Engerdal og ski-Norge tok farvel med Gjermund Eggen

ENGERDAL (VG) Gjermund Eggen ble i dag begravet fra Engerdal kirke. Hele bygda og halve ski-Norge var på plass for å ta farvel.

Mens vårsolen smilte vekk den siste snøen, tok familien og mange av hans venner fra fjern og nær farvel med VM-kongen fra 1966. Han ble 77 år gammel.

Du kan følge begravelsen i VGTV-vinduet øverst i saken.

– Jeg er glad for at jeg fikk snakket skikkelig med Gjermund da vi var i Holmenkollen i mars. Vi gikk til og med på ski sammen, i forbindelse med opptak av «Gutta på tur», der vi forklarte at den gamle femmila var mye tøffere enn dagens. Vi kunne ikke ane at det skulle gå så fort med Gjermund, sa en beveget Oddvar Brå (68) på vei inn i Engerdal kirke.

SISTE PRAT: I mars møttes Oddvar Brå og Gjermund Eggen med flere i Holmenkollen. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

De to var flere år på landslaget sammen.

Lagkameraten fra stafettlaget i 1966, Ole Ellefsæter (80), var spesielt glad for at Gjermund Eggen har klart å holde gjengen fra den gang samlet helt til nå.

– Vi tar avskjed med en stor skiløper. Jeg minnes ham som et fint, vanlig, godt menneske, var de hyggelige ordene fra Ellefsæter på kirkebakken.

TIL STEDE: Ole Ellefsæter tar farvel med sin tidligere lagkamerat. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Berit Aunli (62) var opptatt av det samme da hun gikk inn i kirken:

– Jeg minnes han som en snill og raus person. Det var alltid liv rundt ham. Han var en livlig og god person.

Odd Martinsen (76), også han på gull-laget i 1966, kom sammen med datteren Bente Skari (46).

– Gjermund var pappas beste venn. Han har alltid vært der, forklarte Skari, som ikke født da Eggen utførte sine bravader i 1966.

– Det er vemodig å være her, fastslo hennes far.

SKIHELTER: Odd Martinsen og Bente Skari minnes Gjermund Eggen. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Eggens tøffe konkurrent fra den gang, Vjatsjeslav Vedenin, kunne ikke komme, men Arne Treholt var på plass. Han arrangerte et møte mellom de to 50 år etter - i Russland i 2016.

– Da jeg var i 75 årsdagen til Gjermund, sa han at han gjerne ville møte sin rival igjen. Det ble et veldig spesielt møte i Tula i Russland. Det ble en forbrødring med god mat og godt drikke. De plantet et vennskapens tre for hverandre. Det var rørende, fortalte Treholt, som hadde kommet fra Moskva.

les også

Folkehelt og turistattraksjon

Både Jørn Hoel og Hanne Krogh synger i begravelsen.

– Jeg har vært veldig mye i Engerdal, og hver eneste gang har jeg blitt invitert til Anne og Gjermund. Det var storslagent å møte deres gjestfrihet, fortalte Hanne Krogh.

– Gjermund Eggen var ikke bare en legendarisk sportsmann, han var et vidunderlig menneske. Han hadde en varme og utstråling som gjorde at du hadde lagt merke til ham selv om han ikke hadde alle VM-gullene, sa en takknemlig Hanne Krogh.

les også

Skilegenden Gjermund Eggen (77) er død

Også prest Svein Olav Angard Hodve kom i sin tale til å legge vekt på at Gjermund Eggen var mye mer enn en stor skiløper. Han snakket blant annet også om familiemannen, sauebonden og rett og slett engerdølen.

Se galleri fra begravelsen her:

– Opp gjennom årene har de tatt imot over 70 000 besøkende og markedsført Engerdal på sin varme og levende måte, sa presten.

Kona Anne holdt tale for mannen hun har vært gift med i snart 50 år.

– Vi hadde håpet at dette skulle gå bra, at du skulle overvinne sykdommen, men slik gikk det ikke. Men jeg er så takknemlig for at du slapp å ligge og ha vondt. På sykehuset i Elverum var de så snille mot deg.

– Til sommeren skulle vi ha feiret gullbryllup. Slik blir det ikke.

les også

Ole Ellefsæter: Han fikk kallenavnet «Uteligger» og har gitt bort OL-gullene

Pluss content

Hun fortalte hvordan Gjermund Eggen beholdt humøret, selv i det siste på sykehuset.

De tre barna Ann Kristin, Mette og Gard fortalte også om den siste uken faren levde og takket for alt han hadde vært for dem. Barnebarna la roser på kisten.

– Det er virkelig en folkekjær skiløper som vi tar farvel med, sa skipresident Erik Røste og mintes spenningen i avslutningen på femmila i 1966 da NRK-kameraene i flere minutter viste det snødekte baret - ledsaget av Jarle Høysæters spente stemme om Gjermund Eggen ville komme tidsnok.

les også

Trondheim eneste søker til ski-VM 2025

Det var et hav av blomster fra fjern og nær, blant annet fra kulturminister Trine Skei Grande, Wenche Myhre og en rekke idrettsorganisasjoner.

Skihistoriker Thor Gotaas er også på plass i Engerdal kirke.

– Han vant tre gull i det første TV-overførte verdensmesterskapet. Han var en elegant kar i kondomdress og snakket engerdøl. Hele nasjonen var samlet om bare én TV-kanal og én radio-kanal. Gjermund var representant for den nye tiden, sa Gotaas før begravelsen.

– Selv om jeg ikke husker VM i 1966, var Gjermund en stor helt, ikke minst fordi han var fra samme fylke som meg, fortalte NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

– Gjermund var den store skiguden for meg i oppveksten. Ingen har vært så populær som han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder