TIL TOPPS IGJEN: Petter Northug vant sprinten i Lahti. Arkivfoto: EPA

Northugs taktiske mesterverk

- Jeg ville hjelpe Sverige litt

SAPPORO (VG Nett) Rykket i Sapporo vil huskes lenge. Men Petter Northug jr. sto for et taktisk mesterverk like før han smadret Anders Södergren inne på stadion

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

VG TV:Northug: - Barneskirenn!

Den 21 år gamle ankermannen på VM-stafetten gikk som en 35-åring da det dro seg til på slutten av løpet fredag. Norge, Sverige og Russland var med.

Northug jr. hadde ligget bak svenske Södergren og russiske Jevgenij Dementiev hele veien. De to var mest interessert i å kjøre hardt, mens Northug jr. var mest interessert i å ligge bak og spare seg til en spurt. Han var mest interessert i å spurte mot Södergren, og måtte derfor klekke ut en plan for å bli kvitt Dementiev. Han la seg foran alle tre i den siste bakken, og forklarer det som skjedde videre.

- Dementiev la seg ut til venstre, og jeg la meg foran ham. Så slapp jeg Södergren forbi og lot ham få 20 meter. Deretter tettet jeg luken til Södergren, og Dementiev klarte ikke å henge på det rykket, sier Northug jr.

Södergren: - Aldri kamp

På stadion knuste Northug jr. til og parkerte Södergren og Dementiev på en måte som skiverden kanskje ikke har sett maken til noen sinne. Russeren som spurtet med svensken om sølvet kom i mål 3,2 sekunder bak, men da hadde Northug jr. brukt de siste 150 meterne til å vinke til publikum og nyte oppløpet.

Les også:Svensk kommentator:

- Nå har Northug problemer!

- Det ble aldri kamp. Han har kanskje verdens beste rykk, og mer er det ikke å si om den saken, sier Södergren som gikk Sverige inn til bronse.

Dementiev slo Södergren med tre tideler, og var helt knust etter løpet. Til russisk presse sa han at han var sjanseløs i spurten etter å ha blitt tømt for krefter før oppløpet. Alt i Petters regi.

- Jeg visste at Södergren ikke er en racer i spurten, og i bakken tenkte jeg faktisk litt på Sverige også. Jeg ville hjelpe dem litt, forteller Northug jr.

- Frysninger på ryggen

Rykket kom 300 til 400 meter fra målet, og det gikk omtrent like raskt som å putte en sushi-bit i munnen før Northug jr. hadde fått 80 til 100 meter på konkurrentene.

- Jeg kikket under armen da jeg gikk over kulen og så at det var langt tilbake til de andre. Jeg prøvde å løfte armen til alle nordmennene på tribunen og fikk et brøl tilbake. I mål så jeg lagkameratene vente og jeg hadde frysninger på ryggen mens jeg hørte brølet fra publikum, sier Northug jr.

Spesial:

Alt om ski-VM

Endelig fikk Northug jr. VM-gullet sitt etter nærmest å ha blitt felt på målstreken to ganger tidligere i mesterskapet. Både på lagsprinten og i duathlon så han utrolig sterk ut og var favoritt til å vinne, men Tor Arne Hetland falt i den første konkurransen og i den andre satte han staven innenfor skien i oppløpet.

- Det betyr veldig mye for meg å få med et gull hjem. Uten medalje i dag ville det vært et skuffende mesterskap, sier Northug jr.

Han passet også på å hylle lagkameratene sine behørig. Eldar Rønning gikk første etappe og strakk feltet, Odd-Bjørn Hjelmeset ristet av seg Tyskland på den andre og Lars Berger holdt et forrykende tempo og lot aldri tyskernes Tobias Angerer få kontakt med tetgruppen.

- Jeg er stolt av gutta i dag, sier Northug jr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder