Lundby sammenlignes med Nykänen etter historisk triumf

Hopphelten Espen Bredesen mener at Maren Lundby (24) er i ferd med å få en lignende status i kvinnehopp som det den nylig avdøde hopplegenden Matti Nykänen hadde.

Med 2. plass bak Juliane Seyfarth lørdag, sikret Lundby seg verdenscupseieren sammenlagt. Hennes andre strake sammenlagtseier, samtidig ble hun historisk som første nordmann til å vinne verdenscupen i hopp to ganger.

– Dette er utrolig stort. Verdenscupen sammenlagt er det gjeveste for meg. Det viser hvem som er den beste skihopperen. Å klare å leve opp til egne og andres forventninger betyr utrolig mye, sier Lundby til NTB.

– Det å vinne kula for første gang er stort, å gjøre det året etterpå viser kvaliteten i det hun holder på med, det er bare å gratulere, sier Espen Bredesen, som selv vant verdenscupen i 1994.

Sammenlignes med Nykänen

Tidligere denne sesongen uttalte sportssjef Clas Brede Bråten til VG, at Lundby er den største profilen i norsk hoppsport siden Bjørn Wirkola.

– Jeg ser ingen grunn til at Maren Lundby ikke skal kunne få den profilen som Matti Nykänen hadde. Det er morsomt at Norge kan få en slik profil som Finland hadde, om det er lov å sammenligne litt. Hopp er en ung sport på jentesiden, og det er gøy at det er hun som er tidlig ute og setter standarden, roser Bredesen.

Finnen vant verdenscupen fire ganger på 80-tallet, samt fem VM-gull og fire OL-gull.

les også

Maren Lundby suveren i Raw Air: – Jeg skulle gjerne vært med i Vikersund

– Fortsetter hun på denne måten er det ingen tvil om at hun vil få en posisjon med de aller, aller beste, sier NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie, til VG.

Vil kopiere Malysz

Polske Adam Malysz er eneste som har vunnet verdencupen tre år på rad. Til NTB melder Lundby at å kopiere den bragden er målet for neste sesong.

I tillegg til å være den eneste med to sammenlagtseire i verdenscupen er hun også den med flest verdenscupseire, samt at hun har VM- og OL-gull på CV-en.

– Det er ikke mange som kan måle seg med det, heller ikke blant gutta, avslutter Bredesen, som mener det er ingen grunn til at Lundby skal fortsette å prestere på samme høye nivå.

Her fikk Lundby ros av statsminister Erna Solberg:

I tillegg til verdenscuptriumfen har Lundby også VM-gull, og den ferske tittelen som tidenes første kvinnelige vinner av Raw Air-konkurransen. Hun har 11 enkeltseire i verdenscupen denne sesongen, og pallplass i 12 av de 13 siste rennene.

Anna Odine Strøm leverte godt i begge omganger, og sikret seg 3. plass i Russland. Dermed ble det to norske jenter på pallen.

les også

Slik blir Maren Lundbys nye liv

Søndag er det nytt renn i Nizjnij Tagil, før verdenscupen neste helg avsluttes i russiske Tsjajkovskij.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder