Knockout-Jacobsen merket ikke at svensken falt

Sveriges ulykkesfugl: – Jeg var litt ivrig, kanskje

Norge suverene på kvinnestafetten

FALUN (VG) Alle forsto hva som ville skje da Marit Bjørgen (34) gikk ut med over 17 sekunders forsprang. I ensom majestet økte skidronningen forspranget på VM-stafetten i Falun og sikret Norge gull.

 • Camilla Vesteng
 • Sindre Øgar
 • Nils Mangelrød
 • Øyvind Herrebrøden
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fem år gammel

Dermed tok Norge sitt tredje strake stafettgull i VM.

Og det på suverent vis da Marit Bjørgen gled over målstreken med et digert norsk flagg i hånda - og et bredt smil om munnen.

Bjørgen tok dermed også sitt 14. VM-gull, noe som gjør at hun både tangerer og passerer russiske Jelena Välbe: I antall VM-gull står duoen likt, men Bjørgen har rekorden for VM-medaljer alene (14-4-3 mot 14-3-0). På tremilen lørdag kan Bjørgen sette tidenes bestenotering.

Norge var gigantfavoritt og fikk sin revansje etter den pinlige femteplassen i Sotsji-OL i fjor – pluss smørebommen på 10-kilometeren i Falun-VM tirsdag.

– 10-kilometeren var helt forferdelig. Dette fortjente vi så det holder. Vi hadde like gode ski som de andre, og da bare knuser vi dem, oppsummerer Heidi Weng overfor NRK etterpå – mens resten av lagvenninnene ler.

– Vi la det (10-kilometeren) bak oss. Vi nullstilte og så fremover. Vi la den ballen død og klarte det. Sterkt gjort, sier Marit Bjørgen.

Det ble nordisk mesterskap på stafetten: Sverige tok sølvet og Finland bronsen i en halvveis spurt der Sveriges sprintess Stina Nilsson tok kontrollen på oppløpet.

Bjørgen hadde en langt mer behagelig avslutning. Med det norske flagget i hendene skøytet hun i turtempo i mål. Etterpå grep hun speakerens mikrofon og hyllet publikum på Lugnet skistadion i Falun som «fantastisk». Hun fikk umiddelbar respons.

Overfor NRK vil ikke Bjørgen utelukke at dette var siste gang 34-åringen (35 i mars) gikk VM-stafetten for Norge.

– Det er åpent for det, sier Bjørgen – uten å ville si hverken ja eller nei, selv om det heller ikke vil være utenkelig at hun legger opp etter denne sesongen.

LÆTT! Ankerkvinne Marit Bjørgen har full kontroll på oppløpet mens Heidi Weng, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen jubler inne i målområet. Norge tok sitt femte VM-gull på stafett for kvinner – som i 1982, 2005, 2011 og 2013. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Gullhylene

Hele laget sto i målområdet etterpå og hylte for Norges totalt syvende Falun-gull.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som sendte Bjørgen ut til en komfortabel ledelse, sikret sitt første mesterskapsgull siden sprinttriumfen som 20-åring i 2007.

Sølvjenta fra 15 km med skibytte var både heldig og god. For Sverige lå hakk i skihæl da tredjeetappen startet etter fantometappe av Charlotte Kalla. Men Maria Rydqvist falt nesten umiddelbart.

– Jeg var litt ivrig, kanskje og falt av meg selv. Det var utrolig klønete. Jeg er glad jeg ikke ble stresset, men klarte å komme tilbake i rytmen med en gang, forklarer Maria Rydqvist til SVT.

Til NRK hevder Rydqvist at fallet ikke ødela så mye. Uansett var Astrid Uhrenholdt Jacobsen nådeløs og sendte Marit Bjørgen ut med et forsprang hun ikke kunne tape.

– Hun slet med å holde ryggen til Astrid, uansett, påpeker landslagssjef Egil Kristiansen overfor VG.

Merket ikke svenskefallet

– Jeg var utrolig nervøs før start. Vi visste det kom til å bli en tøff fight mellom Therese og Kalla på 2. etappe. Men jeg fikk noen viktige sekunder. Jeg fikk ikke med meg Rydqvists fall. Jeg gikk i min egen boble. Men det er fort gjort å bli stresset når det skjer et uhell, sier Jacobsen til NRK etterpå.

– Det er veldig moro at hun får sitt første gull på så mange år. Det har vært mye nesten for Astrid, men nå gikk det veien, sier VGs VM-ekspert Vibeke Skofterud i VGs direktestudio.

– Denne oppturen smaker enda bedre etter at vi har hatt en nedtur, tror Jacobsen selv.

Heidi Weng åpnet for Norge, akkurat som under gulløpet i Val di Fiemme for to år siden. 23-åringen tok dermed sitt andre mesterskapsgull. Therese Johaug gikk annenetappen og sikret sitt sjette VM-gull.

– Vi spådde gull og fikk rett i det. Det er mye morsommere å ta gull når alle har imponert. Alle gikk gode skirenn – ingen dreit seg ut, sier Skofterud.

VG LIVE: Stafetten - minutt for minutt

Slik var de tre første etappene:

1. etappe: Norges startkvinne Heidi Weng begynte å kjøre på runde to etter 2,5 kilometer. Finlands Aino-Kaisa Saarinen hengte seg på og hadde tilsynelatende bedre glid enn Weng om man dømte på utforbakken inne på stadion. Finnene vekslet først, Norge 0,8 sekunder bak – svenske Sofia Bleckur sendte så Charlotte Kalla ut 12,3 sekunder bak Finland.

Saken fortsetter under bildet!

SUPERDUELL: Therese Johaug ble nesten innhentet av Charlotte Kalla på annenetappe, men Norge avgjorde VM-stafetten i Falun da Sveriges Maria Rydqvist falt på tredjeetappe. Foto:Helge Mikalsen,VG

2. etappe: Therese Johaug gikk knallhardt for Norge. Men Sveriges litt oppsiktsvekkende valg om å sette sin beste fristilsløper Charlotte Kalla på den andre klassisketappen, betalte seg. Finland ble hektet av, Kallas fenomenale femkilometer sendte Sverige ut bare 1,6 sekunder bak Norge.

3. etappe: Umiddelbart drama. Norske Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maria Rydqvist fra Sverige gikk altså nesten ut på likt, men plutselig hadde Norge nær ti sekunders ledelse. Årsaken var at Rydqvist falt, og slik ble Sverige innhentet av Finland. Jacobsen kunne sende ut verdens beste skiløper Marit Bjørgen hele 17,8 sekunder foran de nordiske konkurrentene.

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Jacobsen: - Jeg er litt annerledes. Det er sannsynligvis det folk liker

 2. Suverene Johaug jublet for dobbelt norsk: – Vanvittig stort

 3. Slik forklarer ulykkesjenta fallet

 4. Johaug møter Kalla i stafetten

 5. Bjørgen om maskinen Johaug: – Glad jeg er gravid

Fra andre aviser

 1. Verdenscupleder Heidi Weng vraket fra OL-stafetten

  Aftenposten
 2. Knuste Johaug: – Ville heller dø enn å bli nummer to

  Aftenposten
 3. Ekspert ble overrasket over Uhrenholdt Jacobsen-valget. Så avgjorde hun stafetten likevel.

  Bergens Tidende
 4. Verdenscupleder Heidi Weng vraket fra OL-stafetten

  Fædrelandsvennen
 5. Seierssmilene som smitter

  Aftenposten
 6. Marit Bjørgen: - Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder