GULLGUTTEN: Petter Northug strekker armene i været under jubelrunden etter VM-sprinten torsdag ettermiddag. Foto:,Helge Mikalsen

Truls Dæhli kommenterer: Større blir det ikke

FALUN (VG) Helt siden det fatale øyeblikket i mai har vi lurt på om skiløperen Petter Northug kunne bli seg selv igjen. Han trengte bare én sjanse. Det forteller alt om mannen.

 • Truls Dæhli kommenterer

Artikkelen er over fem år gammel

Speakeren ropte legende da Northug viste seg fram på tettpakkede Lugnet for første gang, og han overdrev ikke, men når jeg ser Northug vinne det eneste mesterskapsgullet han manglet er det god grunn til å smøre på litt ekstra. For det er et fenomen av en skiløper vi snakker om, en utøver med en iboende vinnervilje du må søke vidt og bredt utover landegrensene for å finne maken til, og jeg er ikke i tvil. Dette er det beste han har gjort. Større blir det ikke.

Det er en dristig påstand, for det er mye å sammenligne med, men det ligger en fortelling langs veien til Falun som har vært tung å dra på. Og når vi kobler hele den historien til finalen, der han plutselig endrer taktikk og viser fram sider vi knapt visste at han hadde, blir summen noe helt spesielt. Det var jo ikke her, i en klassisk sprint, han hadde sin største sjanse. Men han vinner likevel. Som om det var bestemt.

KOMMENTERER: Truls Dæhli. Foto:,VG

Når vi hører stemmen briste i en tett omfavnelse med lillebror etterpå, ser tårene på seierspallen, og hører Petter Northug fortelle hva det betyr å reise seg igjen, skjønner vi hva slags øyeblikk dette er. Familien har alltid vært viktig for Petter Northug, men aldri viktigere enn i tiden etter at han gjorde sin største feil, og Tomas Northug er ikke lillebroren som dilter etter lenger. Her har det vært god drahjelp å få, og da blir det naturligvis sterkt å få oppleve noe slikt sammen.

At Tomas Northug aldri har sett broren så følelsesladd, og vi ser Petter Northug møte hyllesten med noe som ligner ydmyke bukk, sier det bare enda litt mer om dybden og dimensjonen i gullet han har tatt. Han lå rett ut etterpå, som han pleier, men ellers ingen fakter, ingen sprell, ingen pek. Det var som om han var overveldet og bare ga seg over, og det var noe nytt.

Så hva nå?

Jeg tror han er i sitt livs form og kan vinne hva som helst, og det er dårlig nytt for resten av langrennsverden. Nå er det ikke bare et spørsmål om han kan komme tilbake, bare om han kan komme tilbake bedre enn noen gang, og jeg utelukker det ikke. Starten var voldsom.

Når Marit Bjørgen samtidig vinner et nytt sprintgull, 12 år etter sitt første, blir VMs første dag et lysende bilde på Norges posisjon og kraft som langrennsnasjon. Bjørgen strålte som hun pleier, ingen uttrykker ekte idrettsglede som henne, og seieren i første forsøk setter fart på snakket om hun har den ultimate seiersrekken med seks gull innen rekkevidde.

La meg si det slik: Hun har aldri hatt en bedre sjanse.

Og nå tror jeg hun kommer til å prøve.

Les også

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn
 3. Petter Northug

Flere artikler

 1. Northug-brødrenes rørende seiersklem

 2. Northug med tårer i øynene på medaljeseremonien: – Jeg prøver å holde tilbake, men

 3. Northug følte han skyldte familien å reise seg

 4. Tomas Northug om broren: - Du får ikke lyst til å komme i den posisjonen han er i

 5. Omdømmeekspert om Northug:
  – VM-gullene betyr alt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder