Olympiske leker i Rio de Janeiro. Håndball damer, Idrettspresident Tom Tvedt på tribunen. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Idrettspresidenten om astmasaken: – En alvorlig sak for norsk idrett

Norges Idrettshøyskole har innrømmet at deres astmaforskning
ikke var godkjent. Nå lover idrettspresident Tom Tvedt (48) at «alt skal på bordet».

Publisert:

Mens Tvedt og resten av idrettsstyret blant annet diskuterte hvordan man skal beholde flere unge i idretten i Thoresen-losjen på Ullevaal mandag, kom det nok et slag i ansiktet på norsk idrett.

VG kunne fortelle at Norges Idrettshøyskole satte i gang astmaforskning på norske langrennutøvere uten å ha fått godkjenning fra etikkomiteen i Helse Sør-Øst.

– Nå har jeg sittet i styremøte og bare hørt underveis at dette er en melding som er sendt ut fra idrettshøyskolen, sier Tvedt – med trykk på idrettshøyskolen.

Bakgrunn: Manglet godkjenning - trekker astmastudie

Det var Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Idrettshøgskole som sto bak forskningen man ville gjennomføre på både friske og astmasyke utøvere i 2011.

– Jeg tror nå at vi skal avvente og se resultatet av det før jeg gir noen kommentar til det. Men på generelt grunnlag, er dette en svært alvorlig sak for norsk idrett. Og her må alt på bordet, det kan det ikke være noe tvil om, sier Tvedt.

– Er det aktuelt å forby astmamedisin midlertidig – til man får klarhet i dette?

– Nå er det femten minutter siden jeg fikk den meldingen. Det viktigste er å få alle fakta på bordet. Nå skal vi gjøre ting i riktig rekkefølge. Men mitt budskap er klart og tydelig: Her skal alt på bordet, og det skal skje på et faglig grunnlag.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff skriver følgende i en SMS til VG mandag kveld:

– Dette var som kjent et prosjekt i regi av Norges Idrettshøgskole. Det er beklagelig at prosjektet ikke var godkjent og vi regner med at alle fakta i denne saken nå blir klargjort.

Les også: Etikk-komité med krass astma-kritikk

Innrømmer feil

Da norsk idrett søkte etikkomiteen i Helse Sør-Øst om få utføre astmatester på norske langrennsutøvere, var testene allerede gjennomført for en måned siden. Den etiske komiteen sa til slutt nei til et forskningsprosjekt på astma, som norsk idrett ønsket å få gjennomført i 2011.

I en publikasjon tre år senere er undersøkelsene likevel omtalt. Testene ble gjennomført på 22 norske utøvere i langrenn og skiskyting i september og oktober i 2011, heter det. Det er én måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt inn.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt til REK (etisk komité, journ. anm.). Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier NIH-rektor Kari Bø.

På spørsmål om hva som ble sagt om astmasaken på dagens styremøte, svarer Tvedt:

– Ikke noe mer enn jeg har sagt før. Nå gjøres det en ekstern granskning. Vi må basere dette på fakta. Jeg registrerer nå at det er en ny diskusjon rundt idrettshøyskolen. Også der er det viktig at vi nå får fakta på bordet. Alt skal på bordet. Dette er særdeles viktig for norsk idrett, men vi må gjøre det på en ordentlig og systematisk måte.

Kronikk: «Astmamedisin og doping»

Tvedt ble valgt inn som tidenes yngste president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité i fjor sommer.

Åpenhetsdebatten, spørsmål rundt idrettstoppenes pengebruk, astmasaken og svake OL-resultater er noe av det han har måttet håndtere.

– Når du sier ja til å være idrettspresident, så skal du være glad for at vi er aktuelle. Vi er nødt til å ha tillit i befolkningen. Skal du ha tillit, så må du være ordentlig. Jeg synes vi har håndtert det på en Skikkelig måte, og det ville jo vært kjedelig om det ikke var noen diskusjon, sier Tvedt

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder