Petter Northug skyldte på kameraten - tiltalt for falske anklager

Innrømmet at han selv førte bilen etter et halvt døgn

Kan miste førerkortet «for alltid»

Bilen hoppet 16 meter

Holdt fart på minst 83 kilometer i timen i 40-sone

Ved tre anledninger fortalte Petter Northug politiet at det var kameraten hans som fyllekjørte, og at han selv bare var passasjer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Etter kjøringen nevnt i post I avga han ved tre anledninger falsk forklaring til polititjenestemenn ved Sør-Trøndelag politidistrikt,» heter det i tiltalen mot Petter Northug, som ble offentliggjort tirsdag ettermiddag.

Den første forklaringen ble avgitt til en polititjenestekvinne da han ble pågrepet hjemme ved 07.30-tiden om morgenen. Den andre ble avgitt til en polititjenestemann i forbindelse med transporten til politihuset.

HELE TILTALEN:Her kan du lese hva Northug er tiltalt for i sin helhet

Også da Northug avga en detaljert forklaring om kjøreruten på Heimdal politistasjon klokken 11.15, skal han ha skyldt på kameraten. Da skal også Northugs forsvarer ha vært til stede.

Northug sendte tirsdag ettermiddag ut en pressemelding der han beklager at han rotet med forklaringene. Det var søndag morgen 4. mai at langrennskongen kjørte sin Audi A7 inn i autovernet på Byåsen i Trondheim i alkoholpåvirket tilstand.

Klokken 16 mandag avholdt Trøndelag statsadvokatembeter en pressekonferanse om tiltalen mot Northug.

- Det er en tiltale som inneholder totalt seks punkter, innledet førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes.

Fem av dem er brudd på vegtrafikkloven. Det sjette punktet er brudd på straffeloven, i form av falsk forklaring.

Til tross for at statsadvokaten i tiltalen omtaler Northugs versjon om at kameraten kjørte bilen som falsk forklaring, presiserte Soknes under pressekonferansen at det er snakk om en falsk anklage.

Soknes sier at Northug kan fortelle om den falske anklagen selv.

- Jeg konstaterer bare at han gjorde det. Strafferammen for falsk anklage synes jeg ikke er så interessant, sa Soknes under pressekonferansen.

- Han innrømmet at han selv var fører av bilen etter cirka et halvt døgn. Han ble avhørt to ganger om morgenen, en gang på formiddagen og kom tilbake og avholdt en korrekt forklaring noe senere.

VRAKET: Slik så det ut på ulykkesstedet morgenen etter at Petter Northug hadde krasjet bilen. Foto:Henrik Sundgard,NTB scanpix

1,65 i promille

Av tiltalen går det også frem at blodprøven Northug avga klokken 06.45 om morgen viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,65 promille. Det gjør at Northug er tiltalt for å ha ført en motorvogn i alkoholpåvirket tilstand.

Det er sammenfallende med opplysningene som ble kjent gjennom en ny bok utgitt i forrige uke.

Med et alkoholinnhold i blodet på 1,50 er risikoen for å dø i en trafikkulykke mer enn 500 ganger så stor som hvis man er edru. Det viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt.

Gjennom etterforskningen har politiet kommet frem til at Northugs bil holdt 83 kilometer i timen i 40-sonen på strekningen. Han er derfor tiltalt for å ha brutt fartsgrensen.

Traff og knakk lysmast i luften

I tiltalen beskrives også selve krasjen i detalj. Den skjedde før rundkjøringen ved Gamle Osloveg og General Bangs veg.

«BIlen traff midtrabatten før rundkjøringen, fortsatte i et 16 meter langt «hopp» over øyen i rundkjøringen, hvor den i en høyde på ca 38 cm over bakken traff og knakk en lysmast,» heter det i tiltalen.

Deretter skal bilen ha fortsatt i omtrent 38 meter før den stanset i autovernet på høyre siden av veien. Ifølge tiltalen ble autovernet skjøvet 2,2 meter ut fra veibanen.

BEKLAGER: Petter Northug sendte ut en pressemelding kort tid etter at tiltalebeslutningen ble offentliggjort. Her er han avbildet under Blinkfestivalen i Sandnes i sommer. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Statsadvokaten opplyser at Northugs kamerat, som var passasjer, ble påført mindre blødende sårskadet, hjernerystelse og brudd i høyre skulder.

For dette er Northug tiltalt for ikke å ha overholdt bestemmelsen i veitrafikkloven om å ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom i trafikken. I tillegg er han tiltalt for å ha forlatt kameraten etter ulykken, uten å hjelpe ham, og for ikke å ha varslet politiet om ulykken.

Kan miste førerretten i lang tid

Helt nederst i tiltalen opplyses det følgende:

«Det vil bli nedlagt påstand om fradømmelse av førerretten for motorvogn «for alltid»(...)».

– En eventuell påstand om at han fratas retten til å kjøre bil for alltid, er en direkte konsekvens av ikke å ha overholdt hjelpeplikten i et forhold han selv har forårsaket, sa førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

I VGTVs direktestudio sier advokat Harald Stabell følgende om formuleringen:

- I juridisk forstand betyr det ikke for alltid, men her kan det bety for eksempel fem år. Det kommer an på hva dommen blir.

– Tap av førerkort «for alltid» betyr i praksis fem år, opplyser advokat John Christian Elden til NTB.

Skal avhøre Northug på nytt

- Northug skal avhøres på ny så raskt som mulig. Det tror jeg han og teamet rundt han også vil være interessert i, sa Soknes under pressekonferansen.

Formålet med en ny forklaring er ifølge statsadvokaten å få avklart om Northug erkjenner straffskyld for de forholdene som er inntatt i tiltalebeslutningen. Statsadvokaten vil også få avklart om han samtykker til at saken kan pådømmes som tilståelsessak.

Det betyr at han må møte i retten og gi en uforbeholden tilståelse overfor en dommer. Det innebærer også at det ikke vil bli tatt ut en formell tiltale mot Northug, men at påtalebeslutningen vil være en siktelse.

- Mangler det på ett eller flere punkter en skylderkjennelse, eller mangler samtykke til pådømmelse som tilståelsesdom, oversendes saken til Sør-Trøndelag tingrett med anmodning om at det berammes hovedforhandling, opplyser Soknes i en pressemelding.

Ved en hovedforhandling vil det føres vitner, legges frem bevis og holdes prosedyrer fra både aktor og forsvarer.

Skjerpende omstendigheter

Da promilleopplysningene først ble kjent gjennom den nevnte boken fikk anslo trafikkadvokat Jon Swensen at Petter Northug kan vente seg en ubetinget dom på halvannen til to måneder. Soningen kan komme til å gjennomføres etter at kommende sesong er over.

- Vi er godt inne i det ubetingede. Grensen går i utgangspunktet på 1,2 i promille. Og her er det relativt kraftige tilleggsfaktorer. Det er en god del skjerpende, både hastighet og det å forlate en som er skadet, sa Jon Swensen til VG sist uke da bokopplysningene kom.

Northug stakk fra åstedet og forlot også en skadet passasjer, etter at han etter eget utsagn ble enig med passasjeren om å stikke fra stedet. I den nye boken om Northug står det:

«To personer som kom raskt til ulykkesstedet, har bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at de begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadet, og dermed unngår han et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadet passasjer».

Slik var Northugs versjon

Dagen etter promillekjøringen sa Northug dette om kollisjonen da han møtte VG i Storlien, rett på andre siden av svenskegrensen.

- Vi hadde ikke noe plan bak. Da vi setter oss i bilen kjører vi ikke mange hundre meterne før det går for fort, og vi kjører rett inn i en rundkjøring og går inn i autovernet. Og det smeller. Da kommer vi nok begge to i sjokktilstand og spør hverandre om det går bra. Han spurte meg om det gikk bra, og jeg spurte han. Vi var enige om at det gikk bra med hverandre. Det var ikke noe skader vi så, og det neste som skjer er at jeg handler i panikk og vil komme meg bort fra stedet og plassen. Så da drar jeg hjem til meg, sa Northug og fortalte at det bare kan ha gått minutter før politiet kom på døren hans hjemme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder