Northug trekker seg som 12. mann i VM-troppen

VIERUMÄKI (VG) Petter Northug (31) har valgt å trekke seg fra plassen som 12. mann i den norske VM-troppen i Lahti. Inn kommer Hans Christer Holund (27).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dette betyr at Northug går kun sprint og fem-mil i verdensmesterskapet.

– Da er situasjonen sånn like før VM i Lahti at jeg går ut som 13. mann, og Hans Christer Holund går inn som 12. mann, sier Northug i en pressemelding fra Skiforbundet mandag kveld.

I videoen over kan du se og høre ham forklare avgjørelsen selv.

Fått med deg denne VG-nyheten? Russisk leder: – Håper utestengte får gå VM

– Jeg føler selv at dette er riktig, sier Petter Northug, som er tittelforsvarer både på sprint og fem-mila og derfor kan delta på disse VM-løpene uavhengig av om han er blant de 12 i den norske troppen.

Allerede torsdag skal Northug gå sprint i VM.

Hans Christer Holund ble nummer tre i verdenscupen i Otepää søndag og er i storslag. Men i utgangspunktet skulle han bare ha vært hjemmeværende reserve. Nå kommer Lyn-gutten inn blant de 12 i den norske troppen.

Les også: Northug: – Jeg tror på gull i VM

Intervjublemme

– Hans Christer gjorde et veldig bra løp i Otepää i helgen, og har vist bra form, så han kan være en reservejoker i dette mesterskapet på distanseløpene, sier Northug.

Holund selv var klar etter søndagens renn i Estland:

– Jeg skal ikke til Lahti. Jeg er ikke god nok.

Les også: Krogh tar én dag lengre pause før VM

Det oppsto en litt klein situasjon under søndagens pressekonferanse i FIS-regi da intervjueren fra FIS spurte Holund om han var «klar for VM?».

– Jeg skal ikke til VM, konstaterte Hans Christer Holund tørt.

Nå kan han likevel pakke kofferten og dra til Lahti, en drøy times kjøring fra Helsingfors. Han kommer imidlertid ikke før senere i mesterskapet.

Tror på gull

Landslagstrener Tor-Arne Hetland kommenterer Northugs avgjørelse slik:

– Petter har teft for de riktige avgjørelsene i et mesterskap. Han viser hvilken stor sportsmann han er ved å lansere seg selv som reserve - og ikke løper nummer 12 i troppen.

– Petter har vraket seg selv til øvelsene han ikke er forhåndskvalifisert til, og fokuserer nå maksimalt på sprint og 50 kilometer.

Etter lørdagens sprint i Otepää sa Petter Northug om torsdagens VM-sprint i Lahti:

– Jeg tror på gull i VM, ellers hadde jeg ikke vært her.

– Jeg er en av favorittene hvis jeg har dagen, og det er litt fastere forhold enn her i Otepää, sa han om de vriene forholdene i Estland.

– Han er jo en intelligent person

Det er allerede flere uker siden Northug sa at Finn Hågen Krogh var det opplagte valget som ankermann i stafetten, der Petter normalt har hatt oppgaven å avslutte for Norge.

Northug har ikke hatt muligheten til å forberede seg optimalt til denne sesongen.

På spørsmål fra VG om hva det betyr for ham å bli en del av troppen, svarer Holund:

– I praksis betyr det veldig lite. På papiret er jeg i VM-troppen, men om jeg får gå noe, er usannsynlig.

Les også: Profilert CAS-advokat ber WADA droppe Johaug-anke

– Hva har du blitt fortalt av landslagsledelsen?

– Jeg fikk en beskjed i går kveld om at de, etter samtaler med Petter, hadde kommet frem til at han mest sannsynlig ikke var i god nok form til å gå noe annet enn det han var kvalifisert for fra Falun. Jeg fikk inntrykk av at dette var en beslutning Petter Northug hadde tatt selv og at det ikke var noe landslagsledelsen hadde gjort.

– Hva synes du om avgjørelsen Northug har tatt?

– Han er jo en intelligent person. Han har selvinnsikt. Han ser på resultatene han har hatt denne sesongen. Det er ikke en avgjørelse jeg eller noe andre har presset frem.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder