Håpet saken aldri skulle nå offentliggheten

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder fra og med 11. juli. Sportslig sett får med andre ord ikke innvirkning på hans kommende sesong. Foto: Odin Jæger VG

Sundby ønsket hemmelighold etter fjorårets FIS-frifinnelse

Etter at Martin Johnsrud Sundby (31) ble frikjent for sin bruk av astmamedisinen i september i fjor, var det han selv som ønsket å holde det borte fra offentligheten. Men da CAS-dommen kom, måtte han og Skiforbundet legge kortene på bordet.

Artikkelen er over tre år gammel

Av FIS' reglement kommer det frem at det er løperens privilegium å holde resultatet hemmelig dersom løperen blir frifunnet av FIS sitt dopingpanel, akkurat slik Martin Johnsrud Sundby ble i september i fjor. På onsdagens pressekonferanse sa flere i Skiforbundet at de var pålagt munnkurv av FIS.

Kommentar: Pinlig lissepasning til Putin

– Det stemmer at FIS opprinnelig kommuniserte at prosessen skulle være konfidensiell, slik FIS' antidopingreglement og WADA-koden tilsier. Men etter at FIS' antidopingpanel hadde tatt sin avgjørelse, var det løperens privilegium ikke å kommunisere utfallet, skriver generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, i en epost til VG.

Les også: Northug tjener på Sundby-disk

– Ikke ha noe offentlighet

Det samme bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus overfor VG.

– Kunne dere ha offentliggjort frifinnelsen i september?

– Ja, det kunne vi. Det var en beslutning vi tok i samråd med løperen, sier Løfshus til VG.

– Hvorfor gjorde dere det ikke?

– Det har jeg ingen formening om nå. Det viktige for meg har vært å følge opp med WADA, sier Løfshus, som i går antydet at verden sannsynligvis aldri hadde fått vite om Sundbys 18 måneders lange helvete, hadde det ikke vært for at WADA anket til CAS, der Sundby til slutt ble straffet.

NRK-ekspert: - Svært uheldig for Sundbys omdømme

– Det hadde jo blitt opp til Martin. Det har jeg ikke noen formening om og ikke noe vi har diskutert. Vi skulle i utgangspunktet ikke ha noen offentlighet rundt det, slik at Martin skulle fokusere på idretten sin, sa Løfshus.

Tror ikke på lignende saker

Men i stedet for at ingen fikk vite om saken, ble Sundby dømt til to måneders utestengelse av Idrettens voldgiftsrett (CAS) den 11. juli. Hemmelighold var ikke lengre et alternativ, og onsdag ble dommen offentliggjort av CAS.

Les også: Sundby «helt sikker» på frifinnelse

Medieoppslagene var store, og en sønderknust Martin Johnsrud Sundby ble fratatt både Tour de Ski-seiern for 2014/15-sesongen og sammenlagtseieren i totalcupen samme sesong. Det norske skiesset kalte det hele for «brutalt», men Løfshus forsikrer om at ingen andre norske utøvere kommer til å lide samme skjebne.

Oddvar Brå om astma: - Jeg ble en slags prøvekanin

– Vi har definert fem til syv på landslaget som har en eller annen form for astma. Og siden 1. januar 2012, da det nye regelverket som sa at man ikke lengre trengte å søke om tillatelse i like stor grad som tidligere kom, er det to utøvere som har benyttet seg av Ventoline, sier Løfshus.

Russisk skipresident til VG: - Den norske astma-syken er merkelig

– Men vi har ikke hatt noen problemer med dem. Og det er viktig å huske på at dette ikke er ulovlig. Astma, og behandlingen av den, er ikke et særnorsk fenomen. Det særnorske er at vi er åpne rundt bruken, sier Løfshus.

– Så vi sitter ikke her om en måned med en lignende sak?

– Nei, det gjør vi ikke, forsikrer landslagssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder