FORTSATT SULTEN: Petter Northug spiser 7-8 måltider før dagens femmil. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Northug fråtser i matfatet før femmila

VAL DI FIEMME (VG Nett) Petter Northug tror varmen kommer til å sende løpere i veggen på femmila. Derfor brukte han gårsdagen til å spise. Og spise. Og spise...

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Northug har blitt femmilskongen etter tre seirer på rad i mesterskap. Han har sett for seg at han må være iskald i den siste bakken for at han skal klare å avgjøre på det lange oppløpet.

Hans rutiner i matfatet dagen før femmila er derimot som et Northug-rykk å regne, i forhold til vanlige dager.

- Det er viktig å fylle opp lagrene og spise veldig mye. Jeg prøver å få inn syv-åtte solide måltider dagen før femmila. Jeg spiser mye, men storspiser ikke og fyller opp jevnt. Det har vært nøkkelen for ikke å gå tom på femmila, sier Petter Northug til VG.

Brød og pasta

- Er dette den dagen du spiser mest i året?

- Ja, faktisk. Dagen før femmila er dagen da jeg spiser mest og drikker mest riktig. Det går i litt kjøtt, men hovedsakelig karbohydrater i form av brød og pasta, sier Northug.

VG DIREKTE: Chat, se TV-sending og følg femmila

Den varme solen som steker i VM-løypene tror Northug kommer til å skape ekstra store problemer underveis på femmila. Et like stort problem som det tunge føret blir næringsinntaket underveis.

- Det handler om å drikke mye også. Det er varmt her og jeg tror mange kommer til å gå tom når det er så varmt og løypa er så tøff, sier Northug som kun drikker under rennet.

Torger Hansen, leder for helseteamet til landslaget under VM, sier deres rutiner i forkant er svært viktig og lister opp timeplanen for de faste måltidene.

- Vi spiser frokost ved åttetiden, lunsj ved tolvtiden, mellommåltid halv fire, middag syv og kveldsmat i titiden. Da fôrer løperne innpå med kornprodukter og karbohydrater og alt som skal til for å prestere. Og det er bare å forsyne seg fra et koldtbord hele tiden i løpet av dagen, sier Hansen som forteller at de også drikker det han kaller en «sportsdrikk pluss» på kvelden.

Ikke for mye

Assisterende landslagstrener Steinar Mundal, som samarbeider tett med Northug, mener trønderen har stålkontroll på forberedelsene til rennet han helst vil vinne i hvert mesterskap.

Les også: Northug håper på påskeføre

- Det er dagen før som er viktig. Det er det som teller, for samme dag er det for sent. Vi har mat hele tiden. Men det er viktig ikke å spise for mye, for da blir man mett og da orker man ikke mer på noen timer, sier assisterende landslagstrener Steinar Mundal som samarbeider tett med Northug.

- Under femmila er drikkestasjonene det viktigste. Alt annet er nesten uvesentlig, sier Mundal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder