Verdens beste sprinter tjener smuler i forhold til de største stjernene

SUVEREN: Maiken Caspersen Falla var i en egen klasse i tidenes første Tour de Canada-renn. Triumfen var hennes syvende verdenscupseier i sprint denne sesongen. Stina Nilsson ble nummer to og Jessica Diggins kom på tredjeplass. Heidi Weng (t.v) måtte nøye seg med fjerdeplassen. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Falla: – Målet mitt er ikke å bli rik og berømt

GATINEAU (VG) Mens lagvenninnene drar inn millioner av kroner og får masse oppmerksomhet, nøyer Maiken Caspersen Falla (25) seg med å være verdens beste sprinter – helt i det stille.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

– Målet mitt er ikke å bli rik og berømt. Det er å ha det gøy på ski, sier Falla til VG – etter å ha vært dønn overlegen på kvinnenes sprint i det aller første rennet i Tour de Canada.

Les også: Langrennssjefen tjener nesten tre millioner mindre enn Høgmo

– Går ikke på ski for å tjene penger

Selv om hun ble OL-mester i 2014 sto ikke jenta fra Romerike oppført med mer enn 530 000 kroner i skattbar inntekt det året. Takket være gode prispenger, gårsdagens triumf var hennes syvende sprintseier denne sesongen, klarer hun å leve av skikarrieren.

– Jeg har fått noen nye og litt større sponsorer de siste årene. Men jeg har også en gruppe med mange små, gjennom klubben min Gjerdrum, som har vært med lenge. Det er vanskelig å få de store sponsorene. Jeg er ikke av dem som tjener aller best, men jeg er fornøyd så lenge jeg klarer å være i pluss. Jeg går ikke på ski for å tjene penger, sier Falla.

Mens Marit Bjørgen og Therese Johaug har dratt inn enorme summer på sine avtaler, og Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng får masse oppmerksomhet, har Maiken Caspersen Falla en litt tilbaketrukken rolle på det norske landslaget.

– Man kan ikke sammenligne seg med andre. Da er det fort en tapt kamp. De andre jentene på laget er verdens beste skijenter, påpeker den rendyrkede sprinteren.

Har vunnet syv verdenscuprenn

Men i en alder av 25 år er hun i ferd med å ta posisjonen som den raskeste langrennsjenta i verden. Måten hun slo knockout på Stina Nilsson, Jessica Diggins, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg på i iskalde Gatineau, var mildt sagt imponerende.

Nå har hun vunnet hele syv sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. Og det gir henne økonomi som sikrer satsingen foran de tre kommende mesterskapssesongene.

– Det er premiepenger som er min hovedinntektskilde, fastslår Maiken Caspersen Falla.

Hun er strålende fornøyd med egen utvikling og var et eneste stort smil foran noen tusen nordamerikanere som hadde møtt opp i parken i fransktalende Gatineau.

– Jeg har hatt en veldig bra sesong. Jeg skjønner nesten ikke helt hva som skjer. Jeg har vært med i mange år. Kjempet først om å komme videre fra prolog. Så var det stort å komme videre fra kvart- og semifinale. Og nå kjemper jeg om å vinne. Det er utrolig artig. Det er bare å nyte det, egentlig.

– Hva er forklaringen?

– Jeg har jobbet hardt i mange år. Begynner å få mye rutine. Har reist mye rundt på skirenn og samlinger. Og trent mye over mange år. Det er vel et tegn på at trening fungerer, svarer Falla.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅ GLAD! Maiken Caspersen Falla smilte bred etter å ha vunnet den første etappen av Tour de Canada. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Men hun er usikker på om hun kommer til å utvide repertoaret med større satsing på distanserenn foran neste års VM-sesong.

– Jeg har blitt veldig inspirert av det Ingvild har fått til. Hun har vært veldig sterk både på sprint og distanse i år. Men jeg synes det er en litt vanskelig vurdering. For jeg synes det er mye mer morsomt å vinne skirenn enn å bli nummer fem, sier Maiken Caspersen Falla.

Hun har både OL- og VM-gull i premiesamlingen, og nå har hun også festet grepet i kampen om å ta sin første sammenlagtseier i sprintcupen. Med 630 poeng har hun fått en luke til Ingvild Flugstad Østberg (563) og Stina Nilsson (552). To sprintrenn gjenstår av sesongen – som avsluttes her i Canada.

Les også

 1. Suksesstrener Løfshus tjener nesten tre millioner MINDRE enn Høgmo

  GATINEAU (VG) Mens Per-Mathias Høgmo hadde en skattbar inntekt på 3,4 millioner kroner i 2014, tjener ingen i…
 2. Johaug i Canada: – Blir tøffe dager, men jeg er klar

  Verdenscupleder Therese Johaug (27) trengte litt tid på å riste av seg jetlaget i Canada, men nå ser hun fram til…
 3. Norsk-svensk krangel etter VM-spurt: – Kunne ha kommet først

  Norge tapte spurten mot Sverige i jente-stafetten i junior-VM. Etterpå anklaget den norske ankerkvinnen sin svenske…
 4. New York-drømmen nærmer seg for langrennsstjernene

  Norges nye langrennskomet Emil Iversen (24) og andre norske profiler kan åpne Tour de Ski i Central Park i stedet for en…
 5. Hattestad skuffet over vraking: – Han har en fremtid på laget

  Færre sprintrenn har gjort det vanskeligere for OL-mester Ola Vigen Hattestad (33) denne sesongen.

Mer om

 1. Langrenn

Flere artikler

 1. Falla vant sprintcupen – men slått av Stina Nilsson i kveld

 2. Caspersen Falla i den syvende himmel

 3. Falla-knockout i VM-prologen - Østberg sekunder fra å ryke ut

 4. Johaug og Weng falt ut av sprinten - Falla vant igjen

 5. Nilsson vant prologen: Trøbbel med feste

Fra andre aviser

 1. Falla overlegen i sprintfinalen i Canada: - Helt perfekt

  Aftenposten
 2. Falla avslørte én viktig årsak til sprintsuksessen: – Prøvde noe jeg aldri har gjort før

  Aftenposten
 3. Falla og Østberg sikret dobbelt norsk da Weng røk ut i prologen

  Aftenposten
 4. Caspersen Falla vant i løypa hun selv slaktet

  Aftenposten
 5. Trippelt norsk i Canada: Falla vant overlegent

  Aftenposten
 6. Weng slo ut Johaug og tok over ledelsen: - Jeg må tenke på meg selv

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder