Dramaet bak stafettuttaket: Tønseth tapte testløp – fikk gå førsteetappen

PYEONGCHANG (VG) Didrik Tønseth (26) sprakk, men en heroisk etappe av Simen Hegstad Krüger (24) reddet OL-gullet på stafetten. Her er detaljene bak valget om å la trønderen gå førsteetappen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På sisteetappen kunne ikke russerne stå imot Johannes Høsflot Klæbos fantastiske rykk, og de norske herrene kunne juble for nok et OL-gull.

Men før dagens konkurranse har det vært drama i kulissene:

Det slo ned som en bombe da landslagssjef Tor-Arne Hetland fredag kveld offentliggjorde avgjørelsen om å vrake bronsevinneren på 30-kilometeren, Hans Christer Holund, fra stafettlaget.

les også

Super-Klæbo avslørte rykkplanen etter knockoutseier

I stedet var det OL-reserven Didrik Tønseth som fikk muligheten. Han vekslet 17 sekunder bak russernes Andrej Larkov etter sine 10 kilometer – et forsprang som bare økte på Martin Johnsrud Sundbys andreetappe.

Simen Hegstad Krüger gikk Norge fra å være 32 sekunder bak Russland til å sende Johannes Høsflot Klæbo ut på ankeretappen med 16 sekunders ledelse til russerne.

VG vet at flere landslagsløpere har reagert på uttaket av Tønseth og prosessen som førte til at trønderen fikk gå førsteetappen.

Sundby hyllet Krüger etter superetappen: – Så glad for at vi har Simen

Ifølge VGs opplysninger arrangerte det norske landslaget 7,5 kilometer testløp i OL-løypene onsdag. De to som var med var Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth. Den fjerde kandidaten til førsteetappen, Emil Iversen, deltok ikke, men gikk klassisksprint dagen før.

Tønseth og Dyrhaug gikk jevnt, men det var Dyrhaug, som ifølge VGs kilder var først i mål.

Fredag gikk Hans Christer Holund inn til 6. plass på 15 kilometer fri teknikk i OL. Hverken det, bronsemedaljen tidligere i OL eller hans sterke resultater i verdenscupen gjennom sesongen var nok til å overbevise landslagsledelsen.

– Ja, vi hadde et testløp bare for å se at ting var OK. Så vi gikk en distanse sammen, og det var jo greit. Men jeg skulle gjerne ha levert litt bedre i dag, bekrefter Tønseth overfor VG – og legger til at det ble «så å si dødt løp» i testrennet.

– Dette var ikke bra nok, dessverre. Det ble mange sekunder til Russland, og det straffer seg. Det så vi på andreetappen, sier 26-åringen om sin egen OL-etappe.

Trønderen sier han ikke har fått noen begrunnelse for hvorfor han ble valgt foran landslagets andre alternativer.

– Jeg har bare fått beskjed om å forberede meg, og det har jeg gjort, sier han.

Landslagstrener Tor-Arne Hetland forsvarer laguttaket i etterkant av at OL-gullet var i boks.

– Vi hadde fire løpere som var aktuelle for førsteetappen. Vi endte opp med Didrik Tønseth. Det var vondt i hjertet å sette ut Holund. Han hadde gått fenomenalt og jeg tror at alle fire kunne løst dette skikkelig bra. Men magefølelsen sa at Didrik løste det best. Han så ut som en million de første ni kilometerne, før det skjedde noe på den siste kilometeren. Det får vi spørre han om, sier han.

Hetland avviser at det Tønseth kaller et testløp var et testløp.

– Jeg vil poengtere at det ikke var et testløp. Det var en distanse der de gikk mot hverandre, og det var på ingen måte et amerikansk uttak. Det handlet om å prøve formen mot hverandre. Begge to var i god form, sier landslagstreneren.

– De kom inn ganske likt, med Dyrhaug som førstemann?

– De byttet på å gå først, svarer Hetland.

– Hvorfor ble det Tønseth og ikke Dyrhaug?

– Litt på grunn av egenskapene og det at han hadde løst VM-stafetten i fjor så godt som han gjorde. Rutine på førstetappen. Niklas gikk andreetappen i fjor. Det er litt annerledes, og spesielt å stå på startstreken og løse førsteetappen. Dessverre har det ikke vært mange stafetter gjennom året, og heller ikke mange rene 10-kilometer klassisk. Så det gikk litt på toppresultatene til Didrik.

– Den onsdagen: Var det i stor grad Tønseth og Dyrhaug det sto mellom?

– Nei, vi har hatt de fire der hele tiden. Diskusjonen handlet om alle fire, sier Hetland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder