OL-MINNER: Justyna Kowalczyk, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira etter 10 km fri teknikk i Davos i fjor. OL. Den polske langrennsstjernen mener at Norge tar livet av sporten med sin dominans. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Kowalczyk mener Norge dreper langrennssporten

Skinstad sammenligner norsk dominans med kenyansk løping

Åge Skinstad mener at den norske langrennsdominansen
ikke er enestående. Justyna Kowalczyk hevder på sin side at Norge dreper sporten.

Det ble en real norsk storeslem under helgens verdenscuprenn i Langrenn på Lillehammer. Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaug og Pål Golberg endte alle øverst på pallen, og bare én gang fikk en utlendning lov til å ta plass ved siden av dem.

Tror ikke på mange repriser

Det var russiske Aleksej Petukhov, men bortsett fra ham tilhørte altså hele 17 av 18 pallplasser en norsk løper.

– At en nasjon dominerer, viser ikke at nivået er dårlig, det betyr bare at denne nasjonen har gjort de riktige tingene, sier Skinstad til VG.

– Og jeg tror ikke det blir mange helgene der vi lykkes så bra som vi gjorde på Lillehammer, sier ham om helgens verdenscup.

Kowalczyk: - Dreper langrennssporten

Justyna Kowalczyk fortviler imidlertid over den norske dominansen, noe hun gir uttrykk for i en kronikk i den polske avisen Gazeta Wyborczej, gjengitt på nrk.no.

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av.

Den polske skistjernen mener at Norge har enorme ressurser:

IKKE PÅ TOPP - ENNÅ: For Justina Kowalczyk er det VM i Falun som gjelder. Under helgens verdenscuprenn på Lillehammer klarte hun ikke å være med å kjempe i toppen. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

– Det gjelder utstyr, medisinsk apparat og enorme pengesummer. Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen. For et paradoks. Det går ikke an å konkurrere lenger på deres nivå. Ingen har så mye penger, og ingen klarer å støtte hver løper individuelt på en så kompleks måte, skriver Kowalczyk i kronikken.

Lignende dominans i andre idretter

Åge Skinstad mener på sin side at det er flere eksempler fra andre idretter på tilsvarende dominans.

– I langdistanseløping har Kenya vært best i årevis. Det betyr ikke at nivået er dårlig.

– På samme måte har Jamaica vært dominerende i sprint på herresiden – med karer som Usain Bolt, Asafa Powell og Yohan Blake, fortsetter Skinstad, og legger til:

– Og i OL i Sotsji tok Nederland 23 av 36 medaljer i skøyter.

Skinstad: - Driver frem hverandre

LANDSLAGSSJEF: Åge Skinstad Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Han synes derfor det ikke er så ille at Norge utklasset alle de andre nasjonene på Lillehammer, og han forklarer helgens suksess med riktig og god trening over en lang periode.

– Det er veldig mange utøvere som har trent godt og riktig og som har vært 24-timers-utøvere over flere år. Det gir resultater, sier han, og fortsetter:

– Vi har løpere med forskjellige egenskaper, og de driver hverandre fram. Det er et tegn på at vi lykkes, at vi gjør det så bra.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder