Weng etter at Harsem besvimte: - Ekkelt at sånt kan skje

AURE (VG) Heidi Weng (27) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (31) havnet midt i dramaet da Kathrine Harsem (29) besvimte under en Toppidrettsveka-konkurranse fredag. De innrømmer at oppladningen var spesiell.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er ekkelt at sånt kan skje, men det viktigste er at ting har gått bra, sier Heidi Weng, når VG spør hvordan hun opplevde Harsems svært dramatiske dag.

les også

Harsem måtte hentes av luftambulansen - ikke avdekket sykdom

Besvimte

For fredagen i Toppidrettsveka bestod at to etapper. Før sprintkonkurransen i Aure sentrum fredag kveld, hvor Weng ble nummer tre, hadde både damene og herrene tidligere på dagen gjennomført en 24 kilometer lang og tøff fellesstart opp til Brekka ved fylkesgrensa til Trøndelag og Møre og Romsdal.

Den ble svært dramatisk.

Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og de andre landslagsløperne ble der vitne til at lagvenninne Kathrine Harsem gikk over målstreken og så omtåket ut. Deretter besvimte 29-åringen i målområdet.

les også

Weng har blitt bedt om å roe seg ned på trening

Jacobsen hjalp til

Legen kom fort på plass for å hjelpe. Landslagstrener Ole Morten Iversen sa kort tid etter hendelsen at eleven hadde «gått næringstom». Mange av utøverne på plass skjønte ikke alvoret i situasjonen og flere hadde allerede forlatt stedet før dramatikken fortsatte.

For Harsem ble liggende utenfor Norges Skiforbunds bil i et drøyt kvarter. Da kom den første av to ambulanser i 11.00-tiden, hvor Harsem ble fraktet inn. Den ble tett voktet av ambulansepersonell og politifolk.

Medisinstudent Uhrenholdt Jacobsen var tett på hele prosessen. Heming-jenta hjalp til med den kompetansen hun hadde.

Hun ønsker ikke si noe om Harsems helsetilstand, men sier hun i en slik situasjon tror det er godt å vite hva man skal gjøre.

«Ikke avdekket sykdom»

Rundt klokken 12.00 kom også luftambulansen til stedet. Den fraktet Harsem til St. Olavs Hospital i Trondheim i 12.30-tiden. Der ble det gjennomført undersøkelser.

Når VG snakker med medisinsk ansvarlig i skiforbundet, Øystein Andersen, fredag kveld, vil han kun si at «det ikke er avdekket sykdom i forbindelse med utmattelsen».

– Kathrine er på bedringens vei og dette kommer til å gå fint. Nå skal hun ta det litt med ro, så skal vi la henne komme i normal trening igjen. Det tror jeg hun er i løpet av relativt kort tid, sier Andersen, og svarer «ja» på om det skjer allerede til uken.

Løpende dialog

– Hvordan kan dere forhindre at noe sånt skjer igjen?

– Vi har løpende dialog med utøverne våre som trener hardt og mye. Så akkurat nå tror jeg vi gjør det vi kan med tanke på det, sier han.

På spørsmål om Harsem tilbringer natten på St. Olavs Hospital, svarer Andersen slik:

– Vi kommer tilbake til det når vi har mer informasjon.

les også

Løfshus-advarsel til Northug: Må levere før verdenscup-åpningen

Ukjent 20-åring vant

Mens Harsem lå på sykehus reiste altså de andre utøverne på Toppidrettsveka videre til Aure sentrum. Etter at Weng vant fellesstarten fredag morgen, skulle hun jakte sin tredje strake seier på sprinten senere samme dag. Det ble ikke like lett for alle å fokusere på den konkurransen. Uhrenhold Jacobsen røk ut allerede i semifinalen.

– Det ble lite sportslig fokus midt på dagen der. Men jeg er ganske god til å skru om mentalt. Jeg har prøvd å være til stede under sprinten og gjøre så godt jeg kan... Men en optimal oppladning er det vel ingen som har. Det ble som det ble, sier hun.

Weng tok seg på sin side enkelt til sprintfinalen, og fikk selskap av Tiril Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Anna Svendsen, Katja Visnar og Alenka Cebasek.

Det var Weng som tok kommandoen, men hun ble inn i den siste svingen tatt igjen. Først var det Visnar som kom opp på siden av henne, deretter kom Myhrvold som en rakket på siden.

Den relativt ukjente 20 år gamle Team Veidekke-løperen hadde mest fart og tok til slutt seieren foran Visnar og så Heidi Weng.

Se hva unge Myhrvold sa selv etter sprintseieren.

I herreklassen var det Sondre Turvoll Fossli, Jørgen Lippert, Pål Trøan Aune, Jan Thomas Jenssen, Roman Furger og Gøran Tefre som stilte til start i finaleheatet.

En enorm avslutning av Fossli var mer enn nok til å sikre seieren, mens Trøan Aune ble nummer to og Jenssen nummer tre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder