Jacobsen oppløst i tårer etter stafettgullet: – En helt grusom dag

PYEONGCHANG (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (31) takker lagvenninnene etter at hun sprakk på andreetappe og så ut til å ødelegge Norges gullsjanser på OL-stafetten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Jacobsen gikk ut 21,4 sekunder foran svenskenes Charlotte Kalla, men gikk seg helt tom og vekslet nesten halvminuttet bak sølvvinneren Sverige.

En enorm opphenting av Ragnhild Haga og en sterk langspurt av Marit Bjørgen sørget imidlertid for norsk OL-gull.

– Det er så mange følelser på en gang: Frustrasjon og skyld over at jeg ødela. Og så kan man likevel feire. Det er rart å takle det på en gang. Det er mitt tredje OL. Jeg har vært bra forberedt til alle tre, men det har liksom ikke villet seg. Jeg følte at jeg dro hjem fra Sotsji som verdens beste skiløper, men uten å ha medalje. Nå kan jeg reise herfra med medalje. Men om jeg føler at jeg er verdens beste skiløper, det er en annen sak, sier Jacobsen til VG.

les også

Norge vant høydramatisk stafettduell mot Sverige

31-åringen gråt og gråt etter målgang, og under TV-intervjuet med TV Norge hulket hun fortsatt.

Det samme gjorde hun i møte med norske journalister en time senere.

– Jeg er glad jeg hadde pugget at svingen ned på stadion gikk til høyre. På det tidspunktet så jeg ingenting. Jeg må bare takke resten av laget. De rydder opp når det ikke går helt min vei, fortsetter hun.

– Hva betyr det å få gullet?

– Det betyr nok mest på sikt, når det synker inn og jeg blir ferdig med skuffelsen. Jeg har gått så mange nesten-renn i OL, med litt uhell. Kanskje er det karma at jeg får betalt nå.

– Astrid var helt nede i kjelleren i dag, sier Marit Bjørgen.

– Men jeg er stolt av at hun kjempet hele veien. Hun gjorde alt hun kunne. Hvis noen hadde fortjent dette gullet så er det Astrid. Hun har vært med lenge, vært mye opp og ned, og var ikke minst gjennom mye i Sotsji. Det slår meg når jeg ser alle følelsene hennes i dag. Det gir et perspektiv på livet.

Laglegen fikk komme inn i målområdet for å ta seg av Jacobsen etter at hun hadde vekslet, ifølge TV Norges journalister på stedet.

– Jeg møtte Astrid i vannrett posisjon i teltet, men jeg var nesten litt uvel da jeg kom i mål selv også. Jeg fikk ikke sett så mye av det, men skjønte at Charlotte Kalla gikk veldig fort, sa Ingvild Flugstad Østberg mens løpet fortsatt pågikk.

Selv slet Jacobsen med veldig mange forskjellige følelser da hun pratet med VG en time etter målgang.

– Det er tre andre som rydder opp, men det er veldig rart å skulle vinne noe når man har hatt en dårlig dag på jobben. Men jeg ga alt jeg hadde. Jeg sparte ikke noe, humrer Jacobsen.

– Hvordan var det å se resten av stafetten?

– Jeg har faktisk ikke sett noen ting. Jeg var så langt nede i kjelleren, og så syner da jeg kjørte ned på stadion. Ragnhild rakk å komme inn i teltet før jeg hadde fått på meg klær, sier hun.

Ragnhild Haga gikk en helt ellevill tredjeetappe og tok inn nesten halvminuttet på Sveriges Ebba Andersson. Sisteetappe ble dermed en ren duell mellom Marit Bjørgen og spurtkanonen Stina Nilsson.

Og da de fleste ventet at den olympiske sprintmesteren skulle bli for sterk i spurten, ga Bjørgen gass over den siste bakketoppen og så seg aldri tilbake. Svensken kom aldri opp på siden. Til det var trønderen altfor sterk.

Se hva Nilsson selv hadde å si om duellen med Bjørgen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder