MINIATYRUTGAVEN: Det er lett å se hvem Even (til høyre) slekter på. Her bader han sammen med brødrene Petter og Tomas (foran Petter) i 2013. Svein Torp er også med.
MINIATYRUTGAVEN: Det er lett å se hvem Even (til høyre) slekter på. Her bader han sammen med brødrene Petter og Tomas (foran Petter) i 2013. Svein Torp er også med. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Pappa John om Even Northug: – Han har fått mye drahjelp av Petter

LANGRENN

John Northug (58) har fostret opp den ene skistjernen etter den andre, men når han skal snakke om sin yngste sønn Even (19), er det ett ord som går igjen: Oppsiktsvekkende.

Publisert: Oppdatert: 04.03.15 10:25

Om én uke står mest sannsynlig Northug-brødrene Petter (29), Tomas (25) og Even på samme startstrek i et verdenscuprenn for aller første gang - under sprinten i Drammen.

– Det er fantastisk for alle tre, fastslår pappa John.

Les også: Slik forklarer 19-åringen brødrenes suksess

Han har sett sønnene Petter og Tomas entre verdenseliten, og nå er det Even sin tur til å boltre seg med de store gutta.

– Even fikk de første to juniorårene ødelagt på grunn av sykdom. Egentlig er han litt på etterskudd. I toppidrett kan man ikke hoppe over noen trinn. Man må ta igjen det tapte.

Og det har yngstesønnen definitivt gjort. Tidligere i år vant han sprintgull i junior-NM, og så fulgte han opp bragden med en pallplass i Scandinavian Cup, nivået under verdenscupen.

– Det er oppsiktsvekkende. Det er ganske enkelt oppsiktsvekkende, sier faren.

Even går på skigymnaset i Meråker, og i helgen skal han til Hommelvik for å gå andre del av junior-NM. Samtidig drar storebrødrene til Lahti for å gå verdenscupsprint.

– Fått mye drahjelp av Petter

Foreldrene hadde egentlig trodd at Even skulle velge bort langrennslivet. Minstemann har vært sykdomsplaget, og resultatene har latt vente på seg.

– Hvordan har han klart å motivere seg til å fortsette?

– Det har vi spurt oss om også, svarer John kjapt.

– Men dette sier alt om hvor viktig det er å være tålmodig.

Les også: Vennen mener dette er Northugs store drøm

De tre brødrene har trent mye sammen. Ifølge faren har de det mye artig, og de får en «drive» av hverandre.

– Even har fått mye drahjelp av Petter, og Petter har klart å roe ham ned, men det er oppsiktsvekkende det han får til nå, gjentar han, før han understreker at sønnene aldri blir vurdert ut fra resultater på hjemmebane:

– Vi prøver å ta vare på dem, altså, sier han og ler.

Saken fortsetter under bildet

– Ekstremt gode venner

John har nettopp «landet» etter en noen intense dager i Falun. VM ble en stor suksess for både Norge og Northug, og opptellingen viser at Johns eldste sønn fikk med seg fire gull hjem.

– Jeg begynner å få tilbake hvilepulsen nå. Det var moro, men jeg blir så nervøs at det gjør vondt, forteller han lattermildt.

Trebarnsfaren vil hverken ta ære eller skyld for at sønnene gjør det bra i langrennssporet. Han er sikker på at årsaken er sammensatt, men han mener det er åpenbart at Even finner det inspirerende at de to eldre brødrene gjør det så bra.

– Er de like som typer?

– Både ja og nei. De har fellestrekk, men de har tre vidt forskjellige personligheter. Even er mest strukturert. Han har ikke dukket helt inn i idretten slik som Petter, men han jobber strukturert og hardt. Tomas er den rolige og sindige. Jeg ser positive særtrekk hos alle tre.

John forklarer at Even og Petter ser mest like ut i løypa, mens Tomas er teknikeren og dermed skiller seg litt fra de to andre.

– Man må nesten høre og se dem i lag. De er forskjellige, men de har så mye respekt for hverandre, og de ekstremt gode venner. De tar vare på hverandre. Det er godt for en pappa å se.

Og det er ikke bare pappaen som ser det. Da eldstemann vant gull på VM-sprinten i Falun, fulgte Tomas hakk i hæl og kastet seg over Petter i målområdet. Klemmen dem i mellom sier mer enn tusen ord, og Even la ut et barnedomsbilde på Instagram og skrev at han var stolt.

Saken fortsetter under bildet

Klem til pappa

Northug-kompis Hallgeir Martin Lundemo er sikker på at Petter drømmer om å gå OL-stafett med sine to brødre. Det kan tidligst skje om tre år, men allerede om halvannen uke kan han i alle fall gå verdenscup med dem.

– Det er en sånn ting som man ikke kan forvente, konkluderer John, som ikke bare snakker om forskjellene på de tre sønnene:

– De blir ikke nervøse. De blir selvsagt spente, men ikke nervøse. De er begeistret for å konkurrere. Det er et helt tydelig fellestrekk.

Noe annet Northug-brødrene har til felles, er spurtegenskapene. Da Even gikk helt til topps under junior-NM, gjorde han som både Petter og Tomas hadde gjort før ham. For 10 år siden var det nemlig eldstemann Northug som ble juniormester i sprint, og fire år senere var det Tomas sin tur.

Fart ligger i familien.

Petter er en drøm av en ankermann. Tomas seiret i sitt aller første verdenscuprenn da han vant nettopp sprinten i Otepää i januar, og Even har vist at også han kan holde høyt tempo.

– Han har fortsatt en del å gå på når det gjelder utholdenhet, men hurtigheten er der. Jeg er imponert over Even, sier faren.

– Hvordan reagerer han selv på suksessen han nå opplever?

– Han ble ekstremt glad for den pallplassen etter gullet i junior-NM. Da fikk pappa en klem, og det er ikke hver dag, avslutter John.

PS! Uttaket til verdenscupsprinten i Drammen kommer mandag, men sprintlandslagstrener Arild Monsen sier til VG at det skal utrolig mye til for at Even Northug ikke får gå. Det har ikke lyktes VG å få tak i hovedpersonen selv.

Her kan du lese mer om