Kamplysten langrennskonge: Sundby til VG: - Finnes det en mulighet, vil jeg anke

HOLMENKOLLEN (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) nekter å godta dommen fra Idrettens voldgiftsrett. Nå ønsker skistjernen å anke saken inn for høyesterett i Sveits.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette får TV 2 opplyst fra sentrale kilder i Norges Skiforbund. I tillegg skriver kanalen at Sundby har sikret seg en topp advokat i Sveits som skal føre saken der.

VG fikk mandag det første intervjuet med Martin Johnsrud Sundby siden nyheten sprakk 20. juli: Langrennskongen ble utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet.

Les også: Slik var veien til Sundbys dopingdom

– Har ikke mottatt den endelige dommen

31-åringen gjør det klart at han ikke vil innfinne seg med at dommen blir stående, selv om han understreker at veien dit kan være kronglete.

PREGET: I intervjuet med VG legger ikke Martin Johnsrud Sundby skjul på at den siste måneden har vært knalltøff. 20. juli ble han utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet i 2014/15-sesongen. Foto: Annemor Larsen VG

– Det trenger å spesifiseres. Vi har ikke mottatt den endelige dommen ennå, i dette juridiske systemet. Vi må motta den, og fra den dagen vi får den, har vi 30 dager på å vurdere om vi skal anke. Mitt klare ståsted er at hvis det finnes en mulighet, og den er forsvinnende liten fordi CAS egentlig er siste mulighet, så vil jeg selvfølgelig gjøre det, sier Sundby til VG, men erkjenner at det er mange «hvis-er» for at det skal skje og beskriver dopingdommen som «forferdelig å ha på seg».

Kommentar: Røstes selektive virkelighet

VG var i kontakt med skiforbundets advokat, Anne-Lise H. Rolland, tidlig mandag som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere saken.

Ifølge CAS sine egne hjemmesider beskrives adgangen til å anke en avgjørelse som «veldig begrenset», men noe som kan la seg gjøre ved for eksempel brudd på elementære saksbehandlingsregler, som eksempelvis brudd på retten til en rettferdig rettergang.

Lest denne? Eks-langrennsløper var frisk – fikk astmamedisin

Dømt etter FIS-frifinnelse

Det var den 20. juli at «Sundby-saken» slo ned som en bombe i Idretts-Norge. Sist sesongs suverene langrennsløper internasjonalt mistet sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen etter brudd på WADAs dopingreglement. Sundby ble også utestengt i to måneder som følge av dopingsaken.

Sundby ble dømt og utestengt for feil bruk av astmamedisinen ventoline.

Les også: Strid om astmamedisin gir fordeler i skisporet

Sundby ble først frikjent av FIS (Det internasjonale skiforbundet) i september i fjor høst. Det var ikke før WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) anket frifinnelsen til CAS (Idrettens voldgiftsrett) at 31-åringen ble dømt.

Det norske skiesset kalte det hele for «brutalt» under pressekonferansen for 32 dager siden, og følte han ble stående for å ta en dom som er «en ærlig misforståelse» fra et bredt medisinsk apparat.

Les også: Sundby ønsket hemmelighold etter frifinnelsen

Mener CAS-dom «er endelig»

PREGET: Martin Johnsrud Sundby, her fra da Norges Skiforbund og han selv på en pressekonferanse fortalte at ski-stjernen var tatt for brudd på dopingreglementet. Foto: Odin Jæger VG

NRK har tidligere omtalt hvordan Sundby hadde mulighet til å anke dommen til sveitsisk høyesterett. Den ble betegnet som «snever» av advokat Rolland den gang, men måtte gjøres innen 30 dager etter at skiforbundet hadde mottatt en original dom signert av alle dommerne.

I dag har det gått en drøy måned siden saken så offentlighetens lys og idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner fortalte at det skal svært mye til å få omgjort en CAS-dom.

– CAS-dommen er en voldgiftsavgjørelse, og som voldgiftsavgjørelse så er den i utgangspunktet endelig, sa han til NRK.

Les også: Northug fikk «sjokk» av Sundby-dommen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder