SESONGENS TREDJE SEIER: Eirik Brandsdal vant sprinten i Drammen onsdag, foran Finn Hågen Krogh (liggende) og Ola Vigen Hattestad. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Brandsdals supersesong: Begynner å nærme seg en million i lønn

Brandsdal tok sin 3. verdenscupseier for sesongen

Finn Hågen Krogh vant sprintverdenscupen

Petter Northug røk i semifinalen - brødrene Even og Tomas i prologen

DRAMMEN (VG) Ingen har vunnet flere verdenscuprenn i sprint enn Eirik Brandsdal (28) denne sesongen. Det er en liten trøst, siden han mislyktes i VM.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Brandsdal vant sprinten i Kuusamo i november i fjor, han vant i Lahti forrige helg og onsdag vant han igjen. Han er den eneste med tre verdenscupseirer i sprint denne sesongen.

Finn Hågen Krogh har to sprintseirer, det samme har italienske Federico Pellegrino - i tillegg tok Pellegrino sprintseieren i Tour de Ski.

Brandsdal tror dette er hans beste sesong noen sinne. Men han tror likevel ikke han bikker en million i lønn.

- Jeg tror ikke det, men det er ikke så langt unna kanskje, sier Brandsdal til VG.

Han får rundt 300.000 kroner i premiepenger for de tre verdenscupseirene. I tillegg får han mer enn minstelønnen på 200.000 kroner fra Skiforbundet. I tillegg kommer personlige sponsoravtaler. Det ligger an til det beste året økonomisk for sprinteren.

- Det gjør det nok. Det er en fin gulrot. Men jeg vet ikke om det nærmer seg en million, eller det nærmer seg jo. Nei, det gjør ikke det, sier Brandsdal og ler.

Les også: Gulljenta Johaug kan tjene 10 millioner i år.

Har lagt VM-fiaskoen bak seg

Han røk ut i semifinalen i VM. Han har lagt det bak seg.

- Men jeg må innrømme at det stikker litt fortsatt. Men det tror jeg det er viktig at det gjør. Jeg hadde ikke avsluttet sånn som det her, hadde jeg ikke gjort det dårlig i VM, sier Brandsdal til VG.

Finn Hågen Krogh (24) måtte nøye seg med 2. plass bak Brandsdal i finalen i Drammen, men vant sprintcupen sammenlagt.

GOD STEMNING: Finn Hågen Krogh vant sprintverdenscupen sammenlagt, mens Eirik Brandsdal tok distanseseieren i Drammen. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Fire nordmenn, samt russerne Nikita Kriukov og Sergej Ustiugov, tok seg til sprintfinalen i Drammen.

VG LIVE:Vi fulgte onsdagens sprint direkte her!

Finn Hågen Krogh fikk opp farten inn mot mål, endte på andreplass og kunne uansett juble for seier i sprintcupen sammenlagt. Ola Vigen Hattestad endte på tredjeplass i finalen.

– Det er helt utrolig å ta hjem «kula». Etter VM har det vært det eneste fokuset. Jeg har tenkt mye på det. Det var utrolig godt med en andreplass og jeg er bare veldig, veldig glad nå. Dette viser at jeg har gått bra en hel sesong og er et ordentlig bevis på at jeg er en stabil skiløper, sier Krogh til NRK.

– Jeg hadde et lite håp om å ta sammenlagtseieren selv, men Finn har vært rå. Det er kult at det blir kamp til døra. Neste år! Da skal jeg stå øverst med «kula» i hånden, sier Brandsdal til NRK.

Dette var Oslo-guttens sjette verdenscupseier i karrieren. Han vant også i Lahti forrige helg.

For første gang i et verdenscuprenn var alle de tre Northug-brødrene sammen på startstreken, men yngstemann Even røk ut i prologen. Heller ikke Tomas Northug kom til kvartfinalen da var falt.

Brandsdal slo Northug

I det første kvartfinaleheatet ledet Petter Northug inn på oppløpet, men Eirik Brandsdal rappet seieren foran trønderen og Nikita Kriukov.

I neste heat viste Ola Vigen Hattestad nok en gang styrke. Timo André Bakken knep andreplassen mens junioren Fredrik Riseth endte som nummer tre. Riseth gikk videre til semifinale på sin gode tid.

Finn Hågen Krogh fulgte opp VM-suksessen og vant sin kvartfinale foran Anton Gafarov og Andrej Parfenov. Det fjerde heatet fikk en russisk vinner da Sergej Ustiugov gikk raskest. Sondre Turvoll Fossli sikret andreplassen. Pål Golberg var eneste nordmann i den siste kvartfinalen og vant den greit.

Brandsdal - igjen

Det ble meget tett i den første semifinalen med kun nordmenn, men Brandsdal viste seg igjen sterkest og skled over mål med Hattestad som nummer to. Petter Northug lå sist inn på oppløpet, kom voldsomt de siste metrene, men måtte nøye seg med en fjerdeplass og røk ut.

Tredjeplasserte Finn Hågen Krogh gikk videre som «lucky looser». Sondre Turvoll Fossli imponerte og vant den andre semifinalen foran to russere. Pål Golberg ble nummer fem og røk ut.

Artikkelen oppdateres!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder