Northug OL-debuterer i kveld

EKSPERT-ADVARSEL: Tidligere OL-vinner Vegard Ulvang slår fast at det ikke er drømmeforhold som venter Petter Northug i hans OL-debut i kveld. Foto: Helge Mikalsen og Scanpix

Ulvang: - Snøen er veldig krevende

WHISTLER (VG Nett) I kveld går Petter Northug for gull i sin første OL-konkurranse i det som av Vegard Ulvang beskrives som tidenes vanskeligste OL-forhold.

 • Ola Stenberg

Artikkelen er over ti år gammel

Petter Northug er nordmannen det er knyttet aller størst forventninger til i vinterens OL, og i kveld debuterer han på 15 kilometer friteknikk i snøen i Whistler. Men 24-åringen og hans konkurrenter får langt fra drømmeforhold.

VG LIVE 19.00:10 km fri kvinnerVG LIVE 21.30:15 km fri menn

- Snøen er veldig vanskelig her. Den er fuktig og kram, sier den tidligere OL-vinneren Vegard Ulvang.

- Snøen et stort tema

Han jobber til vanlig som teknisk delegat i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I OL i Canada hjelper han rennjuryen med å vurdere forholdene. Under søndagens siste trening før OLs første langrennskonkurranse, gikk Ulvang nok en gang gjennom hele traseen.

- Det har vært eksperter, produsenter, maskiner og gud-vet-hvem her i 24 timer i døgnet den siste uken. Den vanskelige snøen er uten tvil et stort tema her, forteller Vegard Ulvang til VG Nett.

VG Nett-leser:Svenskene rakker ned på oss nordmenn igjen. Anders Södergren har ikke tro på at vår skifantom sikrer oss vårt første gull i kveld!Diskutér saken her!

Den har også vært et hett tema i den norske langrennsleiren. Tidligere denne uken krevde landslagsledelsen at løypen skulle saltes for å skape et hardere underlag. Det er blitt fulgt og før søndagens trening var hele traseen saltet.

- Nå skal det ikke bli løst. Det skal ikke være noen forskjell på forholdene for noen av løperne nå, mener Ulvang.

NB! Saken fortsetter under bildet.

NORGES GULLHÅP: Her tester Marit Bjørgen (t.v.) og Petter Northug ski under søndagens treningsøkt på langrennsarenaen i Whistler i Canada. Foto: Scanpix

Likevel ble nasjonene hørt da de ba om at resultatlisten snus på mandag. Det betyr for eksempel at Petter Northug starter som nummer 36 i stedet for helt sist.

Også under mandagens trening var det flere av løperne som nok en gang påpekte at det blir veldig løst i OL-løypene utover dagen. Marit Bjørgen var blant dem som nok en gang gjorde det klart at det er løst og sporete i svingene. Det gjorde også en av Bjørgens største konkurrenter på 10 kilometer, Justyna Kowalczyk.

- Det er farlig. I svingene er det farlig å kjøre slik forholdene er nå. Noen kan bli skadet, sa hun etter treningen søndag.

SJEKK DAGENS OL-PROGRAM HER

Kowalczyk er sammen med Charlotte Kalla en av de virkelige favorittene til å ta gullet når OL innledes for kvinnene på langrennsstadion mandag kveld norsk tid.

Mye regn

Vegard Ulvang mener forholdene er gode nok slik de er i dag, men ikke optimale.

- Det blir helt greit. Snøen er veldig krevende, så optimalt blir det på ingen måte. Men jeg tror vi kan leve godt med slike forhold vi har nå, sier han til VG Nett.

- Har du opplevd noe verre?

- Jeg husker at vi slet en del med snøen under VM i Liberec i fjor også, men dette er helt klart noe av det mest krevende jeg har sett, sier Ulvang.

Det har regnet i flere dager i Whistler-fjellene, og søndag startet dagen med opphold, etterfulgt av regn, så et tungt snøfall, før dagen ble avsluttet med strålende sol og varmegrader. Det er spådd dårlig vær også i de nærmeste dagene, mens været er forventet å bedre seg i midten av uken.

Under skiskytternes sprint søndag begynte det plutselig å snø, noe det ikke har gjort på flere dager. Blir det slik også mandag, kan både kvinnenes og herrenes langrenn bli avgjort på litt urettferdig vis.

- Det siste vi trodde var at det skulle snø. Det var som å gå med lim under skiene. Det sugde noe forferdelig, sa Lars Berger til VG Nett da han var ferdig med sin mislykkede OL-sprint søndag.

Les også:Hegle Svendsen: - Griseflaks med været

- FARLIG: En av de store favorittene på dagens 10 km fri, Justina Kowalczyk, mener det er farlig å gå i OL-løypene på grunn av de dårlige forholdene. Her har hun tatt telling (t.h.) etter å ha slått Petra Majdic i spurten på den avgjørende etappen opp slalåmbakken i årets Tour de Ski. Foto: REUTERS

Mer om

 1. Langrenn
 2. OL

Flere artikler

 1. Krever å få Northug-føre

 2. Folket har mistet troen på Northug-gull i dag

 3. Full test av Northug-skiene i natt

 4. Skilegenden Ulvang: - Flau over å være norsk

 5. Monstersuksess for Tour de Ski i fjor

Fra andre aviser

 1. Mer bonus på Northug

  Aftenposten
 2. - Gleder meg!

  Aftenposten
 3. Smørefri gambling

  Aftenposten
 4. - På vei inn i en OL-transe

  Bergens Tidende
 5. Må markedsføre Coop-konkurrent

  Aftenposten
 6. Den siste sjansen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no