LANGRENNSJEF: Espen Bjervig.
LANGRENNSJEF: Espen Bjervig. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjervig er på sporet

LANGRENN

Det er slett ikke gitt at han lykkes, men Espen Bjervig ser ut til å være i god gang med å stake ut den eneste kursen som kan være bærekraftig for Norges Skiforbund på sikt.

Publisert:

Det er noe som heter «forandre eller bli forandret».

Vi befinner oss vel omtrent her hva gjelder forholdet mellom forbundet og Norges største langrennsstjerner.

Du kan snakke deg blå om felleskap og likhet, men i det som primært er en individuell idrett, er det rett og slett forskjell på enerne og de andre.

Dersom det ikke reflekteres i hvordan skiforbundet forholder seg til utøverne, også markedsmessig, ville det bare et spørsmål om tid før neste utbryter meldte seg.

Og i en konkurranse med folkehelter, vil administratorer nesten alltid trekke det korteste strået.

Heldigvis ser Norges Skiforbund ut til å ha truffet godt med ansettelsen av Espen Bjervig som langrennssjef, for han ser nå faktisk ut til å ha forstått alvoret. Det er ingen vei utenom å ta mer hensyn til de største navnenes ønsker, og det er forbundet som ville tapt på å fortsette den arrogante linjen vi har sett for mange eksempler på.

Fortsatt vet vi ikke hvordan morgendagens modell blir, men en større differensiering innenfor det som fortsatt er et landslag, må være grunnsteinen i det videre arbeidet.

Det er store forskjeller på landslagsløpere, både i resultater og trykket fra sponsorene, og da er det bare rett og rimelig at de beste stiller først i køen også når lønnen skal deles ut.

Ja, det vil føre til økende forskjeller og kanskje oppleves vondt for dem som ikke har næringslivet i sin hule hånd, men sånn er nå en gang toppidretten.

Dessuten er nok nøkkelen å finne en mer finmasket vekting av hvor grenser mellom private og kollektive avtaler går, i en tid der begrepet «bransjeeksklusivitet blir vanskeligere og vanskeligere å avgrense. Her er den eneste veien å fortsette den dialoglinjen, der frøene ser ut til å være sådd.

Aller vanskeligst blir det kanskje å knekke «sosiale medier-koden» fremover, et område der flere av utøverne åpenbart har vært lengre fremme i skoene enn forbundet hva gjelder å se potensialet.

Men slik situasjonen beskrives akkurat nå, er det løsningsorienteringen som råder, og lite hadde vært mer gledelig enn om det finnes et svar som alle kan leve fint med.

I Animal Farm er det noe negativt med setningen «alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Men blant toppidrettsutøvere er det faktisk slik det må være.

Også i den norske skileiren.

Her kan du lese mer om