KAMPEN OM 2. PLASSEN: Marit Bjørgen (t.h.) har avgjort kampen om sammenlagtseieren i Tour de Ski, bare et uhell kan ta fra henne seieren. Bak henne kjemper Heidi Weng (t.v.) og Therese Johaug om 2. plassen. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Bjørgen for suveren - spenningen er duellen om 2. plassen

Johaug: - Jeg kan ikke være mer bak Heidi enn jeg er nå

Bjørgen med historisk seier i Tour de Ski

TOBLACH/OSLO (VG) Therese Johaug er ett minutt og to sekunder bak Heidi Weng i kamp om 2. plassen. Hun tror det er mulig å hente det opp slalåmbakken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Uslåelige Marit Bjørgen (34) gikk hele 15 kilometeren i ensom majestet og tok sin femte strake Tour-seier. Bjørgen er over to minutter foran Heidi Weng når det er to etapper igjen. Johaug er 3,01.4 minutter bak.

- Det blir en veldig spennende fight. Heidi virker veldig sterk om dagen. Det blir et viktig løp på lørdagen (10 km klassisk fellesstart). Jeg må passe på at avstanden opp til henne ikke kan bli så mye mer, sier Johaug og legger til:

- Hun er en god klatrer i bakken hun også. Det blir spennende.

IKKE I TOPPFORM: Therese Johaug kjenner at formen ikke er like rå som før jul. Men hun er med og kjemper om 2. plassen sammenlagt i Tour de Ski. Her er Johuag i pressesenteret før pressekonferansen etter jaktstarten torsdag. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Johaug tenker ikke det er noe nederlag å kjempe om 2. plassen, etter at hun vant sammenlagt i fjor.

- Pallen er pallen. Marit har vært rå i hele touren. Hun er i en helt annen liga enn det vi andre er, sier Johaug.

Tar ikke seieren på forskudd

Som forventet, kunne ingen av de norske jentene hamle opp med skidronninga på 15 kilometer fristil. Med over halvannet minutt ned til Heidi Weng ved start, gikk hun alene gjennom de italienske skoger og tok en soleklar seier.

Hennes femte strake i Tour de Ski - noe som er rekord i tourens ni år lange historie. I går tangerte hun sin egen rekord, da hun tok den fjerde på rad - med seier på sprinten. I sammendraget har hun nesten to minutters forsprang på Weng.

- Det er tidlig å si ennå, for jeg tar ikke seieren på forskudd. Det er to renn igjen. Nå er det godt med en fridag i morgen, sier en nøktern Bjørgen til NRK.

I seiersintervjuet fortalte 34-åringen at hun gledet seg til hver eneste motbakke i dag.

NRK-ekspert Morten Aa Djupvik mener det er umulig å stoppe Bjørgen nå.

- Jeg tror selv ikke sykdom kan stoppe Marit Bjørgen nå, heller ikke 40 i feber, sier derimot NRKs ekspert Morten Aa Djupvik.

Weng økte til Johaug

Så det er duellen bak som er spennende. Weng gikk ut 1,34 bak Bjørgen og omlag 38 sekunder etter det igjen, startet Therese Johaug. Etter halvveis gått løp var tidsdifferansene omlag det samme, mens Emma Wikén og Justyna Kowalczyk tapte noe til den norske trioen. Ragnhild Haga fulgte de to tett.

Utover i løpet fortsatte Weng å vise god langrennsform. 23-åringen tok flere sekunder på Johaug, som var sjanseløs på noe annet enn tredjeplassen.

Johaug hadde den 4. beste langrennstiden torsdag. Hun var 34,9 sekunder bak Bjørgen, mens Weng tapte 24,5 sekunder. Finske Laura Mononen hadde den tredje beste tiden, hun gikk ett sekund fortere enn Johaug.

Resultater 15 kilometer fristil, kvinner:

1. Marit Bjørgen 36:37.9

2. Heidi Weng+1:58.8

3. Therese Johaug +2:51.4

4. Emma Wiken +4:20.4

5. Ragnhild Haga +4:23.7

6. Justyna Kowalczyk +4:46.7

7. Nicole Fessel +4:48.7

8. Anna Haag +4:48.7

9. DeniseHerrmann +5:16.0

10. Laura Mononen +5:26.9

VG kommer tilbake med mer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder