Kopierte rekorden med syv seire på en sesong

NRK-ekspert rangerer kun Gunde Svan foran

Northug hyller Sundby som tidenes mest suverene

VAL DI FIEMME (VG) Med nok en triumf kopierte Martin Johnsrud Sundby (31) rekorden til Petter Northug og Vladimir Smirnov med syv distanseseire på en verdenscupsesong.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Og fortsatt er vi ikke engang i midten av januar...

Det betyr at Martin Johnsrud Sundby ligger et hav foran skjema til å bli den mestvinnende løperen på en sesong siden verdenscupen startet i 1981/82.

VG DIREKTE: Følg den avsluttende etappen fra klokken 15:40

Northug: – Det mest stabile noen har gjort

– Petter Northug i 2009/10 og Vladimir Smirnov i 1993/94 var fra før de to eneste som har vunnet syv distanserenn i verdenscupen. Nå har Johnsrud Sundby allerede tangert rekorden. Og det er jo litt igjen av sesongen, for å si det forsiktig, sier TV 2-kommentator og Infostrada-statistiker Jørn Sundby til VG.

Les også: Kroppen til Sundby orker ikke mange år til

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNART MESTVINNENDE: Martin Johnsrud Sundby ligger godt foran skjema til å bli tidenes mestvinnende mannlige langrennsløper på en sesong. Her jubler han for sin syvende enkeltseier i Val di Fiemme. Foto: BJØRN S. DELEBEKK , VG

Etter selv å ha gått inn til 17. plass på 15-kilometeren mener Petter Northug at prestasjonene til Sundby denne sesongen er det mest overlegne verden har sett i en verdenscupsesong.

– Ja, jeg tror det er det mest stabile en langrennsløper har gjort på herresiden noensinne. I hvert fall med tanke på at verdenscupprogrammet inneholder flere ting enn det gjorde før. Hvis du ser allsidig på det, så tror jeg det er det mest stabile noen har gjort, sier Northug til VG.

Les også: Northug håper han ikke vinner Idrettsgalla-pris

– Jeg tror du skal lete langt bak i arkivet for å finne noe lignende. Det er vanskelig å komme på noen i farten som har vært mer suveren enn det Martin er nå, sier Niklas Dyrhaug.

– Det må jo være det mest suverene som er blitt gjort. Verdenscupen er avgjort før Tour de Ski, nesten. Det er helt rått. Han har rett og slett vært en maskin. Han slutter aldri å imponere. Han er helt i en klasse for seg selv, mener Emil Iversen.

Føler seg ikke større enn Svan og Dæhlie

Selv vil ikke Sundby slå seg selv på brystet og hevde at hans overlegenhet overgår legender som Gunde Svan og Bjørn Dæhlie.

TIDENES STØRSTE? Gunde Svan (t.h) gratulerer Bjørn Dæhlie med nordmannens første VM-gull i 1991. Foto: Eystein Hanssen , NTB scanpix

– Jeg har hatt en kjempesesong og er utrolig fornøyd med det. Jeg har truffet med formen på alle de løpene jeg hadde lyst til å gå fort i. Vi er fortsatt bare halvveis i skisesongen. Det betyr at det fortsatt er mange andre som kan dominere resten av sesongen. Jeg er mest stolt over den utviklingen jeg har hatt på sprintkonkurranser og på de områdene jeg har vært dårlig på, sier Sundby til VG.

– Føler du at du er større enn Svan og Dæhlie?

– Nei.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn, som har meget god oversikt over langrennshistorien, mener at det fortsatt gjenstår litt før Røa-løperens monstersesong overgår det Gunde Svan gjorde i 1985/86 – også en mellomsesong uten OL eller VM.

Les også: Northug passerte Svan i antall gull

Torgeir Bjørn mener Svan var mer suveren

Den gangen ble det bare arrangert ni indiduelle verdenscuprenn for menn. Svan vant fem, ble nummer to i tre - og disket fra seieren i det siste...

– Jeg vil si at Gunde Svan i 1985/86-sesongen er på et høyere nivå. Hvis du ser på listen i 85/86, så er han helt i egen klasse. Han mistet seieren i Bohinj fordi han var i feil startgruppe, slik at Torgny Mogren slo ham med fem sekunder. Så vant han tremila i Falun klart, men han ble disket fordi han ikke hadde lov til å bytte ski. Etter å ha brukket en ski. Så Gunde Svan holdt på å ta rubbel og bit den sesongen. Martin er ikke helt der ennå, men han er på god vei. Han kan slå Gunde Svan i løpet av sesongen, sier Torgeir Bjørn.

Bjørn Dæhlie hadde også mange gode sesonger, men som regel satte noen av konkurrentene en stopper for at Nannestad-ekspressen gjorde rent bord.

– Dæhlie og Ulvang vant alt i 1991/92, bortsett fra tremila i Falun som ble flyttet til Bruksvallarna og vunnet av Mogren. Dæhlie fikk ofte hard konkurranse av Ulvang eller Smirnov, påpeker Bjørn.

Les også: Johaug reagerte på Østbergs monsterbakke-kommentar

Dæhlie størst for Sundby

Kun et uhell kan frata Martin Johnsrud Sundby sin tredje strake Tour de Ski-triumf. Aldri før i tourens historie har noen gått ut på den siste etappen med så mye som 2.51,5 sekunders forsprang til nummer to.

– Er det mulig å tape det?

– Ja, det er mulig hvis dere byr meg på kaffe og kaker oppe i bakken der og jeg slår meg ned. Men etter alle solemerker skal det være nok. Men jeg tar ingenting for gitt og forbereder meg som om at det skulle vært en ledelse på ti sekunder, sier Sundby.

– Hvem mener du er tidenes beste mannlige langrennsløper?

– Det er umulig for meg å svare på. Det blir feil uansett hva jeg sier. Men jeg har vokst opp med Bjørn Dæhlie som det store forbildet. Den store atleten og treningsvidunderet. Det er han som har gitt meg motivasjon opp gjennom. Så jeg må vel kanskje si han. Petter er også oppe i der. Det er vel de to.

– Kommer historien til å vise at du også er oppe i der når du velger å gi deg?

– Jeg skal bite fra meg så lenge jeg holder på, svarer Sundby.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VISTE MUSKLER: Martin Johnsrud Sundby vant for syvende gang et verdenscuprenn denne sesongen. Niklas Dyrhaug (t.v) ble nummer to, mens Aleksej Poltoranin viste muskler - nok en gang. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Det spesielle er at han i en alder av snart 32 år fortsatt ikke har vunnet et individuelt gull i OL eller VM.

– Skal du være tidenes skikonge så må du ha vunnet VM- og OL-gull. Og helst flere, sier Torgeir Bjørn.

Gjett om Martin Johnsrud Sundby kommer til å være sulten i Lahti i 2017, Pyeongchang i 2018 og Seefeld i 2019...

PS! De to eneste distanserennene Sundby ikke har vunnet i år er jaktstarten i Kuusamo (Niklas Dyrhaug hadde beste tid) og 15-kilometeren i Oberstdorf (Aleksej Poltoranin vant).

Les også

 1. Måtte forfølge russer hele veien: Northug: – Jeg så mye på ræva hans - det var ikke noe vakkert syn

  VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Petter Northug (30) gratulerte Martin Johnsrud Sundby (31) med seieren.
 2. Johaug reagerte på Østbergs monsterbakke-kommentar

  VAL DI FIEMME (VG) Da Ingvild Flugstad Østberg (25) fortalte at hun måtte hatt to-tre minutters ledelse på Therse Johaug…
 3. Weng gråt etter sin første seier: – Kan ikke skjønne at jeg har vunnet

  VAL DI FIEMME (VG) Det rant helt over med ord, følelser og tårer for Heidi Weng (24) etter den første verdenscupseieren…
 4. Østbergs historie i «monsterbakken»: Har gått to ganger – har tapt over åtte minutter til Johaug

  TOBLACH (VG) To ganger har Ingvild Flugstad Østberg (25) gått monsterbakken i Val di Fiemme.
 5. Sundby orker ikke lang karriere

  TOBLACH (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) mener at egen kropp ikke tåler råkjøret mer enn i tre-fire år til.
 6. FIS-sjef vil ha sprintrenn i New York

  TOBLACH (VG) Tenk deg et sprintlangrenn i hjertet av…
 7. Seerrekord for NRK i Tour de Ski

  TV-seernes interesse for Tour de Ski har ifølge NRK mer enn doblet seg siden starten i 2006.

Mer om

 1. Langrenn

Flere artikler

 1. Bli med i avstemningen: Hvem er tidenes beste langrennsløper?

 2. Tror Sundbys business-nekt koster ham 3-4 millioner i året

 3. Dyrhaug følte seg både kokt og marinert av Sundby

 4. Sundby: – En drøm å vinne på blanke ski

 5. Pluss content

  De vant verdenscupen – slik gikk det med dem

Fra andre aviser

 1. Sundbys jakt på legendene: - Jeg er ekstremt trigget

  Aftenposten
 2. Svensk langrennslegende om Sundby: - En av de største gjennom alle tider

  Aftenposten
 3. Nå har Sundby tatt igjen Gunde Svan

  Aftenposten
 4. Svensk langrennslegende om Sundby: - En av de største gjennom alle tider

  Fædrelandsvennen
 5. Nå har Sundby tatt igjen Gunde Svan

  Bergens Tidende
 6. Firedobbelt norsk da Sundby var overlegen: - Mitt beste renn noensinne

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder