TILBAKE: Therese Johaug er tilbake i Seiser Alm, stedet hvor hun fikk vite utfallet av CAS-dommen mot seg i august i fjor. Nå er hun på høydetrening i byen i påvente av å bli landslagsløper igjen. Bildet er fra dagene før dommen i fjor. Foto: Kristiansen, Tore

Sjekk Johaugs gratulasjon til gulljentene

Mens det norske stafettlaget tok gull i Pyeongchang, var Therese Johaug (29) på høydetrening i Italia. Men seieren til lagvenninnene gikk hun ikke glipp av.

Artikkelen er over to år gammel

«Full jubel for GULLJENTENE» skriver Johaug på Instagram Stories på et bilde av seg selv på høydetrening i den italienske fjellbyen Seiser Alm.

Det ble dramatisk da Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen rappet gullet foran nesen på svenskene i kvinnenes stafett i Sør-Korea.

I mellomtiden gjør Johaug seg klar til å gjøre comeback på landslaget. Reglene hos Verdens Antidopingbyrå (WADA) og Idrettsforbundet (NIF) tillater utestengte utøvere å drive med organisert trening de siste to månedene av en utestengelse.

GULLGRATULASJON: Fra høydetrening i Italia sendte Therese Johaug denne gratulasjonen til de norske stafettjentene etter gullet lørdag. Foto: Faksimile Instagram

Søndag 18. februar er en merkedag for Therese Johaug. Da kan hun etter halvannet år som dopingutestengt inntre i landslagsvarmen igjen. På veien dit har hun blitt fulgt opp av dopingjegerne akkurat som før.

– Hun har vært underlagt det samme systemet som da hun var inne på landslaget. Hun har hatt flere dopingtester, like jevnt og trutt som før, sier manager Jørn Ernst til VG.

Han sier det var en god del før jul og han anslår at det siden utestengelsesperioden høsten 2016 har vært dopingjegere på besøk en titalls ganger.

Halvor Byfuglien i Antidoping Norge sier de aldri kommenterer hvor ofte utøvere testes.

– Men det er naturlig at vi følger opp utøvere på dette nivået i løpet av en utestengelsesperiode når alt tyder på at utøveren skal tilbake til idretten, sier han til VG.

Og tilbake i den organiserte idretten er Johaug fra og med søndag.

les også

Slik taper Johaug millioner på dopingdommen: – Det er en betydelig sum

Dermed får Johaug tilbake sine privilegier, som tilgang til Olympiatoppens fasiliteter og være med på organiserte samlinger med Marit Bjørgen & co.

Men hun kommer i praksis ikke til å være med laget før etter sesongen uansett. Hun er i Seiser Alm nå og reiser videre til Seefeld. Det blir muligens en USA-tur i mars, sier Ernst.

Deretter kommer april måned hvor løperne stort sett går turrenn eller tar fri. Fra og med 1. mai er landslagene tilbake i organisert trening.

les også

Bjørgen snakket med Johaug etter sølvløpet

Allerede er det kjent at Johaug av skiforbundet har mottatt det såkalte utøverstipendet gjennom hele perioden.

Administrasjons- og markedssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, sier til VG at Johaug ikke kommer til å bli brukt i noen kommersiell sammenheng når hun nå kan ikle seg landslagstøy igjen.

– Therese er veldig flink til å backe opp, og vi pratet om hva jeg synes om løpet og hva jeg kunne gjort bedre, sa Bjørgen på spørsmål fra VG om hun hadde snakket med Johaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder