- Ville jublet for bronse i dag

VAR KJØRT: Petter Northug fikk ikke brukt varemerket sitt - spurten. Foto: Scanpix

Northugs taktomslag forsvant i krampe

LIBEREC (VG Nett) Petter Northug var helt på felgen på slutten av femmilen, og sier han ikke hadde mulighet til å dra i gang en spurt av vanlig merke.

 • Gunnar Bøthun

Artikkelen er over 11 år gammel

Det viste seg da også å være unødvendig, da konkurrentene heller ikke hadde noe særlig saft i frasparkene på slutten av den 50 kilometer lange kraftprøven.

- Fikk kramper

Petter Northug sier han aldri har vært så sliten som han var da dagens VM-femmil dro seg mot slutten. For da det gjensto omtrent syv kilometer rykket franskmannen Vincent Vittoz, og Northug la seg på hjul.

- Da begynte jeg å få litt krampe i venstrefoten, men prøvde å gå så langt inn i skallen jeg kunne for å mobilisere, forklarer VM-kongen i pressesonen etter kraftanstrengelsen på VMs siste dag.

Les også:Northug-gull på femmila

VG Nett-leser:Jeg har bare en ting å si: Mannen er gal! DISKUTÉR!

- Gikk ikke på ski

Vittoz og Northug ble raskt hentet inn av feltet bak, og da det gjensto tre kilometer lå han og Tord Asle Gjerdalen først og kontrollerte alt.

Men den vanligvis seierssikre Northug var heller ikke sikker på seier da det dro seg mot en spurt - noe som vanligvis er en ønskesituasjon for ham.

- Jeg var så sliten da jeg kom opp den siste bakken at jeg følte ikke at jeg gikk på ski en gang, flirer han overfor VG Nett.

Protokoll:Send din gratulasjon til Northug

- Verdens beste

Men alle som fulgte med så at han uten tvil gikk på ski. Og veldig mange er nå klar på at Petter Northug er verdens beste til akkurat det.

- Ja, nå er han verdens beste. Ingen tvil, sier en stolt og rørt landslagstrener Morten Aa Djupvik til VG Nett.

Umulig å rykke

Men Northug følte seg slett ikke som verdens beste da oppløpet nærmet seg. Og faktisk merket han etter 40 kilometer at et taktomslag lik det han viste på 30 kilometer fellestart med skibytte og stafetten ikke var mulig å få til i dag.

- Jeg følte ikke at jeg spurtet på slutten der, og noe taktomslag var umulig å få til. Jeg var så stiv at jeg ikke tror jeg kunne gått forbi så mange i dag, derfor var det viktig for meg å komme først inn på oppløpet.

Ville jublet for bronse

De andre som kom på plassene bak Northug jublet for plasseringen sin, og en ydmyk og utmattet Northug sier han skjønner dem veldig godt.

- I dag hadde nok jeg også jublet for en bronse.

Før dagens femmil sa Northug at "jeg skal henge til jeg dør". Da han kom i mål så det nesten ut til at han var i ferd med å gjøre alvor av det, da han lå urørlig i målområdet.

- Det var ingen fare. Jeg var bare så sliten, og ville ligge der og nyte øyeblikket noen sekunder, sier han til VG Nett.

Gjemmer medaljene

Men seieren skal ikke nytes veldig lenge. Til helgen er det verdenscup i Lahti, og Northug har planer om å gi Dario Cologna kamp til døren om sammenlagtseieren.

Selv om han tar med seg tre medaljer av edleste valør hjem fra Tsjekkia, kommer han ikke til å se veldig mye på dem før karrieren er over.

- Jeg gir dem til mamma, og tror hun legger dem i en bankboks et sted.

Fire gull

Som 23-åring har Northug nå fire VM-gull. Bjørn Dæhlie har ni. På spørsmål om han har noe mål om å ta igjen skikongen i løpet av karrieren, svarer han følgende:

- Det har jeg faktisk ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg har som mål å være i form når det er mesterskap, så får vi heller telle opp når karrieren er over.

Så er det bare å håpe at det blir lenge til.

Mer om

 1. Ski-VM

Flere artikler

 1. Northugs konkurrenter: - Vi har gitt opp spurten

 2. Northug-gull på femmila

 3. Olsson: - Det var ikke gøy

 4. - Cottrer holdt på å ta livet av meg

 5. Sitat- og OL-kongen avsluttet med stil!

Fra andre aviser

 1. Northug med nytt VM-gull!

  Aftenposten
 2. Northug ble VM-konge

  Fædrelandsvennen
 3. Skikongen har falt og reist seg igjen før

  Aftenposten
 4. Petter Northug fikk oppfylt guttedrømmen

  Aftenposten
 5. Italiener spurtet fra alle, Klæbo tok VM-bronse: - Jeg er strålende fornøyd

  Aftenposten
 6. Ett år etter OL-gullet skjedde det største i livet hans

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no