LANGT BAK: Petter Northug ble hektet av på dagens femmil i Holmenkollen. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Northug:- Har vært sliten etter VM

VM-kongen gikk i mål åtte minutter bak vinneren - hyllet i Kollen

HOLMENKOLLEN (VG) Petter Northug (29), var totalt sjanseløs i Holmenkollen-solen i dag. Etterpå fortalte Falun-kongen at han har vært utladet etter VM-suksessen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens Sjur Røthe vant på 1,54,44,9, skled Northug i mål som nummer 39, nesten åtte minutter bak vinneren. Med rundt 15 kilometer igjen ble det tydelig at Northug var hektet av. Han var da halvminuttet bak teten, og VM-kongen så nesten ut til å gi opp.

Les også:Vennen mener dette er Northugs store drøm

Bukket til publikum

De siste 100 meterne mottok han publikums hyllest, og 29-åringen bukket til de oppmøtte inne på stadion. Han hadde absolutt ikke tatt ut alt da han kjente at han ikke kunne henge med teten. Før sin siste sløyfe stoppet han nesten opp på vei ut fra stadion, for å få med seg seierskampen på Gratishaugen.

– Han var vinterens store navn i VM, fastslo ekspertkommentator Torgeir Bjørn på NRK-sendingen.

Selv sier Northug at han har vært utladet etter VM, som endte med fire gull i Falun, to individuelt og to i stafetter.

– Jeg har vært sliten etter VM. Det kostet å gå alle distansene. Jeg har kanskje hatt en mental utladning. Man detter på en måte litt sammen etter å ha hatt et så bra VM, sier Northug til VG i pressesonen etter rennet.

Da hadde han nettopp blitt hyllet for 3. plass totalt i verdenscupen. Kledd i shorts, etter å ha skiftet fra skidressen, snakket han om fremtiden.

Planen er å gå mange skirenn fremover, både turrenn og del 2 av NM.

– Jeg håper bare at snøen holder seg så det er mulig å gå skirenn. Det er dårlig med snø så det er ikke sikkert det blir så mange renn

Tapte i sammendraget

Før dagens femmil var Northug nummer to i verdenscupen sammenlagt. Den eneste som kunne ta fra ham andreplassen, var Dario Cologna, og de første rundene holdt de to følge. Det var innlagte spurtpoeng seks steder underveis, og Cologna spiste opp mer og mer av Northugs sammenlagtledelse ved å gjøre det bra i de innlagte sprintene.

Etter hvert klarte ikke trønderen å havne blant dem som fikk spurtpoeng, og da avtanden opp til teten økte, forsvant spenningen i kampen om andreplass i sammendraget.

Den var det sveitseren som stakk av med.

VG Direkte: Vi fulgte femmila

Usikker fremtid

Det hersker stor spenning rundt Northugs fremtid i langrennssporet. Trønderen står på at han vil fortsette Coop-avtalen, mens Norges Skiforbund krever at han må bli en del av landslaget hele sesongen.

Etter sesongen må trønderen finne en løsning med Skiforbundet, som har slått fast at de har rett til å kreve landslags-ja og sponsorultimatum for Northug. I går sa en shortskledd Northug dette om fremtiden da han møtte pressen:

– Jeg har mer kontroll på hva som skjer om 20 år enn om ett år, sier Northug før han i en spøkefull tone legger til at han ikke lever dag for dag, men ser fremover.

LES OGSÅ:Mener Northug har en god sak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder