspeed. Rolig langkjøring går hun veldig bra, beskriver Egil Kristiansen. Landslagstreneren var ute i løypene. Bjørgen har allerede vært på treningstur med Therese Johaug, men har ennå ikke trent harde intervaller.

– Det var vel det vi kan kalle en god gammeldags skravletur, beskriver Johaug.

– Hun har en trygghet og en selvtillit som smitter over på alle oss andre jentene. Vi gleder oss veldig til å få henne inn i gruppa igjen. Så får vi se om hun er blitt altfor mye husmor. Hun har fått en annen hverdag. Det er litt uvant å se henne slik, innrømmer hennes hardeste konkurrent og kanskje beste lagvenninne.

– Jeg må bare lytte til kroppen. Det er bare seks uker siden han kom. Alt er nytt så jeg må finne rutiner på ting, forklarer Marit Bjørgen selv.

Hun går langt i antydningen av hun kommer til å gå andre del av NM – på Beitosstølen. 5 kilometer skøyting fredag 1. april burde passe henne perfekt.

VGTV: Bjørgen: – Sover ikke om nettene

Men kanskje kommer hun tilbake før. Det har vært snakk om at skal være med i Kulåssprinten i Sarpsborg 16. mars. Egil Kristiansen utelukker det ikke.

– Jeg tror det er stor mulighet for at hun stiller i NM. Jeg tør ikke så si om hun går skirenn før den tid. Hun må gjøre det som føles riktig for henne selv og ikke stille fordi andre ønsker det, anbefaler treneren.

– Det er bra hvis jeg kommer i gang med å gå skirenn, men det går også greit om jeg ikke gjør det, sier hun avslappet.

Det er fortsatt over ett år til VM i Lahti åpner 23. februar 2017 . Med suksess der bekrefter hun at det fort også kan bli OL i Pyeongchang i 2018.

Les også: Kjærlighetshistorien – fra tribuneflørting til ferske foreldre

Nøkkelen til satsingen heter Fred Børre Lundberg. Når Bjørgens VM-trening for alvor drar i gang 1. mai tar samboeren permisjon fra jobben.

– Han blir «dagmamma», for å si det sånn. Det er en trygghet for meg at han har muligheten for å være med. Så blir det et opplegg sammen med laget og Skiforbundet. Vi må legge en plan der.

Landslagstrener Egil Kristiansen sier:

– Det skal vi klare å finne en løsning på. Det skal bli bra for alle. Laget betyr litt. Så blir det å få det til å fungere for Marit og Fred Børre, som sikkert blir med en del.

Lundberg tar seg allerede av barnepasset når Bjørgen er ute på trening.

Gledesmeldingen 2. juledag: Bjørgen er blitt mamma

– Jeg har en veldig snill mann. Han er veldig fleksi. Så jeg får trene på morgenen og så får han jobbe litt utover dagen. Jeg har fått en ny sjef i hjemmet. Det er han som styrer mye av hverdagen, sier Bjørgen og tenker på Marius og ikke Fred Børre.

Hun vil ikke stille opp med sønnen i media, men vil heller ikke gjemme bort Marius.

– Jeg vil jo skåne ham så godt som mulig. Men jeg er profilert. Og skulle han sitte på armen min når vi er på arrangement, så blir jo det tatt bilde av.

– Tror du at du blir bedre som mor?

– Jeg har ikke noe fasit. Jeg er en voksen dame som ikke er 30 år lenger. Jeg må bruke litt tid og må gjøre ting i treningen lit annerledes enn før. Vi får se, sier Bjørgen som sammen med pappa Lundberg har åtte OL-gull og 17 VM-gull.

– Blir Marius også en skiløper?

– Jeg skal ikke legge noe press på ham. Så vi får se. Men det er klart at han har foreldre som er glad i drive aktivitet og han blir nok påvirket av det. Men det blir ikke noe press hjemmefra i hvert fall.

– Har han vist noe fysikk ennå?

– Han har vist at han er sterk. Han løftet hodet som det første han gjorde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder