FIS-presidenten: – Aldri i verden om vi skal straffe Norge

GULLRUSH: Norge er på vei mot mer enn 10 VM-gull for første gang i historien. Therese Johaug kjemper om den syvende på dagens 10 km, den 12. av 21 øvelser i Falun. Her poserer hun med gullet etter lørdagens seier i på 15 km med skibytte. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Norge er på vei mot 11 gull og 21 medaljer i Falun: På vei til å knuse egen VM-gullrekord

FALUN/OSLO (VG) Therese Johaug & co. leverte tidenes ski-VM på hjemmebane i 2011. Falun-VM kan bli klart bedre. Norge er på god vei til å knuse gullrekorden. Det er uaktuelt for FIS-president Gianfranco Kasper å begrense den norske suksessen.

 • Nils Chr. Manglerød
 • Jostein Overvik
 • Geir Juva

Artikkelen er over fem år gammel

– VM har startet fantastisk, sier en glad skipresident Erik Røste til VG.

I dag kjemper Johaug og Marit Bjørgen om et nytt gull. Norge har tatt seks gull, tre sølv og to bronse på de 11 første VM-distansene. Det peker mot at tidenes gullbeholdning snart er på vei hjem over riksgrensen.

Norge tok åtte gull og 20 medaljer i Oslo-VM i 2011. Det er rekord. De åtte VM-gullene ble gjentatt under VM i Val di Fiemme for to år siden.

Etter 11 av 21 øvelser ligger det rent matematisk an til å ta 11 eller 12 VM-gull totalt – og ende på 21 medaljer. Dermed kan både gull- og medaljerekorden bli slått.

Les også: VG-sporten spådde 12 VM-gull

– Ja, jeg tror vi tar mer enn åtte gull. Jeg vet at sportssjefene ikke liker at jeg snakker om medaljer som ikke er tatt. Men såpass må selv en forsiktig totning ha lov til å mene, melder Røste fra Gjøvik – med en liten latter.

Norges Skiforbund har – ifølge Bergens Tidende – økt sponsorinntektene fra 51 millioner kroner i 2008 til 135 millioner kroner i fjor. Men Erik Røste peker ikke på den eventyrlige økningen i pengestrømmen – på 265 prosentpoeng – som årsak til suksessen. Skipresidenten peker i stedet i retning av grasrota med 180.000 medlemmer.

DRONNINGEN OG PRESIDENTENE: Langrennsdronningen Marit Bjørgen rett før hun får utdelt VM-gullet på sprint av den internasjonale skipresidenten, Gianfranco Kasper (til venstre), assistert av den norske skipresidenten, Erik Røste (i midten). Bak følger bronsevinner og gulljente på sprintstafetten, Maiken Caspersen Falla. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Den viktigste grunnen er den jobben som hver dag gjøres i de 1150 klubbene rundt om i landet. Det fokuseres på at vi har store ressurser, gode sponsorer og best støtteapparat. Ja, det er riktig at vi er bra på å foredle prestasjonene. Men det virkelig unike med Norge er aktiviteten i klubbene. Ingen av konkurrentene våre har det samme. Det gleder meg stort at medaljevinnerne er fra «Norge rundt». Hittil har ni av 16 skikretser vært på pallen i Falun, fremholder Erik Røste.

VG satte før VM søkelyset på statusen for langrennssporten internasjonalt og hvordan interessen for sporten faller i Europa. I Norge har det samtidig vært en voldsom oppgangstid for langrenn både i sporet og økonomisk, der Norge slår knockout på konkurrentene, noe som også gir mange løpere mulighet til å satse maksimalt. Åtte av 11 medaljer er tatt i langrenn.

Markedsdirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Jürg Capol, mener det bør diskuteres begrensninger og pengetak i sporten, for at flere skal kunne konkurrere og for å unngå at sporten Norge dominerer nå, kun blir interessant for noen få nasjoner.

Uenig med Capol

Men den sveitsiske FIS-presidenten Gianfranco Kasper er helt uenig med Capol, som i mange år var renndirektør i langrenn og som nå jobber for å selge sporten kommersielt.

– Jeg er virkelig ikke enig i at vi skal straffe nordmennene. Det er sant at nordmennene nå for tiden er veldig sterke og det har en påvirkning på markedet. Vi trenger nye nasjoner i langrenn, det er sant. Men vi vil aldri straffe noen for det. Norge er gode og gratulerer til dem. Personlig ville jeg sett flere nasjoner på pallen, men vi er ikke her for å straffe utøvere for at de er gode, da måtte vi straffet Østerrike i alpint, sier Kasper til VG.

– Så du vil ikke åpne for diskusjon om dette i FIS?

- Vi er ikke åpne for diskusjon mot Norge. Vi er åpne for enhver diskusjon for å forbedre langrennssporten og øke interessen. Capol har lenge hatt ideer om det. Men aldri i verden om vi skal straffe Norge, sier Kasper som sier det samme er temaet i skøyter der Nederland har vært nærmest totalt dominerende.

Vil dele kunnskap

Erik Røste lover at Norge er innstilt på å dele langrennskunnskapen med resten av verden.

– Vi hadde en åpen juniorlandslagssamling i fjor og delte under junior-VM i Kasakhstan ut invitasjon til en ny samling i august. Etter en uke har Sverige, Finland, Tyskland, USA, Canada, Italia, Slovenia og Tsjekkia meldt seg på. Vi sitter ikke på noen fasit, men deler gjerne våre erfaringer. Det kommer også til å skje på det internasjonale trenerseminaret i forbindelse med Trondheims VM-søknad, lover han.

Charlotte Kalla vil gi Johaug & co. hard konkurranse på dagens 10 km fri – hennes favorittdistanse. Erik Røste er ikke langt unna å unne Sverige det første gullet.

Les også: Johaug like rask som Northug i Mördarbacken

– Sverige arrangerer et veldig fint VM og jeg unner dem virkelig medaljer etter at de har hatt uflaks på et par distanser, sier han.

Sist gang det var VM i Falun var Erik Røste treneren til mesterskapsdebutant Thomas Alsgaard (brøt femmila). I 1993 tok Norge hele seks av bare 15 gullmedaljer.

– 40 prosent gull var høyt, sier Røste.

I Oslo og Val di Fiemme var gullprosenten 38. Nå kan Norge ta mer enn halvparten av gullmedaljene i VM (da regner vi ikke med OL som i perioden 1924-1980 også hadde VM-status). Det skjedde sist da Berit Aunli og Norge tok syv gull på 13 VM-øvelser på hjemmebane i 1982. Men den norske gullbeholdningen i Falun kan likevel ikke konkurrere med Sovjetunionens uttelling under VM i 1970. Statsamatørene fra øst plukket med seg syv av 10 gull fra Vysoké Tatry.

Tilbake i 1937 vant Norge fire av fem VM-øvelser, og i 1931 tok Norge samtlige fire gull.

Les også

 1. Charlotte Kalla: Det står ikke bare mellom meg og Marit Bjørgen

  FALUN (VG) Charlotte Kalla (27) strutter av selvtillit foran tirsdagens spesialdistanse 10 km fristil.
 2. Ski-VM 2015: Medaljeoversikt

  FALUN (VG) Petter Northug sikret med sin monsterspurt nok et VM-gull til Norge. Hele 11 gull har det blitt.
 3. Slik fant Norges superduo gulltonen

  FALUN (VG) Petter Northug (29) var helt villmann før han skulle gå sprinten med Finn Hågen Krogh (24) søndag.
 4. Jacobsen ler av Wengs påstand om form-finte

  FALUN (VG) Heidi Weng (23) tror Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) prøvde å lure lagvenninnene før Oslo-jentas sølvløp…
 5. Celine Brun-Lie (26) avslutter skikarrieren

  Celine Brun-Lie (26) bekrefter at hun gir seg som toppløper etter inneværende sesong.
 6. Derfor blir Johaug VM-dronning: Johaug like rask som Northug opp Mördarbacken

  Therese Johaug (26) holdt samme tempo som Petter Northug (29) opp Mördarbacken da gullkampen ble avgjort.
 7. Derfor velger VM-stjernene idrettsutøvere som kjærester

  FALUN (VG) Marit Bjørgen (34) gjorde i går sine siste forberedelser til dagens 10-kilometer i Falun.

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn
 3. Hopp
 4. Kombinert

Flere artikler

 1. Historisk dag i Falun: Johaug sørget for tidenes norske gullfest

 2. Dette skjer i Falun-VM 28. februar

 3. Over dobbelt så mange nasjoner tok VM-gull i skiskyting som i langrenn

 4. Røste kritiserer FIS-presidentens Johaug-uttalelser

 5. Dette skjer i Lahti-VM 25. februar

Fra andre aviser

 1. Alt hun kjempet for i fem år ble et mareritt

  Bergens Tidende
 2. Slik jobber Norge for å gjøre ski til en verdensidrett

  Bergens Tidende
 3. – Vi har ulike roller. Noen skal selge aviser, jeg skal lede norsk skisport.

  Bergens Tidende
 4. Norge har 75 VM-gull siden forrige Seefeld-VM. I den perioden har resten av verden tatt 106 VM-gull.

  Bergens Tidende
 5. Slik jobber Norge for å gjøre ski til en verdensidrett

  Fædrelandsvennen
 6. Norge har 75 VM-gull siden forrige Seefeld-VM. I den perioden har resten av verden tatt 106 VM-gull.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder