Landslagssjefen: - Han reddet seg med to gode treningshopp

GULLJUBEL: En hoppende glad Jørgen Graabak jubler for OL-gullet i kombinert på toppen av pallen i Sotsji. Foto: Helge Mikalsen, VG

Gull-Graabak var ett hopp fra vraking

SOTSJI (VG) Jørgen Graabak (22) vant det første norske OL-gullet i kombinert på 16 år. Men han ble vurdert vraket bare ett døgn før han skulle konkurrere.

Artikkelen er over seks år gammel

Det stod mellom Graabak og Mikko Kokslien. Ingen av dem hadde imponert på trening. Men da Graabak landet på 133 meter, og Kokslien avsluttet mandagens trening med svake 115,5 meter, var debutanten fra Melhus i Sør-Trøndelag inne.

- Jørgen gjorde gode treningshopp. Og han viste veldig styrke. Det ble avgjørende, sier Kristian Hammer.

Landslagssjefen bekrefter overfor VG at den endelige avgjørelsen ble tatt i hoppanlegget omtrent 24 timer før konkurransen. Graabak forteller til VG at han måtte ta seg sammen.

Ringte gamletreneren

Åpningsdistansen - normalbakke og 10 km hvor Magnus Krog tok bronsemedalje så han fra tilskuerplass - nettopp fordi han hoppet for svakt.

Han ringte sin gamle trener Frode Moen i Trondheim foran treningene i storbakken. Det gjorde underverker.

- Jeg klarte å ta meg sammen, og hadde fin progresjon på trening. Det er noe jeg er veldig stolt av, sier Jørgen Graabak.

Da han traff i konkurransen med 132 meter gikk det opp for ham at det kunne bli OL-medalje. Det er nemlig i langrenn har sin store styrke. Og en avslutter av rang.

Klarte ikke ta seg sammen

- Jeg ble helt skjelven av hoppet, sier Graabak.

Da han kom ut av siste sving inne på stadion og skjønte at OL-gullet var 50 meter unna fikk han en ny og plutselig utfordring.

Artikkelen fortsetter

SPURTEN: Jørgen Graabak spurtslår Magnus Moan og to tyskere og tar OL-gullet. Foto: Helge Mikalsen, VG


- Det ble som en «syrebølge» som tok meg. Men jeg klarte å ta meg sammen, og jeg hadde kontroll på Magnus Moan i «speilet» omtrent 30 meter fra mål, sier Graabak.

Han var stolt da han møtte til den internasjonale pressekonferansen. Men også ydmyk. Han takket sølvgutten Magnus Moan for hjelpen. De «eide» langrennet som Moan uttalte det.

- En spesiell dag

Mens veteranen med tre OL-starter og tre OL-medaljer (to sølv og én bronse) svarte på spørsmål drakk Graabak energidrikk, og spiste sjokolade, mens han leste resultatlisten på bordet.
Det var nesten ikke til å tro.

Gull og sølv til Norge er det beste siden OL i 1936 (Garmisch-Partenkirchen). Da tapetserte Norge seierspallen med Oddbjørn Hagen (gull), Olaf Hofftbakken (sølv) og Sverre Brodahl (bronse).

- Klart det er en spesiell dag. Kombinert er kåret til verdens vanskeligste idrett. Det føles som en stor prestasjon. Og det er en stor dag, sier Jørgen Graabak.

Magnus Moan stupte over Graabak i mål. Trønderne rullet over hverandre. På tribunen jublet Kong Harald.

- Endelig lykkes norsk kombinertsport. Nå har vi tre medaljer på to konkurranser. Det hadde ikke vært noen krise om jeg ikke hadde fått sølv. Jeg hadde «stang inn». Følelsen er bare herlig, sier Magnus Moan.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder