NSFs generalsekretær slår tilbake mot påstandene til NRK-ekspert

SITTER GODT I DET: Petter Northug, her under en innspilling av TV2s Senkveld, har fått det bedre enn han opprinnelig ville ha det på landslaget, ifølge NRK-ekspert Fredrik Aukland. Skiforbundet er ikke enig. Foto: Frode Hansen , VG

Skiforbundet: – Aukland tar grunnleggende feil om Northug-avtalen

Skiforbundets generalsekretær, Stein Opsal, mener at NRKs nye langrennsekspert, Fredrik Aukland, «tar grunnleggende feil» når han hevder at Petter Northug nå har fått en betydelig bedre avtale enn tidligere.

 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi er veldig overrasket over (Fredrik) Auklands kommentar. Han tar grunnleggende feil. Han kjenner ikke avtalen. Nå tegnes det et bilde basert på Auklands uttalelser. Det er ekstremt frustrerende, sier Stein Opsal til VG.

Han forteller at Norges Skiforbund mandag «har tatt kontakt med» NRK og «konfrontert» redaksjonsledelsen med at Fredrik Aukland tar feil når det gjelder den nye avtalen mellom Petter Northug og forbundet.

OPPGITT: Skiforbundets generalsekretær Stein Opsal. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Ingen friperioder

Ifølge Opsal er den ikke betydelig bedre enn tidligere for Northug, slik Aukland hevder.

Aukland: – Northug er den store vinneren

– Punkt for punkt er det feil. Tvert imot er det en avtale begge parter er veldig godt fornøyd med, sier generalsekretæren i NSF.

Senere i intervjuet med VG hevder han at den ferske avtalen som garanterer Petter Northugs deltagelse i verdenscupen, er «strammet inn» – i Norges Skiforbunds favør. Blant annet ved at Northug ikke har fått innvilget friperioder (som i sesongen 2013/14) til å eksponere sin private sponsor Coop under det som betegnes som verdenscupsesongen, og at hans avtale med kleskolleksjonen til Swix må avvikles – til fordel for forbundets med Bjørn Dæhlie.

– Det står svart på hvitt i avtalen?

– Ja, selvfølgelig, svarer Stein Opsal.

Opsal er også nærmest i harnisk når det gjelder påstandene i en kommentar av VGs Øyvind Brenne: Når Northug vinner, ser ofte taperen dum ut

Svelget kameler?

Lederen av VGs sportsavdeling skriver i dag, mandag – med henvisning til Norges Skiforbund – at «der i gården våknet man trolig stappmette på kameler dagen etter at Northug nok en gang i stor grad fikk det som han ville

– Svelget kameler? Vi har ikke veket på noen prinsipper, sier Stein Opsal.

– Hva har dere slukt?

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland meldte nettopp overgang fra TV2 til NRK som ekspertkommentator i langrenn. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Vi føler oss litt hjelpeløse nå. Alt som skrives nå er basert på Auklands påstander. Vi har ikke gitt noe mer fra det tilbudet som forelå i sommer. Det er strammere enn det som gjaldt i fjor. Aukland gir bilde av noe han ikke har innsikt i, og så tar alle det for god fisk, svarer NSFs generalsekretær.

Han mener det er umulig for Norges Skiforbund å gå i rette med alt, fordi forbundet «ikke kan ta opp avtalen» offentlig.

Lederen av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, mener også at landslagsavtalen mellom Petter Northug og forbundet – som ble bekjentgjort søndag – «er innenfor de samme rammene som i sommer».

Frykter ikke Northug-smitte

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Fredrik Auklands fremstilling. Det viktige prinsippet for oss har helt siden i sommer vært at det ikke kan være noen friperioder i sesongen. Det har vi stått fast ved. En langsiktig avtale er bra, når vi er enig om prinsippene. Sesongen begynner og slutter litt forskjellig. Jeg forstår at det er årsaken til endringen når det gjelder tidspunktene, sier Torbjørn Skogstad.

På spørsmål om ikke skistyrets vedtak med hensyn til landslagsdeltagelse fra april 2014 nå fremstår som et slag i luften, svarer Skogstad at han skjønner spørsmålet. Han tillegger imidlertid at «man må være så ærlig i si» at ingen av partene den gang var godt forberedt på «den situasjonen som oppsto da Petter Northug valgte å satse utenfor landslaget». Det er også viktig å huske på at Skistyret endret dette vedtaket i sommer, som et resultat av at langrenn ønsket å videreføre fjorårets avtale.

Han frykter ikke at flere landslagsløpere, som Therese Johaug, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby, vil kreve samme betingelser som Petter Northug.

– Vi har ingen grunn til å tro at andre løpere vil gjøre det samme som Petter. Hadde vi følt at mange løpere ville det samme, ville det kunne bidra til å ødelegge finansieringen av landslaget. Men vi må være forberedt på spørsmål fra andre løpere, sier Torbjørn Skogstad.

– Dette er en avtale for Petter. Denne modellen er til beste for ham, sier han også.

(Saken fortsetter under videointervjuene med blant andre Therese Johaug)

Lederen av langrennskomiteen vedgår at mange, som han uttrykker det, har brukt veldig mye tid på konflikten med Petter Northug. Han er glad for at det nå kan brukes tid på de 24 andre løperne på Norges langrennslandslag.

Jacob Lund: – Ødeleggende

Etter hva VG erfarer måtte ledelsen i Norges Skiforbund (NSF) innhente aksept fra egne sponsorer før de kunne signere avtalen med Petter Northug. Dette fordi flere av dem selger varer og tjenester som konkurrerer med langrennsstjernes private reklamekontrakter.

I perioden 1. april til verdenscupstarten i november – i tre år fremover – er NSFs samarbeidspartnere utelukket i forhold til Northug.

Ødeleggende for fremtidige inntekter og organisasjonens renomme, hevder tidligere sponsorsjef Jacob Lund.

INGEN SPESIALAVTALER: Therese Johaug og Marit Bjørgen under langrennslandslagenes samling på Lillehammer i begynnelsen av august 2015. Foto: Geir Olsen , VG

– Jeg tror at nye potensielle sponsorer betakker og betenker seg. Nettopp fordi det er rom for uthuling av avtalen når det kommer en ekstra god løper som setter hardt mot hardt, og vil drive butikk i butikken, sier Jacob Lund.

Han mener Northug aldri hadde kommet til verdenstoppen i langrenn uten NSF.

– Det er skiforbundets system som har flasket ham opp, og nå er det fellesskapet som må lide, sier Lund.

Han karakteriserer det som verdiløst å være samarbeidspartner for langrenn når den største stjernen nærmest er utilgjengelig.

– I sesongen er han opptatt med konkurranser og reiser, og det er ikke tid til sponsoroppdrag for NSF, men likevel betaler sponsorene vanvittig med millioner, sier Lund.

Les også

 1. Northug: – Jeg er glad for at jeg har blitt hørt

  Siste Skrik-sjef Elizabeth Hartmann mener at det norske folk hadde reagert om ikke Petter Northug (29) og Norges…
 2. Landslagssjefen: - Nær å bli enige med Northug

  ULLEVAAL (VG) Landslagssjef i langrenn, Vidar…
 3. Ingen løsning i hemmelig Northug-møte

  Petter Northug (29) har vært i møte med ledelsen i Skiforbundet i dag, men partene kom ikke til noen løsning for…
 4. Stensbøl: Helt sikker på at Northug går verdenscup kommende vinter

  Skieksperter er helt sikker på at Petter Northug (29) går både verdenscup og Tour de Ski til vinteren - fordi han vil…
 5. Nordmenn har ikke blitt mer negative til Petter Northug den siste uken: Tre av ti vil se mindre TV-langrenn uten Northug

  Bråket rundt Petter Northug (29) har ikke gjort skistjernen mindre populær i det norske folk.

Flere artikler

 1. Stensbøl: Helt sikker på at Northug går verdenscup kommende vinter

 2. Skiforbundet inviterer Northug til møte i åpent brev

 3. Northug og Skiforbundet har avtalt møte

 4. Skiforbundet: - Vil ha Northug-avklaring innen kort tid

 5. NRK: Skiforbundet trekker tilbudet til Northug

Fra andre aviser

 1. Northug har bedt om møte med Skistyret

  Aftenposten
 2. Skiforbundet trekker Northug-forslag: - Vi beklager at Northug ikke ønsker å delta på landslaget

  Aftenposten
 3. Nye Northug-samtaler skal være helt uaktuelt

  Aftenposten
 4. Generalsekretæren betinget optimist rundt Northug-avtale

  Aftenposten
 5. Skistyret vil fortsatt jobbe for Northug-avtale

  Aftenposten
 6. Nå varsler skiforbundet svar til Northug

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder