VM-dronningen fikk panikk - fryktet at hun skulle miste VM-gullet

Johaug stoppet og ropte om hjelp før skibyttet

OSLO/FALUN (VG) Therese Johaug (26) fikk fullstendig panikk da hun skulle bytte ski - under sitt formidalble gulløp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tremila i VM var egentlig aldri spennende. Therese Johaug var rett og slett altfor god. I 25 kilometer gikk hun alene i tet.

Men halvveis fryktet VM-dronningen at det skulle gå aldeles galt. Hun skjønte ikke hvilken løype hun skulle velge da hun skulle bytte ski etter 15 kilometer.

- Så skal det sies at jeg fikk ganske stor panikk uti løypa. Da vi var inne på rød løype, så skulle jeg kjøre ned til stadion der vi skulle bytte ski. Så kom jeg kjørende ned, og trodde jeg hadde gått feil, for rød og blå løype var sammen. Dere så det nok, for da minket sekundene, jeg hadde 50 sekunder, så minket det til 42, forteller Johaug og fortsetter:

- Jeg måtte ploge, så stoppet jeg opp, så skrek jeg til vaktene: Har jeg gått feil? Har jeg gått feil? Og begynte nesten å grine. Er jeg på rød eller er jeg på blå? Helv**e, nei, jeg må satse på at jeg er på rød, så kjørte jeg ned, og ja - jeg er på rød.

Johaug fryktet at hele gulløpet gikk i den berømte vasken.

- Da trodde jeg faktisk at hele tremila og hele drømmen min brast, sier Johaug på pressetreffet ett fantomløpet i Falun.

FIKK PANIKK: Therese Johaug ble usikker på hva som var rød og blå løype da hun skulle skifte ski. Hun stoppet opp og ropte febrilsk til vaktene om hjelp. Men det gikk bra. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

Dronning for første gang

Bjørgen var 52 sekunder bak Johaug i mål og tok sølv. Hjemmeyndlingen Charlotte Kalla tok bronse, hun var ett og et halvt minutt bak Johaug i mål.

- Å kunne komme hit og reise hjem med tre VM-gull er veldig stort. Det er ikke hvem som helst man konkurrerer mot, Marit, Charlotte og Kowalczyk. At jeg kan ta det steget opp er moro, men å bli VM-dronning er ikke noe jeg har fokus på, sier Johaug til VG.

Johaug ble VM-dronning for første gang, og overtok tronen etter Bjørgen. 26-åringen fra Dalsbygda tok flest VM-gull av damene, to individuelle og stafettgull.

Hun innser at dagen Bjørgen legger opp kan nærme seg.

- En dag skjer det. Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå. Og jeg vil ikke tenke på det. Men når den dagen kommer, så er det en stor brikke som blir borte i laget. Det er både jeg og de andre jentene veldig klar over. Det blir veldig rart for oss. Men vi skal gjøre det vi kan for å få henne med videre, sier Johaug til VG.

HOPPENDE GLAD: Therese Johaug var i en egen klasse da hun ble verdensmester på tremila i Falun lørdag. Hun tok tre VM-gull - og ble dronningen av Falun. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Setter tremila høyt

VG Direkte:Vi fulgte tremila direkte her!

7-800 meter før mål fikk hun et norsk flagg og kunne fortsette triumfferden feirende inn på Lugnet. Gullet ble Johaugs andre individuelle i Falun og andre på tremil i VM-historien.

– Therese var helt rå i dag. Det er veldig imponerende og veldig fortjent. Jeg tror hun har hatt dette gullet i hodet lenge. Jeg må bare si gratulerer, sier Bjørgen, som innrømmer at hun ikke var fornøyd med skiene hun gikk på de første 15 kilometrene.

Stolt trener

– Therese var råsterk. Dette er kanskje hennes beste løp noengang. Hvert fall blant de bedre. Hun gikk fantastisk bra på ski, sier landslagstrener Egil Kristiansen til VG.

– Jeg ble ikke sjokkert over pallen vi fikk, men at Johaug er så overbevist om egen form og er så overlegen, er litt overraskende. I tillegg ble jeg veldig imponert over Kallas comeback, sier Aftonbladet-kommentator Simon Bank til VG.

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

– Det var slitsomt i dag. Jeg forsøkte å følge Johaug, men hun bestemte seg for et høyt tempo så farten ble for stor for meg i dag, sier Kalla til NRK.

Weng: - Jeg skjønner ikke at det går an

Heidi Weng kjempet lenge om bronsen, men endte til slutt som nummer åtte. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer ti og Martine Ek Hagen nummer 12.

GRÅT: En lykkelig Therese Johaug i målområdet. Foto:,Helge Mikalsen

– Jeg var veldig bra i 25 kilometer, men de siste fem var det helt stopp. Jeg gikk mye på armene i dag og slet med å få feste. Therese var helt sinnssyk. Jeg skjønner ikke at det går an, jeg. Det er nesten irriterende at hun går så fort på ski, melder Heidi Weng til VG.

– Å gå her var helt sykt. Så god stemning og så mye folk. Jeg så ikke Therese etter startstreken. Denne løypa passer henne som hånd i pose, som hun selv sier, sier Ek Hagen til VG og ler.

– Jeg kjørte motsatt taktikk av hva jeg pleier å gjøre og fikk i tillegg hakket bedre ski da jeg byttet. Da var det bare å gå på. Topp ti er det beste jeg har gjort på tremil noengang, sier Østberg.

Oversikt: Oppdatert medaljeoversikt fra ski-VM

Åpnet sterkt

En rekke løpere kom samlet opp mördarbacken for første gang med Therese Johaug i tet. Da TV-bildet fanget opp løperne få meter over bakketoppen hadde Dalsbygda-jenta allerede fått en luke ned til Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla med Heidi Weng og Marit Bjørgen ytterligere noen meter bak.

Etter 10 kilometer, en tredjedel av løpet, hadde Johaug 17,3 sekunder ned Bjørgen som dro en gruppe på seks løpere. Kowalczyk på åttendeplass hadde et halvt minutt opp til teten.

1,5 kilometer senere hadde avstanden økt med over 20 sekunder! Johaug hadde ved passering 11,5 kilometer 40,7 sekunder ned til finske Kerttu Niskanen som ledet an i gruppen med utfordrere.

Finnene byttet ikke ski

Johaug gikk inn for å bytte ski etter 15 kilometer til tross for den meget gode åpningen. TV-bildene viste samtidig at Charlotte Kalla for andre gang var nede på snøen på vei inn for å bytte. Det samme gjorde resten av tetgruppen minus finske Niskanen og Aino-Kaisa Saarinen.

– Therese byttet til det beste skiparet sitt nå, men det er fortsatt mye som kan skje. Finnene tok sjansen, men klart det er en fordel å ha ferske ski og kanskje litt bedre feste, sa landslagstrener Egil Kristiansen.

Allerede 1,2 kilometer etter skibyttet hadde Johaug økt ytterligere. Bjørgen hadde tatt igjen finnene som ikke byttet ski og fulgte som nummer to med 54,4 sekunder opp til lagvenninnen. 1600 meter senere hadde Johaug over ett minutt ned til konkurrentene.

Les også:Dette skjer i Falun-VM i dag!

Etter to av tre mil viste resultatlisten Johaug først med ett minutt og fem sekunder ned til Bjørgen som kom helt alene inn på stadion. Sofia Bleckur, Weng og Niskanen fulgte ytterligere 25 sekunder bak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder