Bolsjunovs trener har vært utestengt for doping i to år

RUKA (VG) Lørdag slo russiske Aleksander Bolsjunov (21) Johannes Høsflot Klæbo (22) på oppløpet. Søndag var russeren overlegen på 15 km klassisk. Bolsjunov blir trent av Jurij Borodavko - som var utestengt i to år på grunn av doping.

Artikkelen er over ett år gammel

Der Bolsjunov lørdag delvis kunne juble for seier på grunn av Klæbos megablemme, gjorde han all jobben selv søndag.

Etter seieren var han svært glad. Det er ikke så ofte han smiler og ler, iallfall ikke offentlig. Men på pressekonferansen satte han i gang et aldri så lite show med nettopp smil og latter.

Han fikk spørsmål om hva landslagstrener Markus Cramer har betydd for hans utviking som langrennsløper.

Gir svindlere skylden for russisk langrennsdoping

– Jeg har en annen trener. Borodavko, sier Bolsjunov på pressetreffet etter seieren.

Tatt inn igjen av Välbe

Trener Borodavko ble utestengt i to år som følge av de mange dopingavsløringene av russiske skiløpere, men skipresident Jelena Välbe tok ham inn i varmen igjen i 2016.

En rekke av Borodavkos elever ble tatt i doping. En av dem var OL-mesteren Jevgenij Dementjev.

Andre som ble avslørt på den tiden var den kvinnelige toppløperen Julia Tsjepalova, og også Aljona Sidko og Natalja Matvejeva.

Etter doping-utestengningen ble Jurij Borodavko tatt inn igjen i det gode selskap i det russiske skiforbundet i 2016.

Han fikk da ansvaret for en gruppe av unge løpere.

Det er disse løperne som vi begynte å høre om i Pyeongchang-OL sist vinter og som nå virker enda sterkere: Helgens Ruka-vinnere Aleksander Bolsjunov og Natalja Neprjajeva, og OL-heltene Denis Spitsov og Aleksej Tsjervotkin.

Russisk langrenn er delt opp i ulike treningsgrupper.

Skiforbundet har bekreftet at Bolsjunov, Neprjajeva, Spitsov og Tsjervotkin er i gruppen til Borodavko også denne vinteren. Den andre treneren for denne gruppen er Artjom Zjumurko.

Russisk landslagstrener: Antyder at OL-mester har doping-sladret på kompisene

Emil Iversen var den som ga Bolsjunov størst kamp. Iversen ledet riktignok ved passering 4,9 kilometer, men etter det handlet det meste om den 21 år gamle russeren.

Kan ikke garantere dopingfrie russere

Markus Cramer er inne i sin fjerde sesong som landslagstrener for russerne. Han gledet seg over tre seirer av fire mulige i verdenscupåpningen.

Cramer har treneransvaret for Julia Belorukova som vant sprinten lørdag og ble nummer fem på 10 kilometer klassisk søndag.

Og med gode russiske resultater kom spørsmålene om doping. Han kan ikke garantere at russiske langrennsløpere ikke doper seg.

LANDSLAGSTRENER: Markus Cramer er inne i sin fjerde sesong som landslagstrener for russerne. Her er han sammen med Sergej Ustjugov under tour de Ski i januar i år. Ustjugov er skadet, men gjør comeback i Davos. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– De siste to årene har vært vanskelige for oss. Nå må vi ikke tenke på fortiden, sier Cramer.

– Tror du folk vil begynne og snakke om doping når Bolsjunov er så god? spør VG.

– Jeg tror ikke det. Det er en annen generasjon nå. De kommer ikke fra ingenting. De er blitt juniorverdensmestere også videre. Det er hardt arbeid som har gjort at disse guttene har kommet på dette nivået, svarer Cramer.

– Kan du garantere at disse løperne ikke er dopet?

– Jeg kan ikke garantere for alle. Men når man er sammen med utøvere 24 timer i døgnet i mer enn to måneder, når man lever med dem og ser hva de gjør på trening, så vil jeg si at det er ikke mange nasjoner som trener slik. Det er hardt arbeid. Vi vil vise at at er et rent lag, svarer Cramer og legger til:

– Når dopingkontollørene kommer, så ønsker vi dem alltid velkommen.

Forbløffet nordmenn

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum lot seg imponere.

– Det er en nøtt å knekke. Han er god i alt. Vi må være tipp topp alle sammen for å ha en sjanse. Vi får prøve helg etter helg, men han er ikke uslåelig, sier han til NRK.

– Han russeren, han er sterk, altså. 19 sekunder i den løypa her. Det er nesten så det ikke skal være mulig, og det verste av alt er at det ikke ser ut som om han går fort på ski, legger Martin Johnsrud Sundby overfor statskanalen.

Han endte på 4. plass, slått med litt over halvminuttet av Bolsjunov.

– Det er et voldsomt løp han serverer her. Jeg tør å påstå at nivået på de øverste ti løperne er ganske høyt, men det han gjør... Han leker med oss, sier han til VG og resten av den norske pressen i Ruka.

For de norske løperne var det Emil Iversen som var best. Etter å ha ledet ved 4,9 kilometer, ble det til slutt klart at han måtte kjempe om 2. plassen mot svenske Calle Halfvarsson.

les også

Johannes Høsflot Klæbo tabbet seg ut: – Jeg blir forbannet

Solid norsk laginnsats

Iversen spurtet det han hadde på oppløpet, og da han skjønte at han var i mål 1,7 sekunder foran svensken, slo han jublende ut i luften.

– Det er et kjempeløp. Han sprudler igjen, kommenterte Bjørn.

– Nok et bra skirenn. Nok en bra prestasjon. Jeg er fornøyd og tar med meg et bra skirenn, sier Iversen til NRK.

les også

Russernes trener langer ut: - Klæbo er arrogant

Bak pallen dominerte resten av de norske landslagsutvøerne. Martin Johnsrud Sundby (nummer 4), Martin Nyenget (8), Johannes Høsflot Klæbo (9), Didrik Tønseth (10) og Simen Hegstad Krüger (11) gjorde at det ble hele seks nordmenn på topp elleve.

Sjur Røthe endte som nummer 14.

– For en norsk laginnsats, kommenterte Jann Post.

– De norske gutta vet de er på rett vei, la Bjørn til.

Slik gikk 15 km i Ruka:

1. Aleksander Bolsjunov 36:17,8
2. Emil Iversen +19,5
3. Calle Halfvarsson +21,2
4. Martin Johnsrud Sundby +31,3
5. Andrey Larkov +34,3
6. Maxim Vylegzhanin +42,2
7. Iivo Niskanen +43,6
8. Martin L. Nyenget +45,4
9. Johannes H. Klæbo +47,6
10. Didrik Tønseth +50,6
...
11. Simen Hegstad Kruger +55,8
14. Sjur Røthe +59,6
24. Hans Christer Holund +1.29,6

I FARTA: Emil Iversen. Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder