FORTSETTER: Marit Bjørgen løfter her det synlige beviset på sammenlagtseieren i verdenscupen under vinterens renn i Holmenkollen.

FORTSETTER: Marit Bjørgen løfter her det synlige beviset på sammenlagtseieren i verdenscupen under vinterens renn i Holmenkollen. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Bjørgen fortsetter langrennskarrieren: – Bestemte meg før påske

Marit Bjørgen (35) røpet under en samling for Trøndersk Skilaug mandag kveld at hun går løs på en ny sesong som skiløper.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg venter til fredag med å si hvordan det blir med fremtiden. Så har jeg noen ekstra dager å bestemme meg på, sa Bjørgen med et smil til Aftenposten søndag kveld da hun var tilstede på sitt eget barneskirenn hjemme i Trøndelag.

Bjørgen varslet også tidlig i vinter at hun ville bruke tid etter denne sesongen før hun bestemte seg for hva hun ønsket å gjøre med skikarrieren, men nå er altså avgjørelsen tatt.

Mandag kveld kom bekreftelsen på det hele Ski-Norge hadde håpet på. Bjørgen fortalte at hun går løs på en ny sesong under en samling for Trøndersk Skilaug.

– Det var egentlig litt spontant, men da passet fint å gjøre det her. Det var veldig mange i salen som har betydd mye for trøndersk skiidrett, sier Bjørgen til NTB.

– Det har vel hellet mot denne beslutningen gjennom hele vinteren. Jeg ville bare være 100 prosent sikker, og jeg bestemte meg vel endelig før påske.

Grunnen til at Bjørgen i går varslet at avgjørelsen ville komme først fredag, var at Norges Skiforbund da skulle presentere landslagene for kommende sesong. Da den senasen er utsatt til neste uke, røpet 35-åringen fremtidsplanene allerede i kveld.

Vant Tour de Ski

Trønder-jenta har hatt en knallgod sesong. Hun tok to VM-gull i Falun, vant Tour de Ski for første gang og vant også verdenscupen sammenlagt. De siste månedene har hun diskutert fremtiden hyppig - først og fremst med samboer Fred Børre Lundberg.

KLARE FOR NY SESONG: Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Vi får ta ett år av gangen. For meg har ikke dette vært noen big deal. Det er stort sett Fred Børre (samboer Lundberg) som jeg har diskutert med, og han støtter meg fullt ut. Jeg kjenner at jeg er 100 prosent motivert til å legge ned den jobben som kreves. Neste år blir Tour de Ski og Tour de Canada viktigst. Da er det naturlig at verdenscupen sammenlagt også blir et mål, sier Bjørgen som skal på ferie til USA før hun starter oppkjøringen 1. mai.

– Hva er det som gjør at du kjenner deg motivert?

– Det går på magefølelsen, og jeg har kjent mer og mer på det at dette er det riktige for meg.

Langrennsdronningen har flere sponsoravtaler som går fram til 2018, men hun har hatt forståelse blant samarbeidspartnerne for at hun skulle bestemme seg uavhengig av dette. Tidligere har Bjørgen sagt følgende til VG:

– Det viktigste for meg er at jeg har motivasjon og vilje til å legge ned den jobben som trengs. Hvis bare er villig til å gi 90 prosent, så kommer jeg til å ramle fort på resultatlistene. Det har jeg ikke lyst til.

Glad Skinstad

Avtroppende langrennssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, er naturlig nok fornøyd med valget til Bjørgen.

– Jeg hadde respektert om hun hadde valgt å avslutte også, men er selvsagt veldig glad for at hun fortsetter. Marit er en bauta for norsk langrenn, og at hun fortsetter sikrer at landslagsopplegget blir bedre også for alle andre. Marit er en kvalitetssikrer på at den jobben som legges ned blir bra nok, sier Skinstad til NTB.

Han tror Bjørgen fortsetter fordi hun helt sikkert har konkludert med at hun fortsatt kan bli en bedre skiløper, og innrømmer at han har kjent til avgjørelsen «en liten stund».

– Og så tror jeg det trigger at det er en Tour fra øst til vest i Canada kommende sesong. Vi er i ferd med å avslutte evalueringen etter forrige sesong, og at den beste fortsetter er den beste tilbakemeldingen vi kunne ha fått, mener Åge Skinstad.

Skal trene 900 timer

Like etter at 35-åringen gikk i mål på sitt siste løp under Falun-VM i vinter, har spørsmålene om en eventuell karriereslutt haglet rundt henne. Svarene har vært krystallklare hele veien: 35-åringen kom ikke til å bestemme seg før etter påske.

Først trengte hun tid til å lande etter triumfsesongen som blant annet ga Tour de Ski-seier, to gull i Falun og sammenlagtseier i verdenscupen.

– Jeg må trene 900 timer det neste året og det kan jeg ikke tenke på nå. Jeg må få overskuddet tilbake og deretter tenke på hva jeg skal gjøre fremover, sa hun etter verdenscuprunden i Holmenkollen i mars.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder