SAMARBEIDET GIKK IKKE SOM SMURT: Mellom Didrik Tønseth (venstre) og Petter Northug under jaktstarten i Lenzerheide på Tour de Skis tredje dag. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Se, Didrik: Du er ikke den første Northug hisser på seg

LENZERHEIDE/OSLO (VG) Didrik Tønseth føyer seg inn i en lang rekke skiløpere som har latt seg provosere av Petter Northugs taktikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var et dårlig samarbeid. Det var et bra samarbeid for Petter. Han hadde vel en plan…

Ordene tilhørte en svært skuffet Didrik Tønseth. Fra tredjeposisjon på jaktstarten søndag gikk planen hans knirkefritt til å begynne med. Northug ble hentet inn og avstanden opp til Sundby forble den samme. Alt bra så langt, tenkte sikkert Tønseth.

Men Northug pønsket helt riktig på andre ting.

BAKGRUNN: Syrlig Tønseth om Northug: – Strindheim og Byåsen har sjelden samarbeidet godt

Sundby leder Touren: – Et møkkaløp

Tønseth sprakk etter Northug-rykk

Da det gjenstod to kilometer satte Mosvik-ekspressen inn turboen. Etter et solid rykk sa han takk for følget til en utslitt Tønseth, som til slutt ble nummer seks. Northug tok til slutt andreplassen bak Sundby. Etter løpet bagatelliserte han «mørningen» av trønderkompisen.

– Hvis du kaller det rykk, så har du ikke vært med på mange skirenn. Jeg flytta vekta litt over på andre siden, og så prøvde jeg å fullføre greit til mål, sier Petter Northug, som også mener Tønseth har liten grunn til å være sur på ham.

– Jeg prøvde å sette fart nedover i det lette terrenget, der det er stor fart. Der har jeg en forse på Didrik – på de lange glidfasene. Og det tror jeg var smart for begge, sier Northug.

Les også: Svensk profil: – Det dreper hele idretten

Northug bare sjenerøs på bursdagen

Det er imidlertid ikke første gang Northug «leker» med konkurrenter. VG har samlet et knippe av dem.

• 6. januar 2011 er Lukas Bauer storfornøyd med nordmannen. Northugs taktikk er på dette tidspunktet velkjent, men Bauer trengte hjelp til å nærme seg Marcus Hellner og Dario Cologna. Fra uventet hold bidro Northug det han kunne.

– Det er bare på bursdagen min jeg drar. Det kommer aldri til å skje igjen. Det var min gave til folket, sa han den gangen, ifølge Nettavisen.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK ROS - OG KJEFT: Petter Northug, er sammen med Lukas Bauer under Tour de Ski i 2011. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Spåmannen Northug var ikke langt unna sannheten...

• I 2013 oppstod det munnhuggeri mellom Norges to beste langrennsløpere under 30 kilometeren under NM på Hamar. Northug vant etter en sterk avslutning. Etter rennet kalte Sundby Northug for feig.

– Det er mulig å vise seg før det er 350 meter igjen, sa Sundby til VG. Northug på sin side bekreftet at han var «feig».

Saken fortsetter under videoen.

Sa «sorry»

• Under Tour de Ski i 2014 var stemningen i en syv mann stor gruppe mildt sagt dårlig. Sundby fikk gå alene, mens Chris Jespersen og Northug tok det helt med ro i forfølgergruppen. Skjellsordene skal ha haglet fra russerne Aleksander Legkov og Ilja Tsjernousov.

– Alle visste at jeg og Petter ikke kom til å hjelpe til. Jeg sa sorry etterpå, fortalte Jespersen etter rennet.

• Under Tour de Ski i fjor var det Evgeni Belov sin tur til å rase. Northug vant den 25 kilometer lange etappen i Toblach.

– Han gikk bare bakerst og lot oss andre gjøre jobben. Jeg synes ikke det er måten å gjøre det på, sa russeren til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet.

LÅ KUN PÅ HALEN AV FELTET: Petter Northug vant etappen i Toblach sist sesong. Han lå stort sett bak i den fire manns store gruppa i front. Her bak Evgeniy Belov, Calle Halvfarsson og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Irritert svenske

• Selv med rulleski på beina har Northug klart å tirre motstanderne. Under Toppidrettsveka sommeren 2015 ønsket Calle Halfvarsson å samarbeide med Northug på den avsluttende distansen. Ifølge NRK var svensken svært misfornøyd med rivalen.

– Vi hadde ikke noe godt samarbeid i dag. Det ble umulig å ta igjen de foran, sa han.

Det eneste som er sikkert etter dagen i dag er at Didrik Tønseth ikke blir Northug siste offer for slik taktikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder