Weng gråt etter sin første seier: – Kan ikke skjønne at jeg har vunnet

Mamma May Bente: – Nå blir det flere seire

Østberg-rykk parkerte Johaug - økte i Tour-sammendraget

VAL DI FIEMME (VG) Det rant helt over med ord, følelser og tårer for Heidi Weng (24) etter den første verdenscupseieren – og en varm seiersklem fra mamma May Bente.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Før denne konkurransen hadde hun vært 34 ganger på seierspallen i verdenscupen uten å vinne.

Med 500 meter igjen av 10-kilometeren i Val di Fiemme rykket hun sammen med Ingvild Flugstad Østberg fra Therese Johaug. På oppløpet spurtet Weng ned sammenlagtlederen i Tour de Ski.

Les også: Sundby orker ikke mange år til som langrennsløper

Endelig kom seieren! Etterpå rant det nesten over følelsesmessig for Enebakk-jenta.

– Det er veldig stort. Jeg kan ikke skjønne at jeg har vunnet. Jeg er vant til å bli nummer to og tre. Den spurten hadde jeg ikke kontroll på. Jeg var sikker på at jeg ikke var først, sier Heidi Weng til VG.

– Det er så stort for en som aldri har vunnet før at jeg har liksom ikke ord. Jeg bare skjelver. Ja... Jeg vet ikke hva jeg skal si engang, jeg, tillegger hun.

Les også: Sjekk den uheldige Weng-statistikken

– Ufattelig

SUPERAVSLUTNING: Heidi Weng vant dagens fellesstart med en drøy skilengde på Ingvild Flugstad Østberg, som måtte gi tapt i kampen om seieren. Therese Johaug (bak) ble nummer tre. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

På oppløpet viste Enebakk-jenta superkrefter og vant rennet med åtte tideler. Therese Johaug ble nummer tre, 6,2 sekunder bak vinneren.

Etter seieren møtte hun blant annet moren May Bente Weng i målområdet.

– Det var kanskje først da jeg skjønte at jeg hadde vunnet. Jeg tenkte at det ble andreplass igjen da jeg kom i mål, men så begynte folk å juble for meg. Jeg tenkte: Er det min tur, liksom? Jeg tror jeg må se på reprisen. Så får jeg det kanskje inn at jeg har vært best, sier 24-åringen.

– Det er klart det er kjempestort. Jeg er kjempestolt. Endelig satt den! Det var skikkelig morsomt, sier May Bente Weng til VG.

Da hun på fredagens 5 kilometer ble slått med bare 0,9 sekunder av amerikanske Jessica Diggins begynte både mor og datter på om det i det hele tatt var mulig å vinne.

– Hun er jo ikke vant til å vinne. Hun sa det i går da hun ble slått: Er det helt umulig å vinne? Men i dag gikk hun veldig fint. Det hjelper også at man skjønner at man kan vinne. Nå blir det flere seire, tror jeg, sier mamma Weng.

– Når skjønte du at datteren din kom til å bli god i langrenn?

– Hun var ganske liten jente da vi skjønte at hun kunne komme langt hvis hun ville. Vi er en idrettsfamilie som har vært glad i å gå på ski. Jeg er ikke overrasket over at hun er der hun er. Hun fikk lov til å gå på ski fra hun var tre-fire år. Det var veldig gøy å få være her når hun vinner sin første verdenscupseier. Jeg synes det var veldig fortjent.

Lest denne? Weng: – Min mentale tilstand er ikke slik den skal være

Sjarmerte journalistene på engelsk

Før dagen i dag kunne Weng enkelt fått betegnelsen Norges mest uheldige langrennsløper. 34 ganger hadde hun havnet på pallen. Det har ført til 14 andreplasser og 20 tredjeplasser. I går var Weng blant annet 0,9 sekunder fra sin første verdenscupseier, men i dag kom oppturen endelig. På det 35. forsøket skulle det altså gå.

På en følelsesladet pressekonferanse etterpå fikk hun mange til å trekke på smilebåndet da hun skulle forklare sine innerste tanker på engelsk.

– I was very good yesterday too, so.. But... Ahh... I can’t believe this. It’s not every... Jaa... Ehh… Nei… Ahh… I don’t know. It’s so crazy. Ahh… Today I was best and I can’t believe it, sa Weng.

Det var tydelig at dette var utrolig stort for jenta som har slitt med å ta det siste steget denne sesongen. I løpet av snaue tre minutter endte det med «ahh» og «ohh» omtrent i annenhver setning. Hun liker ikke alltid å bli intervjuet på engelsk.

– Noen ganger går det veldig bra. Andre ganger, når jeg har veldig mye å si, så stokker det seg litt. Da blir det litt for mange ord i hodet, sier hun med et smil til VG etter pressekonferansen.

Les også: Nå kan det bli verdenscuprenn i Central Park i New York

Gråt etter seieren

– Hva har moren din betydd for karrieren din?

– Mamma og pappa har stilt opp veldig mye for meg. De er som regel med på økter ennå. Så har jeg en storesøster og kjæresten hennes som har hjulpet meg i hele julen med å komme i form. En veldig stor takk til både de og mamma og pappa for at de har tro på meg og har hjulpet meg så vanvittig mye.

– Har det kommet noen tårer ennå?

– Jaaa... Litt ja. Jeg kan liksom ikke tro det ennå. Det er så stort atte... Det er sikkert normalt for Marit og Therese å vinne så mye. For meg er det liksom helt sykt.

Til slutt kom tårene også under intervjuene med norsk presse – da Adresseavisen ba Weng beskrive hvordan hun hadde det.

– Jeg er egentlig litt lettet. Ahh... Det var så utrolig artig. Og jeg synes det var så artig og koselig at så mange kom bort og syntes at jeg fortjente det. Det setter jeg veldig stor pris på, sa Weng – før hun måtte ty til tårene.

Les også: Østberg mener Johaug ikke er vant til pust i nakken

Johaug slet

TOUR-LEDERNE: Ingvild Flugstad Østberg (venstre) konstaterer at ledelsen i Tour-sammendraget ble større etter dagens etappe. Therese Johaug er ikke fullt så fornøyd med det. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

I sammenlagtkampen er det Ingvild Flugstad Østberg som viser sterkest form før klatringen opp «monsterbakken» i morgen. Østberg hadde fra før en Tour-ledelse på 25 sekunder ned til Therese Johaug og økte ytterligere til 38 sekunder i dag. Hun var først over streken på den eneste innlagte spurten i tillegg til nummer to over målstreken.

At Johaug igjen tapte terreng til Tour-leder Østberg er ingen selvfølge. Ifølge NRK-ekspert Torgeir Bjørn var dagens løype «skreddersydd» for jenta fra Dalsbygda. Østberg parkerte Johaug i den siste lille motbakken før mål, slik hun gjorde under jaktstarten for seks dager siden.

– Hva er det som skjer i årets tour? måtte Torgeir Bjørn spørre seg da Johaug slapp ryggen til både Weng og Østberg.

På oppløpet måtte imidlertid Østberg gi tapt. Heidi Weng kjempet seg over målstreken til sin første seier noen gang.

Resultatliste, 7. etappe, 10 km fellesstart:

1. Heidi Weng, Norge 29:16.3
2. Ingvild Flugstad Østberg, Norge +0,8
3. Therese Johaug, Norge +6,2
4. Krista Pärmäkoski, Finland +17,4
5. Charlotte Kalla, Sverige +55,1

12. Ragnhild Haga, Norge +1:28.5
18. Kari Øyre Slind, Norge +1:51.8

Sammenlagtstilling Tour de Ski:

1. Ingvild Flugstad Østberg, Norge 2:06:41.3
2. Therese Johaug, Norge +38,7
3. Heidi Weng, Norge +2:26.7
4. Charlotte Kalla, Sverige +6:46.0
5. Kerttu Niskanen, Finland +6:47.7

8. Ragnhild Haga, Norge +7:32.2
20. Kari Øyre Slind, Norge +11:07.6

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder