Northug spurtet Norge inn til stafettsølv

TRØSTEKLEM: Petter Northug gir Odd-Bjørn Hjelmeset en god klem etter at sølvet var sikret. Hjelmeset var imidlertid langt nede etter sin andreetappe. Foto: Scanpix

Her beklager en knust Odd-Bjørn Hjelmeset

WHISTLER (VG Nett) Her trøster Petter Northug (24) en svært skuffet Odd-Bjørn Hjelmeset (38) etter stafettsølvet.

  • Jamel Rake
  • Eirik Borud
  • Ola Stenberg
  • Gunnar Bøthun

Artikkelen er over ti år gammel

Petter Northug leverte en strålende sisteetappe - og gikk Norge opp til sølvmedalje på onsdagens OL-stafett. Sverige sikret sitt første stafettgull i OL siden 1988, men det hele kunne ha sett annerledes ut om Odd-Bjørn Hjelmeset hadde truffet bedre på sin andreetappe.

PROTOKOLL:Her kan du gratulere sølvguttene

Han åpnet knallgodt, men fikk etter hvert trøbbel med det ustabile føret. Nordmannen hadde valgt å gå på rubbeski i stedet for ski med festesmøring - og havnet lengre og lengre bak mot slutten av etappen.

- Det var ikke noe sjansespill. Odd-Bjørn har vist veldig god form i det siste og han har vel knapt noengang gått en dårlig stafettetappe. Desverre er han uheldig i dag, og det syns jeg er veldig kjedelig, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik til VG Nett.

- Kunne dere gjort noen andre valg?

- Odd-Bjørn var det beste alternativet vi hadde. Det er kjedelig dag for Odd-Bjørn.

Se stafett-dramaet i bilder!

Til veksling var han 34,3 sekunder bak Johan Olsson og Sverige. Etterpå var det bare tungt. Hjelmeset ga alt han hadde, men skiene var for dårlige. Han spydde da han kom i mål.

Så beklaget han overfor lagkameratene. Da Northug kom i mål satte Hjelmeset seg på kne og unnskyldte for at han hadde ødelagt Norges gullsjanser.

Overfor NRK innrømmet Hjelmeset at han tok til tårene etter etappen.

- Jeg føler meg som en syndebukk. Jeg gråt etter etappen, og det har jeg aldri gjort før. Jeg hadde en tung dag og tar på meg alt ansvaret for at det ble sølv, sa han.

- Jeg har ødelagt

GIKK STYGGFORT: Petter Northug tok inn over 20 sekunder på fem kilometer, og spurtet Norge inn til sølv bak Sverige. Foto: AP

- Jeg har ødelagt for lagkameratene. Det er det som er tanken min og det er et helvete, sier Hjelmeset til VG Nett.

- Nå får to millioner seere være sure på meg, eller fire millioner eller Gud vet hva. Dette var ikke bra, legger han til.

VG Nett-leser:- Gamle Hjelmeset har gått mange fantastiske løp for Norge. At ikke vi har noen andre å sette inn får vi skylde på rekrutteringen. Utenom Northug er det veldig tynt nå.

Han sier dette om skiene som skapte trøbbel på andreetappen:

- Jeg valgte å gå på rubb istedet for klister, og det iset under skiene. Jeg slet med å få feste i oppoverbakkene. Det tunge blir å forklare dette overfor lagkameratene, sier Hjelmeset til VG Nett.

- Jeg måtte bare springe det jeg var god for, men jeg ble så voldsomt stiv. Hadde jeg greid at det bare ble 20 sekunder f.eks, men jeg greide ikke det heller. Jeg vet jeg er i god form, jeg har vært i kalasform her nede, men det ble tungt, sier Hjelmeset.

- Fornøyde med sølv

Landslagssjef Åge Skinstad gjør det han kan for å trøste Hjelmeset. Han sier han som sjef er fornøyd med sølv.

- Det er ingen som har ødelagt noe her. Vi fikk sølvmedaje, og ut fra forutsetningene fra tidligere i vinter og tidligere i mesterskapet, er ikke vi misfornøyde med det. Vi vinner som et lag og tar sølv som et lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

IKKE NOE SØLVSMIL: Tsjekkeren Martin Koukal (t. v.) smiler for bronse, svenskene gratulerer Marcus Hellner, mens Petter Northug konstaterer at gulldrømmen ble knust. Foto: AP

Knallsterk Northug

Lars Berger sendte Northug ut på sisteetappen på en 6.plass - 37,5 sekunder bak ledende Sverige.

Han tok raskt inn åtte sekunder og etter halvgått etappe var avstanden til ledertrioen Sverige/Frankrike/Tsjekkia nede i bare 15 sekunder.

- Dette kan du klare! skrek sportssjef Åge Skinstad ute i løypa.

Hellner så seg over skulderen ved halvgått etappe, og så at Northug hadde øyekontakt. Likevel tok Northug noen små sekunder til, før Hellner økte takten mot slutten.

VG LIVE:Vi fulgte dramaet direkte!

Men Marcus Hellner hadde mest å gi mot slutten, og gikk ifra konkurrentene de siste kilometerene. Inne på oppløpet fikk Hellner gjøre det Northug selv hadde drømt om, nemlig å gå de siste meterne med flagget i hånden.

(Saken fortsetter under bildet)

FIKK GÅ MED FLAGG: Marcus Hellner gjorde en perfekt jobb som Sveriges ankermann, etter å ha gått ut med nesten 40 sekunders forsprang til den eneste som kunne slå ham i spurten - Petter Northug. Foto: Reuters


Northug tapte til svensken mot slutten, men tok igjen Frankrike og Tsjekkia - og spurtslo begge to. Etter målpassering gikk nordmannen bort til det svenske laget og gratulerte samtlige.

Les også:Gunde Svan: - Aldri sett Hellner så bra

Vil hjelpe Odd-Bjørn

Martin Johnsrud Sundby gikk en god førsteetappe for Norge, og kom inn til veksling sammen med tetgruppen anført av Finland og Sami Jauhojärvi.

Berger holdt avstanden på sin tredjeetappe, men det så ut til at avstanden kunne være for stor.

Utrolige Northug leverte imidlertid en kjempeetappe og sikret sølvet til slutt. Etterpå var han opptatt av å ta vare på Hjelmeset.

- Jeg tror det var bra at det skjedde han, som har vært med på dette lenge. Han takler dette. Men det er viktig at hele laget støtter han nå frem mot femmila. Han må få dette løpet ut av hodet og starte fokuset på en ny viktig konkurranse, sier Northug.

Mer om

  1. OL

Flere artikler

  1. Northug: - Jeg kommer aldri til å gå på en Brink

  2. Northug sikret stafettgullet - sidelengs!

  3. Northug hysjet etter gullspurt mot Sverige

  4. Slik reagerte SVT-kommentatorene da Northug rykket

  5. «Det eneste som kan matche meg på oppløpet er det kameraet der»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder