TRENER HARDT: Her er Therese Johaug og broren Karstein ute på en ny rulleskiøkt torsdag i forrige uke. Bak står manager Jørn Ernst og en dokumentarfilmskaper fra Globus Media. Foto: Tore Kristiansen VG

Jobber med ny Johaug-dokumentar

SEISER ALM (VG) Den forrige dokumentaren om Therese Johaug (29) fikk stempelet «kvalmende» i Sverige. Snart kommer oppfølgeren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Samtidig som den populære langrennsløperen venter på at CAS skal sette punktum i hennes egen dopingsak, følges hun tett av dokumentarfilmskapere i Seiser Alm denne uken.

– Jeg vil vise det norske folk hvordan jeg har trent og hvordan jeg står i denne situasjonen. Jeg vil vise folk hva jeg har vært gjennom. Toppidrettslivet har to sider: Det er suksess, men også det motsatte, nemlig å ikke få konkurrere, men i stedet bli dratt ned i søla. Det er svart-hvitt, sier Johaug til VG.

Hun ønsker også å ta vare på de personlige sponsorene sine, forteller hun.

VG+: Johaugs foreldre om legen, nedturene og fremtiden (krever innlogging)

De har valgt å støtte 29-åringen etter at hun testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i fjor høst.

– Kvalmende

Det er filmskapere fra Globus Media som følger Johaug i Italia i disse dager. Samme selskap produserte den første filmen, som ble vist på TV 2 i februar.

Da dokumentaren ble vist på svensk TV noen måneder senere, reagerte kommentator Johan Croneman i avisen Dagens Nyheter kraftig. Han mente det burde være «unødvendig av SVT å forsvare Therese Johaug».

Ifølge Croneman handlet filmen bare om å renvaske en norsk skijente.

– Det er på mange måter en kvalmende film. Det er åpenbart fra begynnelsen at den ikke har noen ambisjon om å finne hele sannheten eller å sette denne historien i en større sammenheng, skrev kommentatoren.

Therese Johaug var derimot veldig fornøyd med den første filmen. Hun smiler når VG konfronterer henne med kritikken fra Sverige.

– Sånn vil det alltid være. Jeg vet at noen folk er positive til meg, mens andre er kritiske. Uavhengig av hva jeg har opplevd nå, så ville noen vært kritiske. Sånn er verden, sier 29-åringen etter enda en treningstur i Seiser Alm.

Fornøyd med filmen

I TV 2 er man ikke enig i kritikken fra Johan Croneman.

– Det får stå for hans regning. Det vil alltid være forskjellige meninger om det vi lager og produserer på TV 2. Vi synes vi laget en balansert og god dokumentar, sier programredaktør Bård Eriksen til VG.

Gjør kritikken at den kommende filmen vil få en annen form?

– Som sagt, vi synes at vi laget en god og balansert dokumentar, sier TV 2-redaktøren.

Johaug om ny utsettelse: – Jeg tok det tungt

Det er ikke avgjort når den andre dokumentarfilmen om Therese Johaug skal sendes. På det tidspunktet har 29-åringen fra Dalsbygda fått den endelige dommen fra idrettens voldgiftsrett (CAS).

Avgjørelsen skulle kommet allerede fredag, men ble overraskende utsatt til i morgen, tirsdag. CAS har ikke besvart VGs henvendelse om hva utsettelsen skyldes. Heller ikke apparatet rundt Therese Johaug har fått noen begrunnelse.

Saken fortsetter under videoen.

Skjebnedøgn

Therese Johaug fikk først 13 måneders utestengelse i Norge. Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket imidlertid avgjørelsen. De mener en straff i området 16 til 20 måneder er det riktige.

Kommentar: Det finnes en løsning som alle kan leve med

Om de tre dommerne i CAS er enig i det, så ryker OL for Therese Johaug. Hun tåler 15 måneder – men får hun mer, blir hun hjemmesitter under mesterskapet i februar 2018.

– Får jeg 16 måneder, så ryker OL. Får jeg 15 måneder klarer jeg knapt å kvalifisere meg. Får jeg 14 måneder, så får jeg ikke gå renn før jul, men jeg blir klar etter jul. Det er vanskelig å si hva dommerne tenker. Jeg får bare prøve å legge det bakover i hodet de neste dagene, før beskjeden kommer tirsdag, sa hun til VG for fire dager siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder