Generalsekretær Opsal: – Selv ikke Petter Northug er viktigere enn fellesskapet

SNAKKET: Utenfor rådhuset i Oslo hasteinnkalte Petter Northug og manager Are Sørum Langås til en kort redegjørelse for pressen om skikongens syn på konflikten med Norges Skiforbund. I øyeblikket står partene langt fra hverandre. Foto: Gøran Bohlin , VG

Skiforbundet sammenligner Northug med NFFs Riise-konflikt

Norges Skiforbunds generalsekretær Stein Opsal mener
Petter Northug svikter grunnfjellet i norsk idrett på samme måte som Fotballforbundet hevder John Arne Riises Betsson-avtale gjør det samme.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

I går kveld hasteinnkalte Northug til et pressetreff utenfor rådhuset i Oslo. I høstregnet holdt han en appell der han gjorde det klart at han ønsker en langsiktig avtale med Norges Skiforbund, med utgangspunkt i avtalen fra 2013/14-sesongen der han kunne promotere sin egen sponsor samtidig som han konkurrerte på landslaget.

Les også: Northug hevder han ikke ønsker særavtale

Northug ønsker en langsiktig avtale

– Jeg ble forespeilet det i 2013. Nå har jeg vært tre uker i høyden. Der har jeg ikke vært uten grunn. Jeg har vært der for å trene for å gå fort på ski. Jeg ønsker å gå fort på ski fremover. Ikke minst i VM om to år, i OL i 2018 og et nytt VM i 2019. Derfor trenger jeg en langsiktig avtale, sa Northug.

Han ønsket ikke å svare på spørsmål om den betente saken som nådde sitt foreløpig klimaks mandag. Da offentliggjorde Norges Skiforbund at Northug ikke får gå verdenscuprenn den kommende sesongen fordi partene ikke er kommet til enighet om en utøveravtale.

– Vi syns saken er forferdelig trist. Det vil være en klar svekkelse av produktet neste sesong og kanskje sesongen etter det, men vi er nødt til å tenke langsiktig. Det kommer nye Petter Northug’er og nye toppløpere. Vi må sørge for at vi har finansiering av langsiktig skiidrett i Norge. Det er det viktigste, sier generalsekretær Stein Opsal.

Les også: – Petter føler seg lurt av Norges Skiforbund

– Klare paralleller til Riise-saken

Han står knallhardt på kravet om at skikongen ikke kan promotere sin hovedsponsor under sesongen – fordi langrennsherrene sponses av Coop-konkurrent Spar. Litt lenger bort på Ullevaal stadion er Norges Fotballforbund minst like klare på at John Arne Riise ikke kan spille for en norsk klubb så lenge han promoterer en konkurrent til den viktige samarbeidspartneren Norsk Tipping.

NEKTES SPILL I NORGE: John Arne Riise får ikke lov til å spille i Tippeligaen av NFF så lenge han er ambassadør for et utenlandsk spillselskap. Foto: Frode Hansen , VG

– Norsk idrett har Norsk Tipping som en av sine desidert viktigste partnere. Da er det ikke veldig smart å utfordre det. Forbundet har vært klar på at det ikke er akseptabelt og at man da får holde seg unna. Det er vi svært fornøyd med. Det er klare paralleller til det vi gjør, sier Opsal.

– Føler du at det er vanskeligere for dere å vinne opinionen enn det er for Norges Fotballforbund?

– Ja, det tror jeg kanskje. Petter har en unik posisjon. Dette er en forferdelig vanskelig og kjedelig sak for oss. De største stjernene i norsk skiidrett er ikoner i Norge. For et skiforbund er det en håpløs situasjon å komme i konflikt med den største stjernen. Det er det siste vi ønsker. Det er desidert en dårlig sak for oss, erkjenner generalsekretæren.

Han kjemper en like innbitt kamp som Kjetil Siem gjør mot fotballspillere som blir godt betalte ambassadører for utenlandske spillselskap. Norges Fotballforbunds generalsekretær svarer slik på spørsmålet om Riise- og Northug-saken ligner på hverandre:

– Både ja og nei. John Arne opererer som ambassadør for et selskap som ikke har lov til å operere i Norge. Så vidt jeg vet har Coop lov til det. Men prinsippet om å være lojal til idretten og forbundet som finansierer den, har kanskje noen likhetstrekk, sier Siem.

Les også: Northug kan måtte nøye seg med langløp til vinteren

– Må stå for reglene vi ble forespeilet i 2013

Selv om Northug i går kveld inviterte Skiforbundet til nye samtaler, er veien frem til enighet lang og kronglete.

Les også: Skiforbundets pressemelding

– Jeg har fått med meg at Skiforbundet har nullstilt avtalen, men jeg håper de tar i mot invitasjonen til å gå i dialog om å finne en løsning. Jeg ønsker ikke en særbehandling. Jeg ønsker en avtale på lik linje med alle andre utenfor landslaget når jeg representerer Norge i verdenscup og mesterskap, sier Northug.

Artikkelen fortsetter under bildet

ØNSKER LANGSIKTIG AVTALE: Manager Are Sørum Langås fulgte med i bakgrunnen mens Petter Northug kom med en uttalelse til VG, TV 2 og NRK. Foto: Gøran Bohlin , VG

Manager Are Sørum Langås mener at Team Northug må kunne forholde seg til den mer romslige avtalen som ble inngått før OL-sesongen i Sotsji.

Les også: Northugs pressemelding

– Fellesskapet og idrettsmodellen utfordrer vi på ingen måte. Husk at Petter Northug tok sin avgjørelse i 2013 basert på den informasjonen som vi fikk av Skiforbundet da. De som eventuelt som ønsker å gjøre noe lignende i 2015 eller 2016 må ta utgangspunkt i de reglene som er, og hvordan de blir tolket på nåværende tidspunkt. Skiforbundet må stå for de reglene vi ble forespeilet i 2013, sier Langås til VG.

FIRER IKKE PÅ KRAVENE: Generalsekretær Stein Opsal sier at det er opp til Petter Northug å godkjenne avtalen som han hadde med Norges Skiforbund i fjor. Hvis ikke må skikongen belage seg på en sesong uten verdenscupdeltagelse. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Det var en spesialavtale der Petter fikk friperioder kommersielt. En representasjonsavtale er egentlig ment for de utøverne som ikke er kvalifisert for landslaget, men som senere ville bli tatt ut til enkeltkonkurranser. Så la vi inn som en veldig viktig klausul at avtalen skulle evalueres etter sesongen og ikke danne presedens. Da vi evaluerte avtalen etter sesongen konkluderte skistyret med at dette var helt feil bruk av en representasjonsavtale. Vi kan ikke tillate en avtale der det er lov å markedsføre konkurrerende sponsorer i skisesongen, kontrer Stein Opsal.

Northug får svar i dag

Han nekter å fire på kravet og slår fast at Northug ikke går verdenscuprenn den kommende sesongen hvis ikke Northug-leiren går med på Skiforbundets vilkår.

– Det er helt utelukket. Den avtalen som Petter har vært tilbudt i tre måneder, som er identisk med fjorårsavtalen, er det lengste vi kan strekke oss. Den er raus, tillegger han.

– Tror du det er Coop som prøver å presse gjennom en ny avtale for å få mer eksponering?

– Det skal ikke jeg spekulere i. Jeg ser jo at samarbeidet mellom Team Northug og Coop er veldig tett, men hvem som har hvilke roller skal ikke jeg spekulere i, svarer Opsal, som tror Northug ville kunne ha tjent minst like mye penger hvis han hadde vært med på landslaget og dyrket sponsorsamarbeid med aktører som ikke er i konkurranse med NSFs.

Skipresident Erik Røste sier til VG at han vil svare på henvendelsen fra Northug-leiren i dag, men tviler på om den vil forandre saken.

– Hvis det er en henvendelse hvor Are skal orientere oss om opprinnelige krav, har det liten hensikt. Det har vært tre møter om det gjennom sommeren, sier Røste.

– Hvis det er en åpning i retning av å akseptere den avtalen de hadde forrige sesong, så er det grunnlag for å se på dette på nytt. Fellesskapet er langt viktigere enn enkeltutøvere. Selv ikke Petter Northug er viktigere enn fellesskapet, sier Opsal.

Kommentar: Alle er tapere i Northug-saken

Les også

 1. Northug: – Ønsker ingen særavtale

  Northug ønsker ingen særbehandling på landslaget, men ønsker en langsiktig avtale fremover.
 2. Tufte: Northug burde vært på landslaget – mener Skiforbundet ba om trøbbel

  I likhet med Petter Northug (29) har Olaf Tufte (39) stått i en særstilling for sponsorene.
 3. Retorikk-ekspert: Northug-sponsoren bidrar til «voldsom egotripp»

  Retorikk-ekspert Andreas Birger Johansen tror Coop er i ferd med å bli skadelidende på grunn av konfliktene rundt Petter…
 4. NRK: Skiforbundet trekker tilbudet til Northug

  Petter Northug (29) har nå sendt et brev til langrennskomiteen og skistyret. Han ber om et møte.
 5. – Må være glad for folk som Northug

  Den nederlandske OL-mesteren Bart Veldkamp (47) kom på kant med sitt eget forbund, byttet pass – og vant senere…

Mer om

 1. Langrenn
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. Skiforbundet inviterer Northug til møte i åpent brev

 2. Northug: – Ønsker ingen særavtale

 3. NRK: Skiforbundet trekker tilbudet til Northug

 4. Krangler om 24 dager

 5. Manageren: – Petter føler seg lurt

Fra andre aviser

 1. Northug har bedt om møte med Skistyret

  Bergens Tidende
 2. Skiforbundets tilbud til Northug er trukket tilbake

  Bergens Tidende
 3. Northugs manager: - Petter føler seg lurt av skiforbundet

  Aftenposten
 4. Northugs manager: - Petter føler seg lurt av skiforbundet

  Bergens Tidende
 5. Skiforbundets tilbud til Northug er trukket tilbake

  Fædrelandsvennen
 6. Langrennstopp reagerer kraftig på Coops Northug-utspill

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder