SKI-LEGE: Inggard Lereim reagerer voldsomt på at Norge tilbyr astmamedisin til friske langrennsløpere.

SKI-LEGE: Inggard Lereim reagerer voldsomt på at Norge tilbyr astmamedisin til friske langrennsløpere. Foto: Tore Berntsen VG

FIS-lege om astmamedisin til friske norske langrennsløpere: – Meget uheldig

Antidopingsjef i Finland: – Dette er doping

Den kjente norske idrettslegen Inggard Lereim (74) ber Norge fortelle FIS raskt bakgrunnen for at de skal ha tilbudt astmamedisin til friske norske langrennsløpere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er svært overraskende, og meget uheldig, sier Inggard Lereim.

Han nærmest måper av av nyheten – publisert av TV 2 – at norske langrennsløpere skal ha fått tilbud om astmamedisin gjennom forstøverapparat foran en internasjonal konkurranse forrige sesong.

– Jeg kan ikke tenke meg at det skal være nødvendig å behandle friske mennesker med astmamedisin. Dette er helt ukjent i FIS. Og hvis dette er riktig vil jeg be om at medisinsk avdeling i FIS (det internasjonale skiforbundet) går på Norge for å få utredning om dette, sier Inggard Lereim.

Bruk av astmamedisin har vært et hett tema i norsk langrenn de siste månedene etter at Martin Johnsrud Sundby i juli ble utestengt etter brudd på dopingreglementet som en følge av feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline.

TV 2 har snakket med friske langrennsløpere som forteller at de ble tilbudt astmamedisin sist vinter. Utøverne er anonymisert og det er heller ikke kjent foran hvilke renn dette skal ha skjedd.

Ifølge sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus, dreier det seg om helseforebyggende arbeid.

STORMER: Sportssjef for langrenn, Vidar Løfshus, har havnet i uvær etter en ny astma-sak. Foto: Helge Mikalsen VG

Les også: – Skremmende astmamedisinbruk i norsk toppidrett

Inggard Lereim er nestleder i medisinsk komité i FIS. Han har vært en foregangsmann i antidopingarbeidet. Og det var også han som la fellen som finske langrennsløpere gikk under VM i Lahti i 2001. Også omtalt som tidenes dopingskandale for skisporten.

I Antidoping Norge reagerer de kraftig.

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysninger som har fremkommet i media, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge.

Timo Seppälä, direktør i antidoping Finland, uttrykte stor skepsis til det medisinske apparatet i Norges Skiforbund etter Sundby-saken. Ifølge Ilta-Sanomat går han rett i strupen på norsk langrenn etter Løfshus forklaring om at astmamedisiner til friske langrennsløpere har helseforebyggende effekt.

– Dette er doping. Det er ikke meningen at astmamedisiner skal brukes på denne måten til friske idrettsutøvere. Du gir ikke epilepsimedisiner til friske, du gir det til dem som er syke, og for å hindre epilepsianfall sier Timo Seppälä.

VG+: Ønsker storstilt etterforskning av skiforbundet

Han ber igjen WADA (verdens antidopingbyrå) om å granske Norge.

– Noen må se på hva de driver med på det medisinske området i norsk langrenn. Dette er imot all etikk, sier Seppälä.

Han fryser av Vidar Løfshus uttalelse om at leger fra andre langrennsnasjoner skal på seminar i norsk regi for å lære hvordan man behandler luftveier.

– Jeg har ikke hørt et ord om dette, men hvis det kommer invitasjon så skal jeg vurdere det, sier Seppälä.

Les også: Langrenssjefen: – Doping er det ikke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder