Taugbøl gråt av glede for første pallplass – Klæbo vant

Han hadde aldri vært på pallen før i verdenscupen. Lørdag ble det tredjeplass for Håvard Solås Taugbøl (26). Da kom tårene.

Johannes Høsflot Klæbo vant i Davos i fjor og gjentok seieren i Sveits også i år etter en meget sterk finale, der Lucas Chanavat ble nummer to.

Men det som spesielt ble lagt merke til i målområdet var Taugbøl, som hadde karrierens beste dag.

– Det var fantastisk deilig. Jeg føler jeg har jobbet hardt i mange år og fått mange muligheter, men det har aldri løsnet helt. Jeg kjente da krysset mål at jeg var veldig lettet. Det var godt å få det ut, sier Taugbøl til TV 2 etter 3.-plassen.

Løperen som vant norgescuprenn sist helg gråt av glede etter sin første pallplass.

– Man går jo mot folk som har det som hverdag å komme på pallen. Det føles rart å bli så rørt av en tredjeplass, men personlig betydde det mye, sier Taugbøl, som forteller at det er tøft for de nest beste utøverne utenfor landslaget å forsøke å slå seg inn blant de aller beste.

Flere la merke til de rørende gledesscenene.

– Han er nok dagens gladeste gutt, sier langrennskongen Petter Northug som var i kommentatorbua for TV 2.

Taugbøl vant for øvrig Northugs siste renn på toppnivå, under Norgescupen på Gålå for et drøyt år siden.

ENORM GLEDE: Håvard Solås Taugbøl gråt av glede i Davos. Her fra NM i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Pallplassen rørte flere enn Taugbøl.

– At det er han som tar tredjeplassen, er så utrolig fortjent. Han har vært en av verdens beste skøytesprintere i mange år uten å få det helt til. Jeg blir rørt selv. Vi er nesten naboer og trener mye sammen, sier lagkamerat Sindre Bjørnestad Skar til TV 2.

Ut fra start i finalen la Klæbo seg bak og lot Taugbøl og franske Lucas Chanavat styre finalen. Men ut på den andre runden kjørte Klæbo hardt opp mot tet.

Inn på oppløpet lå han på annenplass, men der satte Klæbo inn et utilnærmelig gir på oppløpet og vant foran franske Chanavat. Han gledet seg også over lagkameratens pallplass.

– Han gjorde en virkelig god jobb. Det er virkelig kult å ha Håvard på pallen, sier Klæbo til Det internasjonale skiforbundet (FIS) i seiersintervjuet.

Klæbo viste seg sterk gjennom dagen og også i semifinalen viste Klæbo frem sine evner i lett terreng med et fenomenalt oppløp i trang posisjon langs gjerdet mot publikum. Fra en dårlig posisjon var han plutselig første løper som sikret seg finaleplass.

Tidligere på dagen hadde franske Lucas Chanavat levert et skremmeskudd i en meget sterk prolog, der han var over tre sekunder foran Klæbo.

De to møttes allerede i det første kvartfinale der begge favorittene gikk enkelt videre. Og Klæbo så sterk ut i front mot slutten av første utslagsrunde.

les også

FIS-sjef advarer: Nasjoner må droppe verdenscuprenn

Også Tromsø-bosatte Erik Valnes, som har en pallplass fra verdenscupen i karrieren, gikk enkelt videre i sitt kvartfinaleheat i duell med Federico Pellegrino. Det gjorde også Håvard Solås Taugbøl.

Det så det også ut som både Sindre Bjørnestad Skar og Emil Iversen skulle gjøre. Men på vei inn på oppløpet gikk Skar plutselig inn rett foran Iversen, noe som holdt på å felle sistnevnte.

Begge klarte imidlertid å komme seg til semifinalen i Davos. Der var det imidlertid stopp for Iversen.

Imidlertid gikk Skar og Taugbøl, som tok seier i Norgescupen forrige helg, videre fra samme semifinaleheat. Men tidene her var så sterke at Valnes røk ut fra forrige semifinaleheatet.

Både Pål Golberg og Finn-Hågen Krogh ble slått ut i prologen tidligere på dagen.

PS: Verdenscupen denne helgen går i Davos i Sveits. Den sendes på TV 2 og TV 2 Sumo.

Slik er programmet søndag:

  • 10 km kvinner 10.30 og 15 km herrer 14.20.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder