Weng skremt av avstanden opp til Johaug

Den suverene vinneren gikk et av sine beste renn noen gang

LANGRENN

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Therese Johaug (27) gikk alene i 10 av 15 kilometer og var fullstendig overlegen på hjemmebane. Ned til Heidi Weng (24) skilte halvannet minutt.

Publisert: Oppdatert: 22.01.16 11:26

Johaug hadde rukket å få hvilepuls før Heidi Weng og Charlotte Kalla startet spurten om andreplassen. Den norske superkvinnen var spesielt godt fornøyd med de siste 7,5 kilometerne i fri teknikk.

Les også:Dette er den neste skikongen – ifølge Northug og Sundby

Weng om forskjellen: – Skremmende

– Det er et av de beste skøyterennene jeg noen gang har gått teknikkmessig, sier Therese Johaug etter skiathlon-grusingen av all motstand på Lillehammer.

– Føler du at det kanskje er det aller beste rennet du har gått?

– Ja, det er et av de beste i tillegg til tremila i Falun i fjor, sier Johaug til VG.

Duellen mellom Norge og Sverige fant sted over ett minutt etter at rennet var avgjort, og ble avgjort da Weng satte opp farten og stakk frem foten.

VG LIVE:Vi fulgte dagens 15 km skitahlon underveis her!

Da løp Johaug frem for å feire sammen med lagvenninnen som har opplevd hektiske uker med samlivsbrudd og tabben under verdenscupåpningen i Finland. Weng ble slått med 1.29,3 minutter på 15 kilometer, og synes avstanden opp er for stor.

– Det er jo litt skremmende. Det var bra at vi klarte å gå en runde og nesten to med henne. Sånn at det ble litt spenning. Men det er jo litt for lang avstand. Det burde ikke vært sånn. Det er litt dumt. Forhåpentligvis får vi gjort noe med det etter hvert, sier Heidi Weng til VG.

Weng om Johaug:– Hun er helt maskin

Tidenes mest overlegne skiløper?

– Hun har et helt annet nivå enn oss andre. I en løype som på Lillehammer, der det er tøffe stigninger, kommer kapasiteten hennes virkelig til sin rett, sier svenske Charlotte Kalla.

Spørsmålet er om langrennssporten noen gang har sett en mer overlegen ener enn det Therese Johaug er i kvinneklassen akkurat nå.

– Det tror jeg du har bedre oversikt over enn meg, sier Kalla til VG.

– Jeg vil jo si at det er utklassing. Det er sjelden det blir vunnet med ett og et halvt minutt på skiathlon for damer, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

– Ja, har det skjedd før?

– Det vet jeg ikke. Jeg kan ikke huske det, i hvert fall.

– Er hun den mest suverene skiløperen verden har sett?

– Vi har hatt fryktelig mange gode skiløpere opp gjennom tidene. Så det får andre si. Jeg kan ikke si det, svarer Kristiansen.

– Jeg er ikke så god på skihistorie, men det Therese holder på med nå er imponerende. Jeg har sett hvordan hun har trent i mange år. Hun har jobbet hardt og lagt ned mye tid, krefter og treningstimer. Hun er dedikert som få. Hun får virkelig betalt for det, og det er kult å se, sier Maiken Caspersen Falla, sprinteren som overrasket med å bli nummer fem i dag.

På spørsmål om gravide Marit Bjørgen noen gang var så suveren som det Johaug er for tiden, svarer jenta fra Dalsbygda:

– Det har hun sikkert vært i noen konkurranser. Det vet ikke jeg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Dette er en av mine favorittdistanser. Spesielt i den tøffe løypa her på Lillehammer. Det var veldig moro å gå her i dag med utrolige skøyteski. Jeg prøvde å fokusere på teknikken og det gikk så lett. Jeg er i veldig god form nå og må jobbe hardt for å holde den hele sesongen, sier Johaug i et intervju vist på NRK.

– Jeg følte meg helt rå, hvis det er lov å si det. Jeg hadde helt rå ski. Skøyteskiene gikk av seg selv. I dag var det vanvittig moro å gå skirenn. Et og et halvt minutt er mye, men jeg vet det snur veldig fort, fortsetter 27-åringen.

Fått med deg denne?Oddvar Brå (64) fikk muntlig advarsel

Dobbelt norsk

Som ventet var det trioen Johaug, Weng og Kalla som ledet an tidlig i 15-kilometeren med skibytte på Lillehammer. Allerede etter 2,2 kilometer hadde de tre nesten ti sekunder ned til et stor gruppe løpere - kalt «B-gjengen» av NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Johaug økte etter hvert tempoet og fikk en periode med seg Weng før både hun og Kalla måtte innse at det hele var avgjort tidlig.

Ved passering 6 kilometer hadde Johaug over 15 sekunder til Weng og 23 til den svenske konkurrenten. Avstanden økte til inn til skibyttet, og etter to tredjedeler av rennet skilte det 50 sekunder fra lørdagens vinner og ned til Weng.

– Jeg merket at Therese har et ekstra gir jeg ikke har enda. På oppløpet følte jeg at jeg hadde sykt god kontroll, men det skjedde et eller annet som førte til at jeg trodde jeg tapte, men jeg hadde kontroll, sier Weng til NRK.

Les også: Heidi Weng: – Det har blitt litt mye i det siste

Artikkelen oppdateres!

Her kan du lese mer om