'POLSK SKISTJERNE: Justyna Kowalczyk fotografert under Tour  de Ski.

'POLSK SKISTJERNE: Justyna Kowalczyk fotografert under Tour de Ski. Foto: Mattis Sandblad VG

Kowalczyk: Lurer på hvilket helvete det hadde blitt om jeg hadde blitt avslørt for det samme som Sundby

Justyna Kowalczyk mener det hadde blitt et «helvete» om hun hadde blitt avslørt for det samme som Martin Johnsrud Sundby.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette kommer fram i en artikkel som hun har skrevet, og som er gjengitt på ekstra.sport.pl.

Etter å ha skrevet om Sundby-saken og blant annet kommet inn på VGs avsløring om at 70 prosent av de norske OL-medaljene siden 1992 har blitt tatt av utøvere med astma, skriver den polske skistjernen at det er to tanker som holder henne våken. Den første beskriver hun slik:

– Jeg lurer på hvilket helvete som hadde brutt løs hvis jeg for eksempel på Touren hadde kjempet til siste kilometer med Marit (Bjørgen), og det hadde blitt avslørt det samme i kroppen min som hos Sundby?

Les også: Slik var veien til Sundbys dopingdom.

Det var NRK som først omtalte artikkelen i Norge.

Kowalczyks andre tanke er undring over hva som er i luften i Norge når «sterke, unge mennesker kan bli så alvorlig syke». Dette er noe at det samme som den russiske skipresidenten Jelena Välbe tidligere har uttrykt overfor VG.

Kowalczyk understreker at hun elsker Norge og skulle egentlig ønske å bo her. Hun mener folk er veldig bevisste på diett og trening i Norge. Nettopp derfor synes hun det er rart at de norske løperne er så plaget av astma.

Den polske langrennsløperen reagerer også på at det tok så lang tid før verden ble klar over dopingsaken mot Martin Johnsrud Sundby.

Bakgrunn: Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

– Jeg vil ikke dvele ved her hvem sin feil det er og om straffen er tilstrekkelig streng, skriver Kowalczyk.

Rett etter at nyheten om Sundbys astma-dom ble kjent, skrev Kowalczyk blant annet dette på twitter:

«Er det ikke slik at han etter det positive dopingtestresultatet, burde vært suspendert til endelig avklaring av saken?»

Så du denne? Välbe til VG: – Den norskeastma-syken er merkelig

I den nye artikkelen skriver Kowalczyk også om VGs omtale av Siri Halle-saken. Den tidligere toppløperen sa i VG-saken at hun aldri hadde hatt astma eller pustevansker, men likevel ble bedt om å ta astmamedisinen Ventoline.

– Det ble ikke sagt rett ut at «nå får du noen sekunder ekstra». Det som ble sagt var «at du vil ha fordel av å bruke dette (Ventoline, journ.anm.), det vil du tjene tid på å bruke», og «jeg vil anbefale deg å bruke medisinen», sa Halle til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder