SOLEKLART BEST: Emil Iversen gan glise etter at han forstår at det blir seier på dagens 30 kilometer i Falun. Foto: Ulf Palm AFP

Northug om Iversen: – Nå blir det penger på konto og damer på fanget

FALUN/OSLO (VG) Emil Iversen (25) viste igjen superform og herjet med Martin Johnsrud Sundby i avslutningen på 30 kilometeren. Da skrøt han av seg selv og ble hyllet av Petter Northug (31).

Artikkelen er over tre år gammel

– Fy f*** jeg er god på ski, tenkte jeg, sier Iversen om følelsen etter målgang på 30 kilometeren i Falun-løypa søndag.

Iversen smilte fra øre til øre etter løpet. Helgen i Sverige har nærmest blitt som en drøm for nordtrønderen. Det ble andreplass på sprinten lørdag – slått med knappest mulig margin – og i dag gikk han helt til topps foran Martin Johnsrud Sundby og Calle Halfvarsson.

– Plasseringene forteller vel ganske mye. Jeg er brukbar på ski og behersker flere ting, sier Iversen.

Les også: Northug har innsett alvoret: Kan bli vraket fra VM-tropp

«Trøndersk sportsånd»

25-åringen sier at han gikk et løp «etter boken» og grøsset over hvordan Martin Johnsrud Sundby forsøkte å rykke fra ham i den siste bakken før innkjøringen til stadion. Iversen klarte imidlertid å tette luken. På oppløpet var han sterkest.

En som ikke hadde en altfor bra dag var Petter Northug. Han var likevel stolt over å være fra samme distrikt som dagens seierherre. De to trønderne stod ved siden av hverandre i pressesonen. Da vanket det skryt fra Northug.

– Han viser trøndersk sportsånd, der vi vinner til sist, sier Northug om lagkameraten.

Han var rask med å poengtere at Iversen gjorde mye rart i Tour de Ski. Northug hadde likevel fått med seg hvordan Iversen la opp taktikken i dag. Det gjorde ham stolt.

– Men han lærer og sier han har lært på Youtube hvordan man skal komme først i mål. Da blir det penger på konto og damer på fanget, sier Northug.

Usikker på Northug

Nå blir spørsmålet hva Norges store formløper skal gå under VM. Iversen mener han kan gå flere distanser. Han har sett seg ut enkelte øvelser helt siden i våres.

– Planen er sprint, teamsprint, klassiskdistansen og stafett, sier han.

Fra landslagsledelsen har han ennå ikke fått noen signaler.

– Jeg har ikke hørt en dritt, så det er ikke sikkert de har noe trua på meg. Men jeg har lagt inn noen gode søknader, sier Iversen, som uttaler at målet er å reise hjem fra VM med et gull i bagasjen.

– Jeg tror jeg er født til å gå teamsprint. Det er en distansen som passer meg ekstremt bra, sier Iversen. Han er usikker på hvem han ønsker å gå lagsprinten med.

– Det hadde vært artig å gå med Petter, men skal man gå lagprint så må man ha vist noe brukbart på distanse, sier Iversen.

Les også: «Sølv-Calle» med frekt stikk før Northugs retur

Hengte med på Sundby-rykk

Det var Martin Johnsrud Sundby som etter hvert forsøkte å sprenge feltet på dagens 30 kilometer klassisk. Han vekslet sammen med Sjur Røthe på å dra hardt i front. De to lyktes godt, og inn i den siste runden var ikke tetgruppen spesielt stor.

Calle Halfvarsson, Emil Iversen, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug var blant de som klarte å følge.

Da Sundby gjorde et aller siste forsøk på å stikke fra resten i den aller siste bratte bakken var det imidlertid bare Iversen som kunne følge.

På oppløpet var Iversen totalt overlegen og gikk inn til seier. Svenske Calle Halfvarsson tok tredjeplassen.

Les også: Northug refser svenske for sprint-taktikk

Resultatliste 30 kilometer menn:

1) Emil Iversen, 1:15,47 2) Martin Johnsrud Sundby +3,7 3) Calle Halfvarsson +5,6 4) Sjur Røthe +5,7 5) Niklas Dyrhaug +8,2 6) Iivo Niskanen +9,8 7) Daniel Richardsson +10,3 8) Alexander Bessmertnykh +10,9 9) Hans Christer Holund +11,0 10) Jean Marc Gaillard.

Øvrige nordmenn:

31) Petter Northug +3:10,643) Pål Golberg +5:13,8

• Finn Hågen Krogh brøt løpet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder