MIDTPUNKTET: Petter Northug snakker med norsk presse i en finsk tømmerhytte på skistadion i Kuusamo. Slik ser han ut i landslagets klær.
MIDTPUNKTET: Petter Northug snakker med norsk presse i en finsk tømmerhytte på skistadion i Kuusamo. Slik ser han ut i landslagets klær. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Northug om slankekuren for å vinne Tour de Ski: – Nytter ikke med knekkebrød og bananer

•  Sportssjef Løfshus: - Petter ligner på VM-sesongen 2011, da han var best

LANGRENN

•  Petter Northug: - 2010-sesongen var min beste

KUUSAMO (VG) Petter Northug (29) har prøvd å vinne Tour de Ski ni ganger. Men har aldri vunnet. Han tror slankekur er løsningen – men skylder på foreldrene – for at kiloene ikke slipper.

Publisert: Oppdatert: 26.11.15 18:19

– Det er sikkert genetisk gjennom mor og far. Det er vanskelig å gjøre noe med. Uansett hvor mye knekkebrød og bananer jeg spiser, så går jeg ikke ned i vekt, sier Petter Northug.

Han understreker overfor VG at han er en av verdenscupsirkusets tyngste løpere. Ikke lett når blodslitet avsluttes i en stupbratt slalåmbakke i Nord-Italia.

– Hvis jeg skal ned i vekt må jeg nok søke hjelp, sier Northug.

I en diger tømmerhytte i Finland med bålrøyk fra grill, og Emil Jönsson ved sin side, stilte verdens beste og mest omtalte langrennsløper til pressekonferanse torsdag. Fredag stiller han til start i verdenscupåpningen i Kuusamo. Det handler om tre renn på tre dager. Og et svar på hvor han står etter en vellykket sesongoppkjøring.

VG PLUSS: Even spurtslo Northug – dette gjør han i dag

– Begynner å bli flaut

Men så var det Tour de Ski da. Ifølge listene til Det internasjonale skiforbundet (FIS) er super-trønderen den eneste som har stilt til start i samtlige utgaver siden debuten i 2006/2007-sesongen.

– Jeg har prøvd så mange år at det begynner å bli flaut. Det blir bare dumt å si at jeg skal vinne nå, sier Northug.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til VG at mye tyder på at Petter Northug blir like skarp i vinter som han var under Oslo-VM for fire år siden. Ifølge sportssjefen i langrenn var det Northugs toppsesong. Hakket bedre enn sist vinter hvor han omtrent gjorde rent bord i Falun-VM.

– Siden 2014-sesongen (Sotsji-OL) hvor han var rufsete, har det bare bygd seg opp, og nå ser det veldig bra ut. Vurdert ut ifra treningsrapporter fra han og Stig Rune Kveen (trener) har det vært trent veldig bra. Og jeg ser det på han også, sier Vidar Løfshus.

Husker du: – Kong Carl Gustaf, can you here me

Best i 2011

Ifølge Løfshus var 2011-sesongen med tre VM-gull på hjemmebane langrennsikonets aller beste sesong. Bedre enn forrige vinter da han klinket til med fire gull i Falun-VM. Og vant en uforglemmelig 50 kilometer etter en spurt som traff rett i hjertet til folket.

– 2011-sesongen var Petters beste. Da var han absolutt på topp. Det er min personlige mening, sier Løfshus.

– Hvorfor det?

– Jeg ser det på distanseresultatene hans. Han har ikke hatt de resultatene i løpet av de tre-fire siste årene. Nå er han kanskje klar til å vinne Tour de Ski også, selv om han har hatt noen dårlige opplevelser opp slalåmbakken. I tillegg ser han skrapet ut, og er sikkert lettere i kroppen, uten at jeg vet matchvekten hans, sier Vidar Løfshus.

Northug sier til VG at han betrakter 2011-sesongen som en av sine dårligste.

– 2011-sesongen var for så vidt elendig. Da lå jeg på sofaen før Tour de Ski, og gikk dårlig frem til VM, sier Northug.

Han synes selv 2010-sesongen med to gull (totalt fire medaljer) i Vancouver-OL var den beste så langt i karrieren.

Vant over svenskene i Sverige

Northug ble slått av Martin Johnsrud Sundby i den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen. Fredag var han imidlertid best i den svenske åpningen i Bruksvallarna. Der konkurrerte han i en kondomdrakt som var hvit, gul og blå. Nesten helt lik den svenske landslagsdrakten.

Les også: Langrennsekspert: – Northug er den store vinneren

Northug skal gå en Mini-Tour i Kuusamo. Det vil si sprint (fredag), 10 km fristil (lørdag) og 15 km klassisk (søndag).

– Jeg tror Martin Johnsrud Sundby blir mannen å slå her i helgen, sier Petter Northug.

VGTV: Se Northug i svensk drakt

Her kan du lese mer om