2017: I fjor var Ida Eide (nummer to fra venstre) med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Ragnhild Haga på en bake-seanse hvor også pressen fikk være med skistjernene. Foto: Frode Hansen

Ski-Norge i sjokk: Ida Eide er død

OSLO/LIVIGNO (VG) Ida Eide (30) omkom etter at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp lørdag. Hun var søster av landslagsløper Mari Eide (28), nær venn med Therese Johaug (30) og kjæreste med komiker Nils-Ingar Aadne (35).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Familien har sendt ut en pressemelding via Norsk Telegrambyrå.

«Det er med dyp sorg vi bekrefter at Ida Eide døde på Ullevål sykehus i går som følge av at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Familien er svært takknemlig for all den støtten vi har fått i denne uvirkelige situasjonen og ber om forståelse for at vi ønsker å bruke tiden fremover sammen med våre nærmeste. Med hilsen familien og samboer.»

Ida Eide fra Oppland ble funnet bevisstløs utenfor løypen under Norgesløpet. Hun løp 5 kilometeren som startet 14.00. Vinneren kom i mål 16 minutter senere.

Klokken 14.29 ble Eide oppdaget av forbipasserende. Det ble forsøkt hjerte- og lungeredning umiddelbart før ambulanse og politi kom til stedet. Hun ble fraktet til Ullevål sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Aktiv langrennsløper

Ida Eide var lenge aktiv langrennsløper og var en del av satsingslaget Hilde Gjermundshaug Pedersen startet i 2008. Fram til 2010 gikk hun mange renn i skandinavisk cup og NM for Øystre Silde IL.

– Dette er bare så trist. Vi er i sjokk. Tankene går til familien og Nils Ingars familie, sier Gjermundshaug Pedersen.

– Jeg kjenner foreldrene, søstrene og kjæresten og tenker på de i den ufattelig vanskelige perioden de må gjennom, sier Åge Skinstad, også fra Oppland og direktør i Swix.

Idrettslaget Øystre Slidre IL ønsker ikke å komme med noen offentlige uttalelser om det de beskriver som «et sjokk».

LANGRENNSMILJØ: Ida Eide var lenge en del av langrennsmiljøet selv. I 2008 var hun en del av satselaget Hilde Gjermundshaug Pedersen startet for kvinner. Fra venstre: Hilde Gjermundshaug Pedersen, Ida Eide, Eli Gjermundshaug Pedersen, Mari Eide, Kari Øyre Slind, Ida Gjermundshaug Pedersen og Silje Øyre. Foto: Geir Otto Johansen

I 2007 gikk Ida og Mari Eide, som i vinter var i OL-troppen, samme NM-finale i sprint for juniorer. Da tok Ida bronse mens Mari ramlet. Søsteren har nå reist hjem fra langrennskvinnenes treningssamling i Livigno. Hun reiste hjem søndag på et tidspunkt da situasjonen fortsatt var uavklart, forteller medieansvarlig for langrenn Gro Eide.

Ida Eide var kjæreste og samboer med komikeren Nils-Ingar «Nilsi» Aadne som også har mye skierfaring. Han satset på heltid som langløper til 2017-sesongen som et ettårig fulltidsprosjekt med privatlaget Team BN Bank, der blant annet Øystein Pettersen er utøver.

les også

Nils-Ingar Aadne mistet kjæresten: «Den spanske flue» satt på vent

Den avdøde 30-åringen var også god venn med Therese Johaug. Manager Jørn Ernst forteller at Johaug tar dette veldig tungt og er i sjokk.

Ida Eide var blant annet med Johaug på bakekurs hvor pressen fikk være med i 2017. Eide og Johaug feiret felles 30-årsdag nylig.

– Therese skal få lov til å snakke om dette vennskapet selv. Men Therese og Ida hadde et veldig nært vennskap Det er klart at dette føles uvirkelig for Therese og at hun tar det veldig tungt. Det er selvfølgelig et resultat av det gode vennskapet de har hatt også, sier medieansvarlig Gro Eide etter at dødsfallet ble kjent mandag.

Østberg: Veldig tungt

De to var også sammen i Aspen sommeren 2017, mens Johaug var utestengt for brudd på dopingreglementet. Der var også Ingvild Flugstad Østberg med.

– Det er selvfølgelig helt, helt uvirkelig og ufattelig hele situasjonen. Vi tenker masse på familien, samboer og dem som er nærmest, og prøver å gjøre det vi kan som lagvenninner og venninner, sier Østberg til norske medier da hun, Ragnhild Haga og Hedi Weng stilte til en kort presseseanse mandag i Livigno.

Egentlig var det planlagt et større pressetreff med norske medier mandag.

Stemningen i rommet var dempet og sterkt preget av at miljøet har opplevd nok et tragisk og uventet dødsfall.

les også

Therese Johaug i sorg: - Hun synes det er helt uvirkelig

– Ida var en god venninne av meg. Vi kommer fra samme fylke og har sett hverandre i skirenn siden vi var små. En fantastisk jente, fortsetter Østberg.

Ski-Norge mistet også Vibeke Skofterud i sommer. Langrennsmiljøet ble tidligere i sommer også rammet av at Ronny Fredrik Ansnes døde.

les også

Ski-Norge i sorg igjen: Den ekstreme prøvelsen

– Sånne ting tror en overhodet ikke skal skje, og man kan ikke forberede seg på det. Vi får heldigvis igjen for at vi står så bra sammen som vi gjør, er så glade i hverandre som vi er og kan bruke det så godt vi kan for å støtte så godt vi kan, sier Østberg som er fra samme fylke som Eide og forteller at de har sett hverandre på skirenn fra de var jenteløpere.

Det er usikkert om Johaug og Østberg fullfører samlingen i Italia. Men ifølge planen mandag ettermiddag drar kvinnelaget hjem til Norge som først planlagt kommende torsdag. Mandag ettermiddag gjennomfører skilandslaget etter planen dagens andre økt.

– Vi må tilrettelegge slik at det blir riktig for den enkelte utøver blir mye tid til å være sammen og prate sammen. Det tror jeg de syns har vært godt, sier en følelsesladet landslagstrener Geir Endre Rogn.

Han kjenner Ida Eides foreldre godt, da han har vært fra skimiljøet i samme del av Oppland i en årrekke, samtidig som han nå er trener for søsteren og landslagsløper Mari Eide.

Ida Eide jobbet i oljeselskapet Aker BP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder