TO SKIKONGER: Gjermund Eggen, her fra gården sin i 2009, kaller Petter Northugs promillekjøring for trist og uheldig. Innfelt er Northug under OL i Sotsji. Foto: Bjørn S. Delebekk og Geir Olsen

Gjermund Eggen bekymret for Northug

Harald Grønningen: - Vi gikk bare på ski i gamledager...

Tidligere skikonge Gjermund Eggen (73) er spent på om Petter Northug (28) kan komme til å gi seg som langrennsløper på toppnivå.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Natt til søndag krasjet Northug, påvirket av alkohol, sin egen Audi i Trondheim. 28-åringen hadde med en passasjer i bilen, som ble totalvrak i sammenstøtet klokken 05.30 om morgenen.

Én av dem løp fra åstedet, før politiet senere fant ham i hans egen bopel.

Episoden er fjern fra den verden Gjermund Eggen opplevde, da han fikk nasjonal heltestatus etter tre VM-gull i Holmenkollen i 1966.

- Da vi holdt på var det aldri noen sånne skandaler. Verden går videre, men om det skjer i riktig retning, er jeg usikker på, sier Eggen til VG.

GULLGUTT I 1966: Her tar Gjermund Eggen ett av tre gull, på 50 kilometer, under VM i 1966. Foto: Jan Greve

Selv var han sauebonde og skogsarbeider på sommeren, og skiløper på vinteren. VM i 1966 var det første direktesendte skimesterskapet på norsk TV, og bildene av Eggen som kom ut av skogen i Holmenkollen og mot innspurten på femmila er et av de store øyeblikkene i norsk idrett.

Eggen får støtte av Harald Grønningen (79) når han omtaler promillekjøringen til Petter Northug som «uheldig».

- Dette er en trist affære for Petter. Han er en kjempegod løper, men her er det tydeligvis noe som har «klikket» for ham, sier Grønningen.

Han deltok i samtlige VM og OL i perioden fra 1960 til 1970, og vant fem OL-medaljer og to VM-medaljer.

- Opplevde dere skandaler på samme nivå da du var aktiv?

- Nei. Vi hadde ikke muligheter til å holde på sånn. Det var ikke noe penger i sporten. Vi gikk bare skirenn, og det var det.

Butikkjeden Coop varslet søndag kveld at de vurderer millionsamarbeidet med Petter Northug etter den ferske episoden.

SKIHELT: Harald Grønningen, her i 1973. Foto: Scanpix

Enkelte uttrykker usikkerhet knyttet til 28-åringens fremtid som skiløper etter det som har skjedd. Gjermund Eggen er én av dem.

- Det blir spennende å se hva han velger å gjøre. Enten tenker han at nok er nok, og trekker seg - eller så vil han bevise at dette var en glipp og at han kan komme tilbake, sier «Engerdalsprinsen».

- Er du bekymret for Northug?

- Ja, jeg må si det. Selv om dette er utenfor sesong, så er det ikke akseptabelt å være offentlig beruset. Det å kjøre bil i tillegg er veldig skremmende.

- Hva bør han foreta seg nå?

- Han har beklaget, og det er helt riktig. Samtidig er det en dårlig unnskyldning. Han er voksen, og vet hva han gjør og burde gjøre. Å sette seg bak rattet med alkohol i kroppen, gjør man ikke, lyder dommen fra Eggen.

Northug beklager

Northug uttrykte søndag kveld i en pressemelding at han angrer veldig på sine handlinger.

- Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug i meldingen.

VG har snakket med Petter Northugs advokat, Rasmus Brodtkorb. Han bekrefter at han bistår Northug, men vil ikke kommentere hvorfor.

- Jeg har arbeidet med Northug gjennom noe tid, så jeg tror det er derfor han har hyret meg. Utover det har jeg ingen kommentarer. Du får ta kontakt med Are Langås, sier advokaten, og viser til Northugs manager.

- Har Northug vært i avhør?

- Jeg kan bare si at han har forklart seg for politiet, sier Brodtkorb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder