STØTTE: Martin Johnsrud Sundby kommer med støtte til Therese Johaug etter dopingdommen. Her fra Tour de Ski sammen i 2014. Foto: Mattis Sandblad VG

Sundby: – Jeg synes ulidelig synd på Johaug

Martin Johnsrud Sundby føler med Therese Johaug etter at hun mister OL.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg synes ulidelig synd på henne, sier Martin Johnsrud Sundby til NTB om Therese Johaug.

Mandag er det på dagen ett år siden hun brukte leppesalven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol. Det endte med at hun ble dømt til 18 måneders utestengelse og mister OL den kommende vinteren.

Sundby har vært gjennom en tøff fase selv og kan kanskje best av alle i langrennseliten sette seg inn i Johaugs situasjon.

Slik reagerte Johaug:

Han ble dopingdømt etter bruk av astmamedisinen Ventolin. Norges Skiforbund påtok seg – akkurat som i Johaug-saken – ansvaret for den positive prøven.

Les også: Uaktuelt for Johaug å anke

– Uendelig trist

Sundby mistet sammenlagtseieren i Tour de Ski i 2014/15-sesongen samt flere seirer i verdenscupen.

– Det er uendelig trist. Jeg ble helt perpleks da jeg hørte om CAS-avgjørelsen. Jeg synes det er et uforholdsmessig stort sprik fra det påtalenemnda i Norge kom fram til (13 måneder) og det CAS (18 måneder) falt ned på, sier Sundby til NTB.

– Det må gjøre utrolig vondt for henne, sier han og setter spørsmålstegn ved om det er konsekvent dømming.

– Har du snakket med henne?

– Nei, jeg har sendt noen SMS-meldinger, men ikke fått svar. Jeg håper bare hun hadde det og har det så bra som hun kan med familie og venner, sier Sundby.

Petter Northug om doping-dommen:

Petter Northug har sagt han mener at Johaug ikke burde vært straffet.

– Jeg synes jo det var fryktelig trist. Det var vondt å se Therese. Vi som er skiløpere føler med henne og vet hun har trent for å komme tilbake i vinter, ikke minst mot OL, sa Northug til VG for kort tid.

Les også: Svenske journalister mottar trusler etter Johaug.-saken

Uforståelig

4. september i fjor leverte daværende landslagslege Fredrik S. Bendiksen en pakke med salven Trofodermin til Johaug. Den var innkjøpt reseptfritt, markert med doping-merke, et par hundre meter fra løperhotellet i tynnlufta i italienske Livigno.

Så du denne? Johaug taper millioner

På kvelden samme dag, 4. september i fjor, smurte Johaug et sår på leppen for første gang med middelet som ga henne et mareritt:

Positiv A- og B-prøve etter en dopingtest avlagt i Norge.

Ett år er Johaugs lagvenninner på plass igjen og tirsdag et det pressetreff.

Kommentar: 10 ting å lære av Johaug-debatten

Sundby tilbake etter skade

Johaug fikk forlenget sin dopingstraff av Idrettens voldgiftsrett (CAS). Det gjør at hun mister OL til vinteren. Hun fikk ikke gå VM tidligere i år på grunn av samme sak. Johaug er suspendert og får ikke trene med landslaget før våren neste år.

Les også: Sundby ønsket hemmelighold etter FIS-frifinnelsen

Da Sundbys dopingsak kom opp i juli i fjor var det Johaug som støttet han.

– Denne saken er ikke positiv for noen, men samtidig er jeg trygg på at folk vet at det er hardt, målrettet arbeid som er årsaken til suksessen i norsk langrenn, fortalte Johaug noen måneder før hun selv havnet i den tøffe situasjonen.

Sundby er ikke med på høydesamlingen i Livigno. Han er tilbake i slag etter en nestenulykke på rulleski for vel tre uker siden.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder