Sundby vant etter lureløp – Northug sjanseløs

LYGNA (VG) Martin Johnsrud Sundby (32) gikk billig i 27 kilometer. Så ga han en frekk beskjed til lagkompisene før han stakk fra i front.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

For Sundby var lenge en fjerdedel av en gruppe med Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Niklas Dyrhaug. Sundby lå bak i feltet og holdt enkelt følge.

Så tok 32-åringen teten, smalt til i dobbeltdans, fikk den avgjørende luken og gikk alene i mål.

– Han tar sitt tolvte NM-gull og har kontroll på VM-formen, konstaterte Jann Post under NRKs sending.

Bak Sundby sikret Dyrhaug sølvet foran Tønseth i en spurtduell. Sistnevnte slo Sundby med over ett minutt på torsdagens 15 kilometer.

Petter Northug klarte ikke holde følge på klassiskdelen, og tapte hele veien. I mål var Northug nummer 23, over tre minutter bak Sundby.

Klæbo: Har én advarsel til romkameraten i VM

Sundby: – Jeg fikk et lite varsko på torsdag

På torsdag var Sundby ute på treningstur før og etter han gikk inn til bronsemedalje på 15 kilometer klassisk – attpåtil med blyvest.

– Nei, i kveld blir det nok ikke noe blyvest. I kveld skal jeg bygge ninjago-slott med Markus, smiler Sundby til pressen.

– Jeg kommer til å fullføre ut neste uke med mye trening, men jeg begynner å slippe opp på intensiteten fra i morgen. Jeg fikk et lite varsko på torsdag om at jeg ligger helt i grenseland av hva som er fornuftig, forteller Sundby på spørsmål om når han skal roe ned treningsmengden.

Utover å bygge legoslott med sønnen, skal tiden fremover tilbringes med resten av pallgjengen fra NM-skiathlonet på Sjusjøen. Etter tre knallharde uker med trening, er det på tide å finpusse formen inn mot årets viktigste begivenhet, VM i Lahti.

– Nå må jeg få overskudd og komme meg ajour igjen, så jeg ikke driter meg ut. Dagen i dag viser at jeg har sånn brukbar kontroll og nå skal jeg ikke gjøre noe ufornuftig fremover. Nå blir det å holde seg på den sikre siden, sier Sundby.

– Kroppen jeg hadde på torsdag hadde ikke holdt til 15. plass i VM, så dem kan jeg ikke ha for mange av, men jeg tror det er greit å ha dem innimellom og i den perioden jeg er inne i nå.

Ga beskjed før han stakk

I intervju med NRK etter målgang avslørte Sundby at han sendte en liten beskjed til resten av tetgruppen før han stakk fra i front.

– Jeg sa til gruppen to kilometer før mål «i dag er jeg j**** stolt av dere», også prøvde jeg meg litt, gliste Sundby. Han mener at nettopp de fire bør være skiathlon-laget i VM.

– Det er ikke jeg som skal ta ut det laget der, men jeg vil tro at dagens løp fungerte som et amerikansk uttak når det gjelder den distansen, og når det blir så store differanser mellom utøverne vil jeg tro vi fire skal gå i VM, sier Sundby til VG.

Sundby mente det ville gå fortere i VM enn det gjorde på NM-tremmila, derfor lanserte han seg selv, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Sjur Røthe som de heteste kandidatene.

– Da tror i hvert fall jeg at disse tre gutta er de sterkeste på den distansen, sier Sundby.

Dyrhaug sa han ikke hadde noen mulighet til å svare på Sundby, hverken verbalt eller fysisk.

– Da han snudde seg og sa han var stolt så var det bare å prøve å bite seg fast da. Jeg tenkte at jeg burde sagt i lige måde, men jeg hadde ikke noe ork, lo Dyrhaug.

Saken fortsetter under seiersintervjuet med Marit Bjørgen

Tøff klassiskdel

Det ble gått tøft fra start på 30 kilometer med skibytte.

Sjur Røthe satt opp marsjfarten i klassisk og sørget for stor strekk i feltet. Finn Hågen Krogh, Emil Iversen og Petter Northug var blant de det kostet mest for.

Ved skibytte etter 15 kilometer hadde det utkrystallisert seg en gruppe på seks mann. Røthe, sammen med Sundby, Tønseth, Dyrhaug, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

– De har filleristet resten av feltet, var Jann Posts kommentar da gruppen skulle bytte til skøyteski.

Northug: Slått av lillebrødrene i NM-prologen

Northug byttet ski over halvannet minutt bak tetgruppen, som raskt telte fire mann da Holund og Krüger falt fra.

Sundby la seg bak i firemannsgruppen, og gikk noen billige kilometer.

– Hadde jeg vært i en gruppe hvor Sundby la seg bakerst, ville jeg blitt bekymret, kommenterte Post.

Posts spådom traff, for da Sundby tok teten og økte farten sikret han NM-gullet på skiathlon.

NM-dronningen Bjørgen: Måtte berolige kongen med 2010-påminnelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder