Kommentar

Starten på slutten

PYEONGCHANG (VG) Tidenes mestvinnende vinterolympier er i mål. Bokstavelig talt. Nå er det bare å stålsette seg for et langrennsliv uten dronningen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Milepæl etter milepæl er passert.

Til slutt skulle kunstsnø i Sør-Korea, dandert rundt en golfbane, bli stedet der Marit Bjørgen tok det siste store steget.

På OLs aller siste dag, på den lengste distansen, var en svært langsiktig plan endelig gjennomført.

8 gull, 4 sølv og tre bronse.
Den uvirkelige og historiske bragden gjør at tidenes mest dekorerte vinterolympier fortsatt er norsk, men nå er det ikke lenger Ole Einar Bjørndalen som topper listen.

Marit Bjørgen er først og størst også på adelskalenderen, og det var noe naturlig over at nettopp hun sørget for at den totale norske gullfangsten ble større enn noensinne.

Midt i gullrusen kommer da selvfølgelig også problemstillingen en skielskende nasjon helst ikke vil tenke så mye på: Hvor mange flere opplevelser vil hun gi oss, før hun finner ut at det er tid for å prioritere andre ting livet har å by på?

Vi vet at venninneforholdet hennes til Therese Johaug er så sterkt at det sikkert er en mulig motivasjonsfaktor å få gå et siste verdensmesterskap sammen med henne.

Men er det nok til å ville gå på enda en sesong?

Etter at Bjørgen har oppnådd alt hun kunne drømme om, og enda litt til?
Dette er det bare skistjernen og hennes nærmeste som har oversikt over, men det er nok lurt å forberede seg på at disse olympiske lekene kan bli et perfekt punktum på karrieren til en helt unik skiløper.

les også

Ingen har flere OL-medaljer enn Bjørgen: Drømte aldri om å bli mester

KOMMENTAR: Leif Welhaven. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

På toppen av alle OL-minnene hun har gitt oss, har hun altså 18 VM-gull og 26 medaljer.

Men i dag er det De olympiske leker det handler om, og der startet fangsten allerede i Salt Lake City. Det ble også en medalje i Torino.

Deretter fulgte medaljer av alle valører i Vancouver, derav tre gull. I Sotsji ble det også tre medaljer av edleste valør, og det hadde blitt en fjerde dersom det norske stafettlaget ikke hadde hatt lim under skiene.

Her i Pyeongchang kom det individuelle gullet først på siste forsøk, men jammen meg har hun har forsynt seg grovt likevel.

Det er heller ikke slik at alt har gått enkelt, og i årene før Vancouver-OL måtte hun virkelig i kjelleren.

Etter å ha kjempet seg tilbake i toppen, er historien om Bjørgen blitt et stadig vakrere eventyr, der også personligheten, omsorgen overfor lagvenninnene og den gjennomsympatiske fremferden har gjort henne så uendelig folkekjær.

Alle er vi sultne på å se mer av Bjørgen i sporet.

les også

Bjørgens OL-motivasjon: Det er en drøm å ta Ole Einar

Mye mer.

Men ingen kan klandre henne om hun konkluderer med at hun er forsynt.

Marit Bjørgen, du er der du hører hjemme nå.

Helt på toppen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder