Johaug innrømmer: Ville ikke gå sisteetappen

SEEFELD (VG) Valget av Therese Johaug (30) som ankerkvinne var omdiskutert. Nå forteller Johaug at hun helst hadde gått en annen etappe.

Dalsbygda-ekspressen svarer følgende på VGs spørsmål om hun hadde lyst å gå sisteetappen i VM-stafetten i Seefeld.

– Nei, det skal jeg innrømme at jeg ikke hadde, forteller hun.

Johaug var sjanseløs mot den svenske spurtkanonen Stina Nilsson på oppløpet i en underholdende og dramatisk stafett. Russland tok bronsemedaljen.

– Det er mye nerver, og jeg ga det et realt forsøk. Det kunne gått med et annet utgangspunkt, men sånn gikk det ikke i dag, sier Johaug, som startet 18 sekunder bak Nilsson da hun tok fatt på finaleetappen.

Innrømmer bommert

Det er første gang på ti år og syv mesterskap (OL og VM) at nå pensjonerte Marit Bjørgen ikke går siste etappen for Norge.

Ingvild Flugstad Østberg følte også et «stort ubehag» om å gå sisteetappen.

– Selv om Ingvild har gjort det bra på ankeretappene til nå i år, følte hun et stort ubehag med å gå sisteetappen i dag. Hun har ikke klart å få en trygghet på det, men var samtidig klar for å gjøre det om vi virkelig ville det, sier landslagstrener Geir Endre Rogn til VG om hvorfor Østberg ikke var ankerkvinne.

les også

Uhrenholdt Jacobsen tar på seg skylden etter stafett-sølv: - Jeg var sjanseløs

– Hvorfor gikk Johaug den siste etappen?

– På grunn av forholdene i løypen. Vi visste at det kom til å bli tungt. Vi trodde hun kunne avgjøre før oppløpet, men nå ble det litt vanskelig slik dagen ble, sier landslagstrener Rogn til VG og andre medier i Seefeld.

VM-studio: Få siste nytt fra Ski-VM

På spørsmål om det var en taktisk bommert, sier han:

– Med fasit i hånd, så ble det det. Men vi visste at Sverige hadde et sterkt lag, og når alle de fire presterte, så ble det sånn.

Han understreker at det ikke var løperne som avgjorde valget, at trenerne bestemte at Johaug skulle gå sisteetappen - uten store innsigelser fra utøverne, ifølge Rogn.

– Jeg synes vi skal gi honnør til trenerne for å ha turt å tenke annerledes, sier Jacobsen til VG, og mener det er lett å kritisere i ettertid.

– Som fryktet

Også Maiken Caspersen Falla ble vurdert til både den første og siste etappen.

Russlands landslagstrener Markus Cramer omtaler det norske uttaket som en tabbe overfor VG i Seefeld.

– Normalt ville Norge vunnet klart, men nå får de bare sølv. Det er en tabbe, sier han.

– Kostet det Norge gullet?

– Ja, hundre prosent sikkert.

Her kan du lese VGs livereferat fra stafetten

Landslagstrener Ole Morten Iversen ser ting på en helt annen måte.

– Vi angrer ikke på laguttaket. Vi hadde tatt ut samme lag om igjen, sier han til VG:

Johaug forteller at hun er fornøyd med egen etappe.

– Jeg tok 20 sekunder. Det var ikke så mange bakker å ta av. Vi visste at Stina var sterkest i en spurt, så jeg måtte ha tatt det i langbakken, vurderer Johaug overfor NRK.

Dalsbygda-ekspressen tok inn ti sekunder på den første runden, men med Stina Nilsson som den antatt klart beste spurteren lå det an til et rotterace på de siste 2,5 kilometerne.

1,5 kilometer før mål var avstanden 6,6 sekunder, og Sverige lå kanskje an til å bryte Norges seieresrekke i VM-stafetter.

Like før mål hadde Johaug slukt hele forspranget, men en sliten Stina Nilsson bet seg fast, og klarte å holde følge med Johaug inn på stadion. Johaug prøvde å komme opp på siden og forbi, men Nilsson viste krefter og svarte umiddelbart.

Dermed ble det et rent spurtoppgjør. Og der var det ingen tvil.

les også

Sjokkert Nystad: Kriminelle drev dopingsalong rett ved Østerrikes VM-hotell

Husk at du kan følge vgsporten på Instagram:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder