Petter Northug tok det «lugnt» – sikret seg en 62. plass

Johan Olsson sikret gullmedaljen på hjemmebane

STAFETT-SJANSE? Anders Gløersen kunne jubler for en bronsemedalje på 15-kilometeren. Det kan gi ham muligheten til å gå herrenes stafett på fredag. Til venstre jubler Johan Olsson for onsdagens gullmedalje. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Gløersen: – Bronsemedalje er en seier

FALUN/OSLO (VG) Mens den regjerende verdensmesteren var sjanseløs, var Anders Gløersen (28) 1,4 sekunder bak en sølvmedalje.

 • Øyvind Knoph Askeland
 • Camilla Vesteng
 • Ole Kristian Strøm
 • Nils Mangelrød
 • Sindre Øgar
 • Bjørn S. Delebekk
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fem år gammel

28-åringen ble etter en tung norsk åpning på 15-kilometeren, den eneste med en reell sjanse til å hevde seg i medaljekampen. Hverken Petter Northug eller Finn Hågen Krogh, som var blant forhåndsfavorittene på distansen, var nemlig i nærheten av å henge med teten.

Gløersen har gått seg kraftig opp på lengre distanser og vant verdenscuprennet over 15 kilometer i Davos før jul.

VG Direkte:Slik var onsdagens 15-kilometer

Onsdag gikk han igjen et meget sterkt løp i Falun. Ved halvgått løp lå Gløersen kun 3,5 sekunder bak ledende Johan Olsson, som til slutt vant, og så ut til å kunne kjempe om gullmedaljen.

Men mot slutten tapte nordmannen mange sekunder og var nesten 20 sekunder bak i mål. Annenplassen røk i det franske Maurice Manificat gikk i mål 1,4 sekunder foran Gløersen.

– Jeg er kjempefornøyd med dette. Det har vært målet mitt i hele år. Det røynet på mot slutten og sekundene rant avgårde, men en bronsemedalje er en seier i dag, sier Anders Gløersen til NRK.

– 1,4 sekunder fra sølv er ikke mye. Men det er nok fortjent. Manificat hadde nok ikke bedre forhold enn meg, det ble nok bare tregere og tregere, sier Gløersen.

SÅ NÆR: Anders Gløersen var kun 1,4 sekunder bak en sølvmedalje. Gullet var han aldri i nærheten av å ta. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Stafett-aktuell

På spørsmål om han nå kan være aktuell for herrenes stafetten fredag, svarer Gløersen at han håper det vil bli en åpning. Der skal det gå fire etapper på fem kilometer. Gløersens innsats onsdag gjør ham til en kandidat til en av de etappene.

– Han har gjort en fantastisk jobb med å omstille seg fra sprinter til distanseløper. Det har tatt lang tid, men nå er han i verdensklasse på denne distansen, sier Vibeke Skofterud i VGTVs VM-studio etter hans bronsemedalje på 15-kilometeren.

– Han har fokusert veldig sterkt på å bli bedre på denne distansen og han har jobbet hardt for dette, legger Eirik Myhr Nossum til.

Svensk gull

I åpningen av 15-kilometeren, der Northug var regjerende mester, fikk han tidlig slite med å henge med de beste. Johan Olsson, som flere mente kunne blande seg inn i gullkampen, festet grepet om distansen tidlig.

Olsson startet som nummer 17 og ledet gjennom samtlige passeringspunkter og inn til mål. Gullet var i realiteten aldri truet, i hvert fall ikke fra Petter Northugs side. Han var nesten fem minutter bak vinneren i mål.

– Nå er jeg blitt 30-35 år gammel. Verdenscup betyr ikke så mye lenger. Jeg har alltid slitt mye med skader og sykdom, og det er tøft å være i form hele sesongen. Jeg har vært nærmest isolert siden nyttår. Alt for å få en optimal oppladning til mitt siste mesterskap. Ingen har vel forberedt seg bedre de siste seks-åtte ukene, sier Johan Olsson til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅ GLAD: Johan Olsson måtte vente lenge på å få seieren bekreftet, men kunne slippe jubelen løs da hverken Maurice Manificat eller Anders Gløersen klarte å slå tiden hans i mål. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Maktet ikke forsvaret gullet

I Val di Fiemme-VM for to år siden tok Petter Northug ett individuelt gull. I tillegg til seieren på stafetten var det nemlig kun på 15-kilometeren skistjernen gikk til topps.

I det pågående verdensmesterskapet i Sverige hadde Northug tatt to gullmedaljer og en 11. plass før onsdagens 15-kilometer.

Der endte han til slutt på en 62. plass. Da det ble klart at Northug aldri ville kunne hente Johan Olsson, valgte han sammen med Calle Halfvarsson og Dario Cologna å gå søndagstur på slutten av sin 15-kilometer.

Finn Hågen Krogh, Chris Jespersen og Sjur Røthe var alle i nærheten av toppen, men de tre nordmennene måtte ta til takke med en respektabel topp ti-plassering.

– Jeg var i toppen og kunne ikke ha gått så mye fortere. Det er imponerende av Gløersen at han tar tredjeplassen. Han er en god mann som har gjort en solid treningsjobb. Det er en velfortjent medalje, sier Finn Hågen Krogh til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LANGT BAK: Petter Northug tok det veldig rolig på slutten av sitt løp. TIl slutt gikk han i mål sammen med Dario Cologna (til venstre) mange minutter bak vinneren Johan Olsson. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Resultatliste herrenes 15-kilometer fristil:

1. Johan Olsson - 35.01,6

2. Maurice Manificat + 17,8 sekunder

3. Anders Gløersen + 19,2

4. Marcus Hellner + 39,8

5. Finn Hågen Krogh + 47,6

Øvrige norske:

8. Chris Jespersen + 57,2

9. Sjur Røthe + 1.01,2

62. Petter Northug + 4.44,1

VG oppdaterer artikkelen!

Les også

 1. Prisen for å smøre norske ski: 80 millioner kroner på 10 år

  FALUN (VG) Skiforbundet og Olympiatoppen har brukt rundt 80 millioner kroner på det norske smøreteamet og glidprosjekter…
 2. Slik gjør Sverige narr av norsk smørebom i ski-VM

  Sverige tok gull. Norge snublet ettertrykkelig. Det vet nabofolket i øst å godte seg over.
 3. Her tester tause smørere løypene i morges

  FALUN (VG) Her jobber de norske smørerne hektisk i morgentimene for å unngå en ny ski-tabbe - uten å få lov til…
 4. Northug-kompis om smørebommen: Trenger ikke å ha noe som helst å si for gutta i dag

  OSLO/FALUN (VG) Eirik Myhr Nossum (29) sier Petter Northug (29) stoler fullt og helt på at det norske smøreteamet…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Petter Northug
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Gull-Olsson trente som en gal: – Jeg har ikke sett barna mine på syv uker

 2. Northug kan sette personlig gullrekord

 3. Northug fra verdensmester til 62. plass

 4. Mener lett stafettløype er som skapt for Northug-lek

 5. Skofterud om stafetten: - Hvis Petter noengang skal bli vraket, kan det være nå

Fra andre aviser

 1. Den svenske gullhelten: Jeg holdt på å besvime

  Aftenposten
 2. Svensk ekspert: Norge har verdens beste spurter. Sverige har verdens beste skiløper.

  Bergens Tidende
 3. Sundby ble utfordret – så fikk franskmannen nok av hardkjøret

  Aftenposten
 4. La bronsegutten sende ut Northug

  Aftenposten
 5. Sundby ble utfordret – så fikk franskmannen nok av hardkjøret

  Fædrelandsvennen
 6. Tre av stafett-heltene er vraket til femmila

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder